2014. dec 15.

Golden Globe jelölések képekben

írta: budapest24
Golden Globe jelölések képekben

Nézd meg, mennyi számmal indulnak harcba...

Ridley Scott nem áll meg (12)

A múlt héten ünnepelte a 77. születésnapját, és mozgékonyabb, mint Mick Jagger. Ridley Scott megállíthatatlan. Már forgatja – méghozzá Budapesten – új filmjét, a The Martian-t, közben csöppet sem lazít az Exodus – Istenek és királyok (12) (Exodus: Gods and Kings, hazai bemutató: december 11.) promócióján, és tervezgeti a következő rendezését – ami valószínűleg nem A szárnyas fejvadász folytatása lesz.

Világ életében hihetetlen tempóban dolgozott: pályája elején, amikor reklámfilmeket készített, volt év, hogy 150 darab szpotot gyártott le. A filmes karrierje kicsit későn kezdődött, negyven éves volt, mire először rendezhetett, 44, amikor A szárnyas fejvadász-t csinálta, de azóta bőven bepótolta a lemaradást: 22 filmjéből 12-t az ezredforduló óta készített el.

– Aki leül vele interjút készíteni, az nem érti, milyen is Ridley Scott – nyilatkozta rendezőjéről az Exodus főszereplője, az energiában szintén nem szűkölködő Christian Bale. – Csak az ismerheti igazán, aki mozgásban látja. Mozgásmániás. Valószínűleg reggelenként az ágyból is tízszer olyan gyorsan ugrik ki, mint én.

Az Exodus másik főszereplője, a Mózes testvérét és halálos ellenségét alakító Joel Edgerton is egyetért ezzel. Szerinte Ridley Scott leginkább egy cápára hasonlít. De nem azért, mert ragadozó volna.

 

– Ha megállna, belepusztulna – véli a színész. – És olyan régóta él és gondolkozik ebben az elképesztő pörgésben, hogy már azt hiszi: ez a normális élet. Nem hiszem, hogy valaha nyugdíjba megy.

Az Exodus – Istenek és királyok Ridley Scott egyik legfiatalosabb filmje: gyors, izgalmas, kalandos és látványos – egy fáradhatatlan szellem működésének eredménye

annie_gg_1.jpg

Stiller & Stiller (12)

Ben Stiller harmadszor is múzeumőr egyenruhát húzott. Az Éjszaka a múzeumban – A fáraó titka (12) (A Night at the Museum – Secret of the Tomb, hazai bemutató: december 25.) folytatódik, és valószínűleg ezzel a legnagyobb, legizgalmasabb kalanddal véget is ér. Stiller talán ezért döntött úgy: duplán kiélvezi a komédiát – és megduplázódik. Az éjszakára magára maradó múzeumban ugyanis feltűnik egy nem túl okos neandervölgyi ősember, La, aki valószínűleg a múzeumőr ősapja. És nagyon hasonlít rá. Hiszen őt is Ben Stiller játssza.

 

– Ilyen bonyolult technikai feladattal még sosem találkoztam – mesélte a színész újságíróknak. – A Motion Capture technika segített. De először az összes közös jelenetemet lepróbáltuk Shawn Levy rendezővel. Felváltva próbáltam ki a szerepeket, és mindig Shawn volt a másik. Azt kellett eldöntenünk, hogy az adott jelenetben melyik figura vezeti az akciót. Azt vettük fel először, és utána jöhetett az, aki inkább csak reagál. Előfordult, hogy tévedtünk, és kezdhettük elölről az egészet a másik karakterrel. Sokat tanultam közben! És még többet nevettem: Shawn Levy ugyanis nagyon ügyetlen színész. De nagyon viccesen csinálja.

Birdman győzni fog (16)

Los Angelesben ma kora reggel bejelentették a Hollywoodba akkreditált filmes újságírók szövetségének díjára jelölteket. A Golden Globe az egyik legrangosabb elismerés, és most azt tette egyértelművé, amit úgyis sokan sejtettek már: a Birdman szárnyalni fog az idei díjszezonban. A legtöbb jelölést Alejandro Gonzalez Inarritu különleges vígjátéka kapta: összesen hétszer hangzott el a Birdman avagy a mellőzés meglepő ereje (16) (Birdman, hazai bemutató: 2015. január 15.) címe. Inarritu mellett a főszereplő Michael Keaton, a mellékszereplő kategóriában Edward Norton és Emma Stone, a legjobb zeneszerzők közül Antonio Sanchez, a legjobb forgatókönyvírók között az író-rendező, a legjobb vígjáték kategóriában pedig maga a film került az esélyesek közé.

 

Pedig a film, melyben Keaton, egy valaha szuperhős-filmjeivel sikeres színész próbál visszakapaszkodni a reflektorfénybe, nem bánik kesztyűs kézzel a szakmával: színészek, rendezők, producerek és kritikusok mind megkapják benne a magukét. A maró szatíra most elindult a siker útján, amely valószínűleg az Oscar-díjig is elvezeti majd. 

foxcatcher_gg_1.jpg

A lázadó a csúcson (12E)

2014 a nők éve volt. A színésznőké. A legnagyobb internetes filmes oldal, az imdb.com történetében először esett meg, hogy évi rendes – és nagy izgalommal várt – listáján, melyre 2014 legfontosabb színészei kerülnek fel, kizárólag nők szerepelnek! Az oldal havi 200 millió látogatója által végzett keresések összesítésének segítségével összeállított lista első helyét Shailene Woodley érdemelte ki. A 23 éves színésznő tavaly még a 64. helyen bújt meg, de az idén a mozikba került két egymástól nagyon különböző, de egyformán nagy sikert arató filmje, a Csillagainkban a hiba, és A beavatott is. És hogy a következő év se legyen kevésbé sikeres számára: márciusban folytatódik A beavatott sorozat. A lázadó (12E) hőse, Tris tovább harcol különleges, jövőbeli világában az alávetett kasztok szabadságáért.

Az  IMDB’s Top 10 Stars of 2014 azt a jóslatot is beváltani látszik, hogy Woodley Jennifer Lawrence utódja lehet a fiatal sztárok sorában – 2013-ban ugyanis az utóbbié volt a lista első helye: ő most a második lett.

A legsikeresebb férfi a 11. helyen áll: ő Leonardo DiCaprio.

 

 

Szólj hozzá

mozi külföld Annie Golden Globe Exodus