2014. dec 16.

A Hanuka ünnepére emlékeznek holnaptól a Gozsdu Udvarban

írta: budapest24
A Hanuka ünnepére emlékeznek holnaptól a Gozsdu Udvarban

Idén december 16-án veszi kezdetét a hagyományos zsidó ünnep, a „Fények ünnepe”, melyre gyertyagyújtással és Klezmer Estekkel emlékeznek a Gozsdu Udvarban. A menórán minden nap eggyel több gyertya lobban lángra, így az utolsó napon mind a kilenc egyszerre tündököl majd.

gozsdu_1.jpg

„A Gozsdu Udvarban már tavaly is megünnepeltük a nagy történelmi múltra visszatekintő zsidó ünnepet, a Hanukát, és ez idén sem lesz másképp. Egyrészt szeretnénk megteremteni a Fények ünnepének hagyományát, másrészt multikulturális komplexumként úgy érezzük, fontos hangsúlyoznunk más kultúrák elfogadását. Sokan azt hiszik, hogy a Hanuka csak a zsidók ünnepe, de ez nem így van. Éppen ezért várunk mindenkit sok szeretettel az esti közös gyertyagyújtásokra nyolc napon keresztül. Az utolsó nap a menóra mind a kilenc ága fényben tündököl majd” – meséli Aradi Ferenc, a Gozsdu Udvar ügyvezetője.

gozsdu_2.jpg

A Fények ünnepének első estéjén a Bálint Ház szervezésében a PROAKTÍV a társadalmi aktivizmus és a vallás kapcsolatát vizsgálja, a hajléktalanság kérdéseit járja majd körül a Gozsdu „C” Udvarában. Egy szomorú témát dolgoznak fel vidám köntösben. Bemutatkozik a Krétakör Szabadiskola – Hajléktalanság Akció, valamint lesz 20 forintos hanuka tűzijáték a Pneuma Szöv., ismertebb nevén Mókus Maxi által. Az Ünnepi Élményudvar design vásárában kapható kézműves termékeken túl osztanak aznap hanukai fánkot, a mutatványosok és élőszobrok mellett hanukai utcaszínház, és kerekasztal beszélgetések várják az érdeklődőket. Udvarhelyi Tessza (Közélet Iskolája) beszélget majd hajléktalanokkal és lakásszegénységben élőkkel, valamint Misetics Bálint szociálpolitikus rabbival és papokkal világítja meg a szegénység mély témáját. A menóra első gyertyáját a Bálint Ház igazgatója, Fritz Zsuzsa gyújtja majd meg. Ezt követően a Bíró Quartett koncertje következik.

gozsdu_3.jpg

A következő napokban a zsidóság népzenéjére jellemző dallamok csendülnek majd fel Jáger Bandi nagyszerű zenész közreműködésével. A Klezmer Estek alatt 17-én, szerdán a Gerendás Péter duó világzenei koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők, a gyertyát Dr. Verő Tamás rabbi gyújtja meg. 18-án, csütörtökön Dina Pandzsarisz varázsolja el a közönséget, a gyertyát meggyújtja Burján Árpád, a Bét Orim Reform Zsidó Közösség leendő rabbi növendéke. 19-én, pénteken Zsolnai Gábor gyertyagyújtását követően a Jazzrael együttes kalauzol el mindenkit az izraeli, közelkeleti dallamok világába, majd 20-án, szombaton Farkas Izsák hegedűművész ejti ámulatba a Gozsdu Udvar közönségét. A koncertet követően Dr. Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija lobbantja lángra az ötödik nap fényeit. 21-én, vasárnap egy izraeli DJ szórakoztatja a nagyérdeműt, majd Asztalos Károly rabbi gyújt gyertyát. 22-én, hétfőn Klein Judit Yiddish Estjét tekinthetik meg az arra járók, majd Radnóti Zoltán rabbi gyertyagyújtása következik. December 23-án, a Hanuka utolsó napján Eichner Viktor lobbantja lángra a nyolcadik gyertyát, ezt követően Bíró Nóri és Jáger Bandi duója zárja a Fények Ünnepét. A koncerteken a latin, jazz, rock, a szefárdi és a yiddish dallamok keverednek egymással, melyek minden bizonnyal magukkal ragadják majd a közönséget.

gozsdu_4.jpg

A Hanuka Ünnepe

A nyolc napos Hanuka, más néven Fények ünnepe, az egyik legnagyobb zsidó ünnep. A hanuka a judaizmusban az egyistenhívő zsidó vallás diadalát ünnepli a hellenizmus minden vallást összemosni igyekvő törekvései felett. A győzelmet követően a hívek megtisztították a jeruzsálemi szentélyt és újból felszentelték azt. Ennek emlékére nevezték el az ünnepet hanukának, ami héberül felszentelést jelent. 2014-ben a Hanuka december 16 és 25 közé esik, így az első gyertyát a menórán december 16-án este gyújtják meg. Ezt követően minden nap eggyel több mécses izzik fel a kilenc ágú (nyolc normál gyertyatartó és középen egy „szolga”, melynek segítségével meggyújtják a többit) zsidó gyertyatartón. Ezzel azt az isteni csodát szimbolizálják, hogy az egy napra elegendő olaj kitartott nyolc napig, így az utolsó napon minden gyertya ég, a középsővel együtt. A keresztény karácsonyhoz hasonlóan a zsidók a Hanuka alkalmából ajándékkal lepik meg a gyerekeket.

gozsdu_5.jpg

Szólj hozzá

program Gozsdu Udvar