2014. dec 14.

Váratlan abroncsteszt a piros lámpánál

írta: budapest24
Váratlan abroncsteszt a piros lámpánál

A Groupama Garancia Biztosító a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktorával közösen villámellenőrzést tartott Budapest ismert és forgalmas csomópontjaiban. A vezetéstechnikai szakértő a dugóban várakozó autósok abroncsainak állapotát ellenőrizte fél perc alatt. Az akció célja az volt, hogy a biztosítótársaság felhívja az autósok figyelmét a téli közlekedésbiztonságra, ezen belül is a téligumi fontosságára. A résztvevők mindegyikét ajándékkal jutalmazta a társaság, azokat azonban, akik a teszten rosszul vizsgáztak,  figyelmeztette és tanácsokkal segítette az instruktor.

ct3a1086_1.jpg

A Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum névadó szponzora számára a megelőzés évek óta kiemelt fontosságú, így folyamatosan igyekszik felhívni a figyelmet a baleset-megelőzés fontosságára.

 „Meg sem lepődtünk, amikor láttuk, hogy mennyi alkalmatlan abroncs fut az utakon. Annak azonban nagyon örültünk, hogy az emberek jól fogadták a kezdeményezésünket, és persze a hoszteszek által átnyújtott apró ajándékokat- magyarázta Kovács Márton, instruktor. „Bár sokaknál láttunk jó állapotú téligumikat, nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a megfelelő gumiabroncs a biztonságos közlekedés során”-egészítette ki az instruktor.

ct3a1105_2.jpg

Milyen a megfelelő téli gumiabroncs?

Amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, le kell cserélni a nyárigumikat télire. A téliguminak a lamellázottsága, a kapaszkodó képessége teljesen más, mint egy nyárinak, így tud a hidegben, a megváltozott tapadási körülményeknek is megfelelni.

 

„A legideálisabb téligumi új, vagy 1-2 évesnél nem idősebb. Szabvány nincs rá, hogy mikortól számít egy gumi használhatatlannak vagy balesetveszélyesnek, de javasoljuk, hogy ötévesnél ne legyen régebbi” – mondta a szakértő. „A gumi oldalfalán található az a jelzés, amely a gyártás időpontját jelzi. A négy szám első két számjegye jelenti a gyártás hetét, a másik kettő pedig a gyártás évét. Ezt szem előtt tartva otthon mindenki ellenőrizheti, hogy mennyire régi az abroncs az autóján.”

ct3a1109_3_masolata.jpg

Ha a tulajdonosnak már van egy jobb, kevésbé kopott téligumija, az mindig kerüljön hátulra. Így a rossz időjárási körülmények között is megvan az esély arra, hogy az autó megőrizze a viszonylag stabil vezethetőségét. Ha megcsúszik a jármű, így nem lesz túlkormányzott, nem lendül ki az autó hátsó része. Általában, ha az autó az első tengelyénél veszíti el a kormányozhatóságát, könnyebb kezelni, és kevesebb hely is szükséges az utakon a korrigáláshoz. 

ct3a1114_4.jpg

 

 

Groupama Garancia Biztosító befektetési tevékenységét „Az Év Biztosítója 2014” címmel díjazta a MoneyMoon.

Szólj hozzá

humor Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum