2014. dec 21.

ASTERIX – AZ ISTENEK OTTHONA

írta: budapest24
ASTERIX – AZ ISTENEK OTTHONA

Az időszámítás csak ötven év múlva kezdődik, de a rómaiak már rég elfoglalták egész Galliát. Az egészet? Nem! Egyetlen falu lakói ellenállnak a hatalmas sereggel érkező hódítóknak, és mindenkit, aki egy kicsit is rómainak tűnik, messzire kergetnek. Julius Caesar már nagyon unja ezt a helyzetet, és úgy dönt, taktikát változtat. Ha erővel nem megy, más módon hajtja rabigába a verhetetlennek tűnő gallokat: a civilizáció örömeivel.

asterix_800x1154_1_jav.jpg

A falu közelében építkezés kezdődik: a földből kinövő Istenek otthona minden luxussal, kényelemmel és kényeztetéssel felszerelt, csili-vili új hazát ígér –  ennek pedig jóval nehezebb ellenállni, mint a kardoknak meg pofonoknak.

Kivéve, ha izmos + agyas hőseink, Asterix és Obelix előrukkol valami ravasz tervvel, mely keresztülhúzza a cézár számításait.

Az Asterix-jelenség

Asterix, a kis gall 1959-ben látta meg a napvilágot, első kalandjai a Pilote magazinban jelentek meg.

Albert Uderzo így emlékszik: „Találkoztunk François Clauteaux-val, aki épp egy kicsiknek szóló újságot szeretett volna készíteni. Akkoriban a belga Tintin és Spirou mellett az újságok amerikai képregényekkel voltak tele.”

A megjelenés előtt néhány héttel az alkotókat, René Goscinny-t és Albert Uderzo-t igencsak szorítja az idő. Nagy feladat vár rájuk: a francia kultúrából merítve kell létrehozniuk egy képregényt. Elkezdenek dolgozni a Renart, a róká-n, de kiderül, hogy valaki már „képregényesítette” az ötletet. Csak három hetük maradt, hogy kitaláljanak egy figurát, egy hőst, annak külsejével, személyiségjegyeivel, eredettörténetével. Egy antihős kell: nem túl erős, nem túl okos, de talpraesett és furfangos… Kétségbeesésükben a francia történelemkönyvhöz nyúlnak, és máris a gallok mulatságos és viccesen csengő nevei között találják magukat. René Goscinny így mesél erről: „Ezekről a gallokról furcsamód elfeledkezett Franciaország, pedig mennyi lehetőség rejlik bennük! Egy valós történelmi figura, Vercingetorix törzsfőnök nevéből kiindulva máris megszületett a három legfőbb karakter: Asterix, Obelix és Csodaturmix. Őket követte hamarosan a többi gall »ix«. A rómaiak »us« végződésű neveket kaptak, mint például »Caius Gorombus«”.

asterix_fb_cover_1_jav.jpg

Így születik meg Asterix. Eredetileg magányos hős lett volna, de Albert Uderzo végül ragaszkodik ahhoz, hogy létrehozhassa társát, Obelixet, az együgyű és bivalyerős melákot, akinek aranyból van a szíve.

 

Az Asterix, a gall hamarosan meghódítja a közönséget: az első albumot 1961-ben adják ki, és 6000 példány fogy belőle! Később, a 17. albumból, Az istenek otthoná-ból már több mint egymillió példányt adnak el. Mindent elsöprő siker! A kultstátuszba lépő Asterix hamarosan világhódító útjára indul, akárcsak anno a rómaiak. 1977-ben, René Goscinny tragikus halála után Albert Uderzo az olvasók kérésére folytatja a sorozatot. Még 9 albumot készít, majd 2013-ban leteszi a ceruzát és figuráit egy új párosnak, Jean-Yves Ferrinek és Didier Conradnak adja át, akik elkészítik az Asterix és a pikteket, amely 24 nyelven jelenik meg, és nemzetközileg is nagy sikert ér el.

image007_1.jpg

A képregénysorozat immár 35. albumánál tart, 110 nyelvre fordították le, 355 millió példányban kelt el világszerte. Ez 13 ezer tonnányi könyvet jelent, vagyis lefordítva Obelix nyelvére: felér 13 millió vadkan súlyával!

Ami a filmeket illeti, Asterix kalandjai a mozikban már több mint 100 millió nézőt kápráztattak el, köszönhetően a 8 animációs és 4 élőszereplős filmnek.

 

A két különösen népszerű képregény- és mozihős
látványos és szellemes kalanddal tér vissza:

3D-ben!

Mozibemutató: 2014. december 25.

Szólj hozzá

mozi