2015. jan 26.

Vegyünk eurót, amíg nem késő!

írta: budapest24
Vegyünk eurót, amíg nem késő!

Az amerikai óriásbank, a Wells Fargo tulajdonában lévő, 350 milliárd dollár sorsát kezében tartó Wells Capital Management fő stratégája, Jim Paulsen az Alapblog.hu-nak adott interjúban azt állítja, hogy Európa gazdasága erőteljesen növekedni fog. Emiatt az amerikai befektetők szemében felértékelődnek az európai tőzsdék: mind az európai részvények többsége, mind az euró árfolyama erősödik az idén. Abban is hisz, hogy kora nyárig az euró eléri az 1,20-as szintet a dollárral szemben. Vásárlásra ajánlja a nyersanyagokat is, ugyanakkor ártalmasnak tartja az EKB kötvényvásárlási programját, mint ahogy annak tartotta a Fed pénznyomtatási projektjét, a QE-t is. Szerinte a jelenlegi egyértelműen pozitív folyamatokat igazából maga a piac idézte elő, így szükségtelen pénzszórások voltak a kockázatos, mesterséges központi banki és kormányzati beavatkozások.

Jim Paulsen a Zentai Péternek adott interjújában elmondta, hogy geopolitikai kihívások, kisebb-nagyobb politikai konfliktusok mindig voltak és lesznek, ezért ő azokra kevésbé koncentrál. Jelenleg nem javasolja orosz papírok vásárlását. „Minek vállaljak fel plusz kockázatot, amikor Kanadában, Ausztráliában tized akkora veszély se fenyegeti a nyersanyag-részvényeimet, mint Oroszországban?” – vallja. Görögország kapcsán az az üzenete, hogy Európa az idén mindenképpen jól fog teljesíteni. Ő tehát túlsúlyozza Európát, továbbá Japánt és a nyersanyagtermelő-exportáló stabil Ausztráliát és Kanadát. Amerikát háttérbe szorítja, épp azért, mert ott most a legnagyobb a konjunktúra. Az USA-ban 5% alá süllyedt a munkanélküliség, az ingatlanárak kúsznak felfelé, felszabadultan vásárolnak az emberek. Csakhogy az elmúlt másfél év lendülete fogyni kezd majd, s eközben Európa óhatatlanul fel fog jönni.

unnamed_6.jpg

A jelenlegi nívó Amerikában a piaci guru szerint stabilizálódni fog. 3-4 %-os éves GDP-növekedéssel kalkulál. Ehhez képest abszurddá válik a nulla kamatkörnyezet. Eluralkodik a piaci résztvevőkön a meggyőződés, hogy elkerülhetetlen a kamatemelés. És a Fed igenis ehhez fog folyamodni. Ezzel szemben Európában még sokáig marad a nulla kamat. Szerinte Európa 3 évvel lemaradt – kamatcsökkentésekben, a kötvényhozamok csökkenésének előidézésében, az euró árfolyamának lejjebb nyomásában. 

Meglátása szerint a QE-k (mennyiségi csökkentések) fölöslegesek voltak mind Amerikában, mind most Európában. Nem a központi bankok, hanem a gazdaság, a piac öngyógyító képességei győztek! „Ezek az erőszakolt beavatkozások tulajdonképpen több kárt okoznak, mint amennyit segítenek. A gazdasági pezsgés, beindult önmagától, még a Fed nagy beavatkozásai előtt, 2011-ben. Ugyanez a helyzet Európában. Az EKB 2012-ben azzal tett jót, hogy hozzákezdett a nagy kamatvágásokhoz. Annak nyomán beindultak a természetes piaci folyamatok: a leglényegesebb, hogy csökkenni tudtak az államkötvényhozamok – szerte az euróövezetben. A kötvényhozamok csökkenése és azt követően az euró árfolyamának esése – önmagukban véve jelezték, hogy Európában helyreállnak a dolgok. Úgyhogy felesleges pénzszórásnak és kockázatnövelő tényezőnek tartom az EKB által most indított államkötvény-vásárlási programot. Az olajárak esése volt a végén az, amely a legeredményesebb mennyiségi könnyítést jelentette. Előtte pedig alaposan legyengült az euró illetve drámaian lecsökkentek az államkötvényhozamok. Ez a három tényező: olajárzuhanás, kötvényhozam-süllyedés, eurógyengülés – tartós növekedésre predesztinálja Európát” – mondja. 

Az egész terjedelmes interjút itt olvashatod! 

Paulsen azt állítja, az euró hamarosan erősödésbe kezd s kora nyárra az euró felkúszik 1,20 dollárig, azért, mert – legalábbis az amerikai befektetők – mostantól a növekedési kilátásokat állítják érdeklődésük fókuszába. Miközben az amerikai növekedés marad a jelenlegi, addig Európa – önmaga eddigi teljesítményeihez képest – igazi száguldásba kezd. A növekedésbeli különbség komolyan szűkül az Egyesült Államok és Európa között. Az egyelőre gyenge euró, az alacsony kötvényhozamok, a csekély energiaköltségek miatt sok ezernyi nagy amerikai befektető Európára fogad s a drága dollárral szembeni olcsó euróért kapható európai részvényeket kezdik felvásárolni. Az euró iránti kereslet élénkülni fog – felnyomva az euró árfolyamát. 

Az arany szerinte csak inflációs és deflációs időkben izgalmas. Az arany – pl. a kaucsukhoz, a rézhez, az ónhoz képest – sokkal kockázatosabb nyersanyag. „Amit még tanácsolni tudok: jóknak tartom a feltörekvő piacokat. Legyen szó Ázsiáról, Latin-Amerikáról, Közép-Európáról. Ezek átlagosan dupla akkora növekedést fognak produkálni, mint a fejlett piacok, még akkor is, ha Kína lassul. A stratéga szerint Európa és Japán mellett túlsúlyozni érdemes a politikailag nem túl kockázatos feltörekvő országok tőzsdéit is. 

 

Szólj hozzá

tudomány