2016. jan 16.

Íme a filmvilág öt leghíresebb kutyája

írta: budapest24
Íme a filmvilág öt leghíresebb kutyája

A hős négylábúakról és a kutya-gazda különleges kapcsolatról szóló nem mindennapi történetek már számos alkalommal elvarázsolták a filmek alkotóit is. Valós vagy kitalált eb-karakterről legyen szó, a rettenthetetlen és ragaszkodó kutyák főszereplésével készült filmek mára már legendássá váltak. Íme, öt halhatatlan karakter a vászonról! 

jerry_lee1.jpg

Mancs. A németjuhász kan mentőkutya évente 120-150 mentésben vett részt, összesen 27 országban járt természeti katasztrófák, földrengések, lavinák helyszínén és segített embereket menteni. Nemzetközi hírnévre tett szert, amikor 1999-ben egy törökországi földrengésnél megtalált egy kislányt, aki napok óta feküdt a romok alatt. Mancs minden idők egyik legjobb magyar mentőkutyájává vált, történetét Pejó Róbert rendező 2014-es alkotása, a Mancs örökítette meg.

Kántor. Minden idők legeredményesebb magyar nyomozókutyája, Kántor vezetőjével, Tóth Tiborral 1953 és 1964 között dolgozott együtt. A páros ez idő alatt 536 esetből 279-et bűnügyet oldott meg sikeresen. A nyomozókutya szolgálati baleset következtében vesztette életét, vezetője 100 szál vörös rózsával búcsúzott tőle. A nem mindennapi rendőrkutya hőstetteit Nemere László rendezésében a Kántor című magyar tévéfilmsorozat dolgozta fel.

jerry_lee3.jpg

Hachiko. A Hacsi – a leghűségesebb barát című, Lasse Hallström rendezte film a hűséges akitának állít emléket, aki a valóságban 1923-ban született Japánban. Gazdája, Ueno professzor, a tokiói egyetemen tanított, ezért Hachiko-t magával vitte a fővárosba, ahol a hűséges eb minden délután a vonatállomáson várta hazatérő gazdáját. Egyik nap a professzor szívrohamot kapott az egyetemen és nem tért többé vissza – hűséges barátja ezután is, éveken át, minden nap feltűnt a vonatállomáson reménykedve várva haza gazdáját. Hachiko japánban a feltétlen szeretet és a hűség szimbóluma lett, emlékét a vonatállomáson felállított bronz szobor őrzi.

Rin Tin Tin. Danny Lerner 2007-es Rin Tin Tin című filmjében dolgozta fel a világhírű németjuhász élettörténetét. A második világháború idején egy lebombázott kutyaólban talált rá Lee Duncan amerikai pilóta az akkor még kölyök németjuhászra. Hazavitte Los Angeles-i otthonába, később kutya showk-ra és ugróversenyekre jártak – itt fedezték fel, és indult el filmes karrierje. Gazdája saját forgatókönyvet írt az ő főszereplésével, ami kasszasiker lett - a sztár eb majdnem 14 éves koráig játszott különféle filmekben, és leszármazottai is követték őt a szakmában. 

jerry_lee4.jpg

Jerry Lee. Legendás kutya történeteket nem csak az élet alkotott, hanem a filmipar is. Így született Jerry Lee, a hős rendőrkutya karaktere. A Kutyám, Jerry Lee című három részes alkotás humorosan mutatja be Mike Dooley felügyelő és a rendőrkutya munkáját. Kezdetben többször is borsot törnek egymás orra alá, de amikor bevetésre kerül a sor, kiderül, hogy elválaszthatatlan barátok. A harmadik részben a furcsa páros nyugdíjba vonulás után magándetektívként tevékenykedik tovább, és egy fegyveres lopás ügyét igyekszik felgöngyölíteni.

Kutyám, Jerry Lee 3. január 16-án (szombaton) 15.30-tól a Paramount Channel műsorán, a Viacom csoport filmcsatornáján!

Szólj hozzá

tv