2014. dec 08.

Búcsúzik Hollandia

írta: budapest24
Búcsúzik Hollandia

Sikerrel zárult a DACS – Hollandia, királyság! programsorozat, mely Budapest több helyszínén, szeptember közepétől november végéig, majd’ negyven programmal várta a holland kultúra szerelmeseit. Sőt hat kiállítás – többek között Rembrandt a Szépművészetiben és Erwin Olaf a debreceni Modemben – továbbra is megtekinthető.

rembrandt01.jpg

A DACS – Hollandia, királyság! keretében az egymáshoz lazán kapcsolódó holland kulturális programok a műfajok széles tárházát mutatták be, az elektronikus zenei partiktól kezdve, a klasszikus képzőművészeten keresztül az egyetemi előadásokon át a különleges holland performanszokig. Budapest különböző helyszínei mellett két vidéki nagyváros, Pécs és Debrecen is csatlakozott a rendezvényhez. A majd’ három hónap alatt 13 kiállítás, 7 komoly- és könnyűzenei program, 6 színházi előadás, 9 előadás és workshop több mint 76 ezer nézőt vonzott.

„Nagy örömmel tölt el, hogy erre a közel három hónapra a holland kulturális élet egy izgalmas szeletét mutathattuk be Magyarországon. A két ország ezzel is egy kicsit közelebb került egymáshoz, a siker pedig arra ösztönöz, hogy a jövőben is folytassuk.” – mondta el Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete.

A rendezvény sorozat azonban még nem ért teljesen véget, hiszen a programok közül hat kiállítás továbbra is megtekinthető. Ilyen például a DACS és az ACAX együttműködés részeként látható Liquid Territories a Higgs Mező Galériába, valamint Az éteri spektruma című csoportos kiállítás, mely először mutatja be a magyar közönségnek azokat az új hibrid gyakorlatokon alapuló műfajokat, melyek már meghódították a holland művészeti szcénát. 

A rendezvény részeként a debreceni Modemben február 1-ig még látható a holland sztárfotográfus és kísérleti filmes, Erwin Olaf első átfogó magyarországi kiállítása, Budapesten pedig a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Rembrandt és a holland „arany évszázad” festészete című kiállításnak, mely februári 15-ig várja a nagyközönséget.

Szólj hozzá

program kiállítás Hollandia Szépművészeti Múzeum Rembrandt