2016. már 10.

Valóra váltotta Hoksz Attila álmát a Fölszállott a páva! Indul az új évad!

írta: budapest24
Valóra váltotta Hoksz Attila álmát a Fölszállott a páva! Indul az új évad!

Idén ismét gyerekek mutathatják meg tehetségüket a néptánc és népzene terén.

Az MTVA és a Hagyományok Háza negyedszerre hirdeti meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt. A 2016-os évadban ismét a gyerekeké lesz a főszerep a Duna televízión ősszel adásba kerülő műsorban, ahová 6-14 éves korú tehetségek jelentkezését várják a következő négy kategóriában: 

folszallott_a_pava_sajtotajekoztato_2016_03_10_fotokredit_mtva-zih_zsolt_4.jpg

- énekes szólisták – énekegyüttesek

- hangszeres szólisták – zenekarok

- táncos szólisták – táncospárok 

- és néptáncegyüttesek.

A részletes versenykiírás elérhető a Fölszállott a páva Médiaklikk oldalán  és a Hagyományok Háza weboldalán . Nevezni egy darab hét perces demófelvétellel és a kitöltött jelentkezési lappal tudnak a gyerekek 2016. április 10-ig.

folszallott_a_pava_sajtotajekoztato_2016_03_10_fotokredit_mtva-zih_zsolt_3.JPG

Az MTVA székházában tartott sajtóeseményen a résztvevők első kézből tapasztalhatták meg, hogy mit jelent a „Páva-családhoz” tartozni. Hoksz Attila, a műsor 2015-ös közönségdíjasa már az adások alatt megtalálta az utat a nézők szívéhez. „Két millió forintot és nagyon sok barátot nyertem ma este” – mondta a dombrádi fiú a Fölszállott a páva decemberi döntőjében. Attila elhatározta, hogy nyereményéből házat vesz a városban édesanyjának és testvéreinek. A kétmillió forintos nyeremény azonban erre nem volt elég. A kisfiú története Borbás Marcsit is meghatotta, aki a Maradj talpon! Gasztroangyal különkiadásában nyert 1 millió forintját teljes egészében jótékony célra fordította és ennek felét – 500 ezer forintot –, ajánlott fel arra, hogy a kisfiú álma egy lépéssel közelebb kerüljön a valósághoz. 

„A Jónak lenni jó! jótékonysági műsor során ismertem meg Attilát. Nagyon bölcs volt, azt mondta, hogy ő örül, hogy szegényen nő fel, mert így megtanul dolgozni és lesz akaratereje. Attilát és három testvérét egyedül neveli édesanyjuk, és albérletben laknak, gondoltam ennyivel igazán hozzájárulhatok ahhoz, hogy végre lehessen saját házuk” – emlékezett vissza a Gasztroangyal műsorvezetője. 

A mesébe illő történet után az új évad sajtóeseményen újabb kellemes meglepetés érte Attilát.

„Az OTP Bank további egy millió forinttal egészítette ki Hoksz Attila nyereményét, így a tehetséges táncos megvalósíthatja álmát, saját otthont biztosíthat testvéreinek és édesanyjának. A Fölszállott a páva műsor pedig a jövőben is változatlanul számíthat az OTP Bank támogatására”– mondta el Bocskai István, az OTP Bank Társadalmi Kapcsolatok osztályának vezetője.

 

A műsor készítői számára már a balatoni táborozáskor kiderült, hogy Attila nagyon céltudatos, pontosan  tudja, mit szeretne elérni. Soha nem tragédiaként élte meg családja helyzetét, hanem természetes állapotként. Dr. Balogh Júlia – a műsor vezető szerkesztője – szerint a belső törvényei midig erősebbnek bizonyultak az önsajnálatnál. Férjével, Csoóri Sándorral további 500 ezer forintot adnak a nyereményhez. Ezzel együtt pedig a teljes vételár Attila rendelkezésére áll, hogy megvegye családjának a házat Dombrádon.  

Az MTVA részéről Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője és a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke vett részt az eseményen, aki közszolgálati kötelességnek tartja a Fölszállott a páva által képviselt értékek közvetítését és megőrzését.  

folszallott_a_pava_sajtotajekoztato_2016_03_10_fotokredit_mtva-zih_zsolt_2.JPG

„A Fölszállott a páva tavalyi gyermek versenyzői bebizonyították, hogy érdemes megőrizni és magas szinten művelni a magyar kultúrát és mindenekelőtt azt, hogy érdemes magyarnak lenni úgy Zselickisfaludban, Kosteleken, Kolozsváron, ahogyan Budapesten is. Meggyőződésem, hogy a népművészetünknek nem a divatja jött el, hanem ismét az ideje. A közmédia eszközeivel hozzájárulni ahhoz, hogy ilyen gyermekek és ifjak váljanak az újabb nemzedékek példaképévé igazi közszolgálat” – mondta Doncsev András, aki elárulta az is, hogy a Nemzeti Kulturális alap az idén összesen 90 millió forint címzett kerettel támogatja a Fölszállott a páva által életre hívott mozgalmat.

folszallott_a_pava_logo.jpg

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója hozzátette, hogy nagyon nagy felelőssége van a közmédiának, hogy kultúránk, így a Kárpát-medence hagyományos kultúrájának a mai társadalmat is gazdagító, összetartó értékeit közvetítse, népszerűsítse. Ugyanakkor a Hagyományok Háza szakmai munkájával azért is felel, hogy mindezt Bartókék, Marzinék szellemében a lehető legmagasabb színvonalon tegye meg.

A Fölszállott a páva területi válogatóit 2016. május-júniusában tartják majd, a műsor zsűrijének elnöke pedig továbbra is Sebő Ferenc Kossuth-díjas művész lesz. 

folszallott_a_pava_sajtotajekoztato_2016_03_10_fotokredit_mtva-zih_zsolt_1.JPG

Szólj hozzá

program Fölszállott a páva tv/rádió