2015. júl 29.

MOZI: PAPÍRVÁROSOK (12)

írta: budapest24
MOZI: PAPÍRVÁROSOK (12)

John Green (A Csillagainkban a hiba írója) új filmje, a Papírvárosok a felnőtté válásról szól.  A történet középpontjában Quentin és titokzatos szomszédja, Margo áll, aki annyira szereti a rejtélyeket, hogy végül ő maga válik rejtéllyé. Miután egyik este bemászik Quentinhez, és ráveszi egy egész éjszakás kalandra, Margo hirtelen eltűnik. Nem hagy maga után mást, csak néhány nyomot, melyek kizárólag Queintin számára árulkodóak, és a felderítésük csak a fiúra vár. A nyomok követésének köszönhetően Quentin és éles eszű barátai olyan kalandba csöppennek, ami egyszerre vidám és megindító, felemelő és letaglózó. Quentinnek rá kell jönnie az igaz barátság – és szerelem – mélyebb értelmére, hogy megtalálja Margót.

image003_3.jpg

Mozibemutató: 2015. július 30.

Quentin Jacobson, más néven „Q” okos, igaz barát és ízig-vérig romantikus srác. Tizenhét éves, utolsó éves gimnazista. Q hisz abban, hogy mindenkire vár egy csoda az életben, és hogy az övé azon a napon érkezett el, amikor 9 éves lett, és Margo Roth Spiegelman beköltözött a szomszédba. 

Margo mindig is kalandvágyó volt, Q nem igazán. Q-t kielégítette az a mikrovilág, amiben a két barátjával, Bennel és Radarral élt, míg Margo egyre többre vágyott, egyre merészebb és titokzatosabb lett – mostanra egyike az ultra-menő gyerekeknek a gimiben. Q és Margo eltávolodtak egymástól.

image005_2.jpg

Aztán egy este, alig néhány héttel a végzős bál előtt, Margo megjelenik Q ablakában, és elhívja egy egész éjszakás kalandra. Q úgy érzi, élete viszonzatlan szerelme és lelki társa – sőt talán valami több is – végre visszatalált hozzá, ezért vele tart. Tudja, hogy az után az éjszaka után az élete meg fog változni. És meg is változik.

A következő reggel Margo nyomtalanul eltűnik. Vagy ez csak a látszat? Q felfedezi a csak számára jelentést hordozó nyomokat, amik nemcsak arról árulkodnak, hová mehetett Margo, hanem arról is, hogy miért tűnt el. A nyomok követésével újabb kaland veszi kezdetét, melyre Q-t elkíséri Ben és Radar, valamint az új barátaik, Laceyl és Angela is. A rejtély megoldása során jön rá Q, hogy mi az igaz barátság és hogy mit rejt Margo titokzatossága.

„PAPÍR VÁROS”

John Green harmadik regényét, a Papírvárosokat (Paper Towns) a Dutton Books adta ki. A könyv szinte azonnal óriási siker lett, ötödikként debütált a The New York Times fiatal felnőtteknek szóló bestseller listáján, rajongók ezrei olvasták, főleg az Amerikai Egyesült Államokban, Európában, Dél-Amerikában és Ázsia egyes részein.

A visszajelzésekből kiderül, hogy az olvasókat már rögtön a cím nagyon kíváncsivá tette. A „papírváros” szó úgy keletkezett, hogy Earnest G. Alpers és Otto Lindberg a General Drafting Companytól kitalálták a New York megyei Agloe városát. A képzeletbeli várost két földút találkozásánál, Catskills déli részén helyezték el a térképen. 

Arra is hamarosan érkeztek visszajelzések, hogy az olvasók milyen gyorsan azonosultak a karakterekkel. A regény talán legnagyobb erénye az életszagú szereplők megalkotása és a köztük feszülő viszonyok ábrázolása. „Ez Quentin és barátai története, akik Margo után kutatva egy szinte eposzi méretű kalandba csöppennek – mondja John Green. – Ez a sztori tényleg arról szól, hogy mi a barátság mélyebb értelme, kik az igaz barátaink, és hogy az emberek általában sokkal összetettebbek, mint amilyennek elsőnek látszanak.”

Green szerint a filmben felvetett problémák ismerősek a fiatalok számára. „Minden tinédzser tudja, milyen az, amikor beskatulyázzák, amikor kizárólag egy tulajdonságod alapján értékelnek, amikor te sokkal több vagy annál. Azt hiszem, ez az első reakció, amit beindít majd a film az emberekben. Hogy az emberek nem egydimenziósak. A következő pedig, és ez a legfontosabb számomra, hogy látni fogják, viccesen is lehet beszélni az igaz barátságról és arról, hogyan tudod megtalálni önmagad a barátaidnak köszönhetően.”

A Csillagainkban a hiba eredetijéül szolgáló regény írójának egy másik könyvéből készült ez a játékos, izgalmas, szellemes film.

Főszereplők: Nat Wolff, Cara Delevingne, Austin Abrams, Justice Smith, Halston Sage. Fényképezte: David Lanzenberg. Zene: Ryan Lott. Látvány: Chris L. Spellman. Írta: John Green, Scott Neustadter, Michael H. Weber. 

 image015.jpg

Szólj hozzá

program Csillagainkban a hiba tv/rádió Papírvárosok