2015. feb 02.

Megmutatta kedvenceit Jack bácsi ükunokahúga

írta: budapest24
Megmutatta kedvenceit Jack bácsi ükunokahúga

Budapesten járt Jack Daniel ükunokahúga. Lynne Tolley-t sokan irigyelhetik munkája miatt: amellett, hogy a márka utazó nagykövete, mesterkóstolóként  is dolgozik. Közép-európai körútján hazánkba is ellátogatott, és egy belvárosi étteremben hamisítatlan amerikai ételek elkészítésével idézte meg a whiskeyfőző mester szellemét.

jd_ukunokahuga_elodast_tart.jpg

Lynne Tolley nem először járt Magyarországon, és a gasztronómia megszállottjaként természetesen a mi ételkülönlegességeinket is megkóstolta. „A töltött káposzta és a gulyásleves valami fantasztikus, és mivel igazi édességrajongó vagyok, a mákos guba is levett a lábamról” – lelkendezett a híres mesterkóstoló. „Sokan meglepődnek, hogy nőként ilyen szakmát választottam, de hát az ereimben mégis csak csörgedezik egy kis Jack vér. Ráadásul a hölgyek szerintem azért kiváló kóstolók, mert jobban külön tudják választani a különböző aromákat” – avatott be a rejtelmekbe Lynne, aki Magyarország mellett Németországba, Szlovákiába és Ausztriába is ellátogatott körútja során.

karamellizalt_lynchburgi_almaszeletek.jpg

A magyar specialitásokról roppant lelkesen nyilatkozó, egyébként séfként is elismert Lynne saját szakácskönyvéből is megmutatott néhány ínycsiklandó, ám egyszerűen elkészíthető receptet. Király Lindával, Görög Zitával és Horváth Évával közösen ragadtak fakanalat a Meat Boutiqe-ban, hogy igazi amerikai fogásokat tálaljanak fel. 

Varázsoljon Ön is egy kis Amerikát az asztalra, és készítse el a különleges whiskey-s fogásokat! 

Serpenyőben sült Tennessee Whiskey-s csirkemellek (6 főre)

  • 6 félbevágott csirkemell filé
  • só és bors
  • ½ pohár liszt
  • 2-3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál apróra vágott hagyma
  • 1 pohár csirkehúsleves
  • ¼ pohár Jack Daniel’s 
  • 1 evőkanál Dijoni mustár

Szórjuk a lisztet egy tálba, majd a sózott és borsozott csirkemelleket forgassuk bele. Melegítsünk fel két kanál vajat és olajat egy nagy serpenyőben. Mikor tűzforró lesz, süssük meg benne a csirkemelleket, oldalanként 4-5 percig. Ezután tegyük őket egy tálba és tartsuk melegen. A serpenyőben maradt szafthoz adjuk hozzá a hagymát, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 3 percig. Közben a húslevest keverjük össze a whiskey-vel, öntsük rá a hagymára, és forró hőmérsékleten forraljuk, amíg sűrű nem lesz, közben pedig keverjük folyamatosan. Ezután adjuk hozzá a mustárt és a maradék vajat. Az elkészült szószt öntsük rá a csirkére és melegen tálaljuk.

jd_ukunokahuga_magyarorszagon.jpg

Karamellizált lynchburgi almaszeletek (8 főre)

  • 3 evőkanál vaj
  • 1 kg szeletelt alma 
  • 10 dkg cukor
  • 4 evőkanál Jack Daniel’s 

Közepes lángon melegítsük fel a vajat egy nagy serpenyőben. Öntsük hozzá az almát és körülbelül 5 percig pároljuk, míg puha nem lesz. Adjuk az almához a cukrot és a whiskeyt, majd további 5 percig melegítsük, amíg a folyadék az almára nem karamellizálódik. Az így elkészült fogás önállóan desszertként vagy akár köretként is megállja a helyét. 

lynne_tolley_foz.jpg

A Jack Daniel’s csapata a mértékletes alkoholfogyasztás híve, fogyassza Ön is felelősséggel.

serpenyoben_sult_tennessee_csirkemellek.jpg

Szólj hozzá

bulvár étel Jack Daniel’s