2016. már 17.

Válaszd ki kedvenc Julius Meinl kávédat és fizess érte egy idézettel

írta: budapest24
Válaszd ki kedvenc Julius Meinl kávédat és fizess érte egy idézettel

2016. március 21-én, a Költészet Világnapján!

Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk. 2016. március 21-én hétfőn, a Költészet Világnapján a Julius Meinl jóvoltából, egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert, vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik, így a vendégek kávéjukat egy verssel vagy akár egy idézettel "fizethetik ki". A felhíváshoz csatlakozott éttermek és kávézók szeretettel várják a magyar kávészerető közönséget, hogy gondolataikat és érzéseiket kellemes környezetben verses formában fejezzék ki.

fizess_verssel_1.jpg

fizess_verssel_2.jpgA globális és rendhagyó kezdeményezés mögött, a Julius Meinl, mint a bécsi kávépörkölő és a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete áll. Hagyományainak megfelelően a céget erős kötelékek fűzik a költészethez, hiszen a bécsi kávéházi kultúra nem csupán egy sajátos életmódot jelent, hanem a művészekre és írókra gyakorolt inspiráló hatása is közismert. Idén második alkalommal csatlakozott Magyarország is a felhíváshoz több mint 60 helyszínnel országszerte. A kezdeményezésről Takács Pétert, a Julius Meinl Hungary ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

fizess_verssel_ajtomatrica.jpg
 A Julius Meinl Ausztriából indult, ahol nagyon büszkék a kávéházi hagyományokra. Mit gondol, itthon is van ekkora hagyománya a kávé fogyasztásnak?
A 19. és 20. század nyüzsgő pezsgő szellemi és alkotói légkörében, híres irodalmárok, költők, festők, tudósok, értékformálók élték mindennapjaikat kávéházakban, Magyarországon ugyanúgy, mint a nyugat-európai nagyvárosokban. Sőt, ezeken a helyeken a legismertebb feltalálóink, művészeink és költőink kaptak ihletet, gondoljunk csak a legendás nagy kávéházakra pl.: a Gerbeaudra, a Pilvaxra, a Centrálra vagy a New York-ra, ahol a kávé nemcsak átszőtte a hétköznapokat, de inspirálta is az embereket.
rez_weiler.jpg
 Mi pontosan e nagyszerű kezdeményezés célja?
Elsősorban az, hogy minél több ember számára eljuttassuk azt az üzenetet, hogy vannak dolgok, amelyek pénzben nem mérhetők. A költészet több mint művészet. Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk. Fontos, hogy a mai felgyorsult világban, is időt szánjunk magunkra és egymásra, figyeljünk érzéseinkre, hiszen valahol mindenkiben ott lakozik a költő. A Költészet Világnapján arra buzdítjuk a kávészerető közönséget partnereinkkel, hogy egy finom kávé mellett osszák meg velünk kedvenc idézetüket, vagy gondolataikat. Éppen ezért nemcsak nemzetközi , de hazai szinten is törekszünk arra, hogy művészeket, költőket, költészet kedvelő ismert embereket kérjünk meg arra, hogy hirdessék üzenetünket. A „Pay with a Poem” - „Fizess Verssel” kampány nemzetközi arca Robert Montgomery költő, míg itthon Nyáry Krisztián író, és Weiler Péter festőművész állt a kezdeményezés mellé.
fizess_verssel_plakat.jpg
 Mit lehet tudni a felhíváshoz csatlakozott helyszínekről?
Idén, több mint 60 Julius Meinl kávét forgalmazó helyszín csatlakozott felhívásunkhoz országszerte, köztük több nagy múltú kávéházzal és cukrászdával, aminek nagyon örülünk, sőt bízom abban, hogy az évek alatt ez a szám akár több száz is lehet. Amiben csak lehet, igyekszünk a helyszínek segítségére lenni, melyben az egyik legfontosabb, hogy természetesen a Költészet Világnapján a kávét az eseményhez a Julius Meinl biztosítja. A csatlakozott éttermek illetve kávézók pedig a versekkel, idézetekkel kitöltött cetlikkel tudnak felénk elszámolni. Tehát tényleg megvalósul az a tény, hogy a versek és idézetek, egy napra valódi fizetőeszközzé válnak.
 
