2016. már 15.

Itt a piros, hol a piros - Nézzünk, a kártya mögé

írta: budapest24
Itt a piros, hol a piros - Nézzünk, a kártya mögé

Nincs olyan ember a világon, aki még ne játszott volna valamilyen kártyával. Ez a játék évezredek óta jelen van az emberiség életében, de származási helye mégsem tisztázott. Ma már rengeteg formában, színben, grafikával, játékszabállyal megtalálható. 

maxresdefault-2_1.jpg

A kártyajátékok legkorábbi forrása egy a XVII. századból származó kínai enciklopédia, amely szerint a mai kártyajátékokhoz hasonló játék már 1120-ban ismert volt Kínában. Az európai kártya legrégibb emléke a worchesteri zsinat 1240-iki határozata, amely betiltotta a kártyajátékokat. Vannak olyan hiedelmek is, amely szerint Franciaországból származik a kártya és VI. Károly szórakoztatására találták ki. Nagy valószínűséggel Olaszországban találták fel az „ördögbibliájának” is nevezett bűvös lapokat. 

A kártya felhasználási módját is misztikumok övezik. Az ártalmatlan társasjátékok mellett már kezdetek óta jósoltak lapjaiból és még mai napig sokan várják szerencséjüket és jövedelmüket is tőle. A kártya nem csak a szórakozni és a mágiára vágyó közönséget ragadta magával, hanem a bűvészeket is, akik ezekkel a lapokkal lélegzetelállító trükköket fejlesztettek ki maguknak az évszázadok alatt.

„Azt, hogy pontosan miért a kártya lett a bűvészek egyik alap kelléke, azt senki sem tudja. Véleményem szerint azért mert sokszínű, több van belőle és elfér a tenyérben. Én már például el sem indulok egy pakli kártya nélkül sehova. A legújabb produkciómban például ötvöztem a két kedvenc hobbimat, a kártyákat és a szuperhősöket. Vasember bőrébe bújva, manipulálom a kártyákat” – fejtette ki a téma kapcsán Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok, akinek a legújabb produkcióját a Dumaszínház színpadán lehet megnézni.

Soma elárulta, hogy nem csak a mérete és a sokszínűsége miatt szereti a kártyákat, hanem a hozzájuk kapcsolódó érdekességek miatt is. „Kevesen figyeltek fel a kártyák és az évszakok közötti egybeesésére. Egy pakli kártyában négy szín van, mint amennyi évszak. A lapokon található számokat pedig ha összeadjuk, azokból pedig 365 jön ki, mint amennyi napból áll az év. Biztos vagyok benne, hogy a régi időben eszméletlen jóslatokat tudtak kiolvasni a kártyalapokból. Jó lenne, ha ez a képesség nálam is meglenne és előre látnám, hogy a március 26-ai Hétköznapi Szuperhősök előadáson szuperül vagy frenetikusan szórakoznak majd a nézők” – tette hozzá a bűvész.

 A #eznemkameratrükk youtube csatornán, hihetetlen kártyatrükköket nézhetünk meg Somától.

maxresdefault_9.jpg

Szólj hozzá

bulvár