Mit kell tennie annak, aki 2016. március 21-én verssel vagy idézettel szeretne fizetni egy kávéért?
Elsőként találja meg a hozzá legközelebb eső helyszínt, mely csatlakozott a felhíváshoz. A Fizess Verssel kampányban való részvételt az éttermek és kávézók ajtómatricákkal, plakátokkal, valamint az asztalra kihelyezett cetlikkel és ceruzákkal is jelzik. Aki szeretne verssel fizetni a kávéjáért ezen a napon, nem kell mást tennie, minthogy leírja kedvenc verssorát (legyen az saját vagy idézet) a kihelyezett cetlire és azzal fizet a pénztárnál illetve felszolgálónál.  A felhívás az alábbi kávétípusokra vonatkozik: Espresso, Cappuccino, Latte. A felhívás olyan kávékra nem vonatkozik, melyben alkohol van pl.: ír kávé
gerbeaud01.jpg
 A hazai kezdeményezéshez csatlakozott:
Nyáry Krisztián író:
Nyáry Krisztián néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett PR ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs vezetője, 2015-től pedig a Magvető és az Athenaeum Kiadó igazgatója. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből „Így szerettek ők” címmel két kötet született, az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei. A szerző „Igazi hősök” címmel, 2014-ben megjelent könyvében olyan emberekről írt, akik élete és személyes döntései példaszerűek. Erről szól negyedik kötete a „Merész magyarok” is.
 
Az Athenaeum kiadó - Nyáry Krisztián által vezetett Athenaeum Kiadó, 2016-ban jelentette meg Verslavina - A nő meg a férfi kötetét, mely bebizonyította, hogy nemcsak a költők, de a költészet iránt érdeklődők is szívesen megosztják gondolataikat másokkal. Lackfi János, Szabó T. Anna szerzőpáros nemrég az egyik legnépszerűbb közösségi portálon, olyan dologba fogott (ösztönösen és játékosan), ami lavinaként söpört végig a neten, és rántott magával ismert és még kevésbé ismert alkotókat. Ez a #verslavina. Egy ajándékversből kiinduló, majd azt kinövő improvizációs asszociációfolyam, ami nagyon szépen mutatja meg, hogyan is működik az alkotás, kiben milyen válasz születik egy-egy szövegre.

 
Weiler Péter festőművész, író:
Weiler Péter 20 éve Budapesten alkot, és állít ki rendszeresen. Színes és figuratív képei egyedi hangulatot teremtenek, a hétköznapok kimerevített pillanataiban az élet szépségén túl annak banalitására is ráismerünk. Weiler műveiből mosoly és humor sugárzik, egyedi design centrikus szituációk, amik mellett nem tudunk elmenni. A kávézás, mint téma korábban őt is megihlette, hiszen Réz András könyvéhez készített illusztrációkat. „A lakásán jártam az ötleteimet egyeztetni. Nála is központi szerepet élvez a kávé a reggelekben, jó volt látni, hogy milyen műgonddal készíti el, a hörpintésnyi sűrű ristrettot. Akkor bevillant, hogy lennie kell majd egy képnek, amin András kávét iszik. De ettől még nem lett volna belőle kép, a pici „smiley” a csésze alján a lényeg, ettől az apróságtól kezd el a kompozíció élni.” nyilatkozta korábban a művész.

julius_meinl_kave_1.JPG

robert_montgomery_nemzetkozi_kampany_arc.jpg

Gerbeaud Ház
1948-1984-ig a „Vörösmarty” nevet viselte a patinás cukrászda, mindvégig gondosan őrködve a minőségen és ápolva a hagyományokat, megtartva a világhírnevet. 1984. márciusától a budapesti belváros szívében ismét ott ragyog a bejárat fölött a „Gerbeaud” felirat. 1997-ben, egy teljes évig tartó rekonstrukcióval – miközben egyetlen napig sem volt zárva a cukrászda – megújult, és ha lehet, még szebb lett az épület, mint valaha. A Gerbeaud Gasztronómia Kft. 2004 óta vezeti a Gerbeaud Házat. Tradíció és Evolúció a Gerbeaud Kávéházban: A Gerbeaud több mint 150 éve jelenti azt, amit cukrászatnak, cukrászdának hívunk. Világhírnevét annak is köszönheti, hogy kreatív cukrászai a tradíció ápolása mellett mindig új termékekkel, süteményekkel lepik meg a vendégeket. A cukrászok generációról generációra adják át a tudást, értő kezek vezetik azt a sok-sok tanulót, akik minden évben ebből az igazi műhelyből indíthatják életüket. Műhely. Talán az egyik legjobb szó a Gerbeaud-ra. Egy profi csapat, ahol értik és értékelik egymás munkáját.
nyary_krisztian_iro_foto_aknay_csaba_4.jpg
 
Bővebb információ a Facebookon vagy a Julius Meinl nemzetközi honlapján itt az  oldalon.

verslavina.JPG

weiler_peter_foto_furulyas_krisztina.jpg

 

 

Szólj hozzá

fesztivál program Gerbaud Julius Meinl