2015. feb 06.

MOZI: A szürke ötven árnyalata flimklipjei

írta: budapest24
MOZI: A szürke ötven árnyalata flimklipjei

Olvass egy kis infót a film főszereplőiről is

Időről időre előfordul, hogy földrengésszerű erővel, váratlanul utat tör magának egy alkotás, amely mindenkit izgalomban tartó témát érint, és olyan példátlan népszerűséget ér el, hogy a címe márkanévvé válik. A szürke ötven árnyalata ilyen mű. Szerzője, E L James öt éve tette közzé szerényen az interneten az első epizódokat, és azóta az Ötven árnyalat-trilógia az egyik legnagyobb bestsellerré vált, amelyet világszerte több mint százmillió példányban adtak el és 52 nyelvre fordítottak le. A címet alkotó négy szó rajongók és nem-rajongók számára egyaránt a modern mainstream érzékiség szimbólumává vált.

A hihetetlen siker nyomán azonnal találgatások láttak napvilágot a filmváltozatot illetően, és a közönség lélegzetvisszafojtva várta, mikor kerül vászonra az első regény adaptációja. A filmváltozat előzetese tavaly a műfaj legnézettebb darabja lett a YouTube-on. 

Christian Grey milliárdos üzletembert Jamie Dornan, Anastasia Steele-t, a kíváncsi egyetemistát pedig Dakota Johnson alakítja.
A lebilincselő sztori legalább annyira a megközelíthetetlen Christian megváltástörténete, mint a tapasztalatlan Ana felszabadításának krónikája; a regények olvasói a karakterek sorsán keresztül hatoltak legtitkosabb fantáziáik mélyére és szembesültek rejtett vágyaikkal.

Christian meglepi Ana-t a boltban

Két külön világ:
család és barátok

Carla, Ana édesanyja szerepét a Tony- és BAFTA-díjas Jennifer Ehle kapta, aki meglepő módon hasonlít filmbeli lányához. Mivel a kommunikációjuk főleg telefonon zajlik – kivéve, amikor Ana rövid látogatást tesz Carla otthonában Savannah-ban –, a két színésznő is telefonon beszélt egymással, amíg Johnson a forgatáson volt, Ehle pedig otthon. Így is szoros barátság alakult ki közöttük. „Azonnal rokonszenves lett számomra – mondja Johnson. – Ez sokat segített. Szerintem a közönség rá fog jönni, kinek köszönhetően lett olyan kedves teremtés Ana.”

Ehle jól ismeri a szerelmesek világát (egyik nagy sikerét az 1995-ös Büszkeség és balítéletben aratta Colin Firth oldalán), és így mutatja be karakterét: „Ana édesapja meghalt, amikor ő még kislány volt, tehát nem ismerhette igazán. Carla már a negyedik házasságánál tart, és úgy érzi, végre megtalálta az igazit. Bár meg kell jegyezni, hogy minden alkalommal úgy érezte. De Anával mindig nagyon szoros és támogató volt a kapcsolata.”

Miután Ana kapcsolatba kezd Christiannel, Carla aggodalma egyre inkább kiérezhető a beszélgetéseikből. „Ellentmondásosak az érzelmei Ana barátját illetően – magyarázza Ehle. – Vannak boldog pillanatok, de ugyanakkor sejti, hogy valami nem stimmel. Amikor a férfi megjelenik Savannah-ban a lenyűgöző 4000 dolláros öltönyében, Carla a hatása alá kerül. Látszólag imponál neki Christian, de titkon aggódik, a lánya tényleg boldog lesz-e az oldalán.”
Christian nevelőanyja, bár ugyanolyan gondoskodó, mint Carla, kevésbé megengedő, inkább királynőként uralkodik a családján. Dr. Grace Trevelyan Gray férje Garrick Grey, és született egy fiuk, Elliot, mielőtt örökbe fogadták volna Christiant, akit szegénysorból ragadtak ki kisfiú korában. Ezután született Mia, a család dédelgetett kislánya. „Ez egy eléggé normális család – magyarázza Dornan. – Így vált lehetővé, hogy Christian kikupálódjon, pedig a származása miatt nagyon rosszul is járhatott volna.”

Az Oscar-díjas Marcia Gay Harden, aki Grace-t alakítja, a forgatás előtt hallott A szürke ötven árnyalatáról, de a könyvet nem olvasta. „Tudtam, hogy ez egy eseményszámba menő film lesz, amilyenben még nem játszottam – mondja a színésznő. – Amikor nekiláttam a könyvek elolvasásának, kíváncsi lettem, hogyan illeszkedik mindez a mi társadalmunkba. Richard Leakey antropológus alaposan beleásta magát a témába, és arra jutott, minél élvezetesebbé válik a szex, annál jobban ragaszkodunk a partnerünkhöz.”

Christian zárkózott és rejtélyes, kishúga, Mia viszont homlokegyenest az ellenkezője. A szerepet Rita Ora albán származású énekesnőre bízták. „A kirobbanó temperamentumú Rita felkérése meglepő, de tökéletes választás, mert ő mentes minden színészi manírtól, és ezért tudja hibátlanul alakítani Miát – magyarázza Harden. – Rita kicsit neveletlen, szeszélyes meg huncut, és pont erre volt szüksége a karakternek.”

„Szeretnék többet tudni rólad”

A film szereplői

DAKOTA JOHNSON (Anastasia Steele) Hollywood egyik felemelkedő csillaga. Melanie Griffth színésznő és Don Johnson sorozatsztár lányaként a film világában nőtt fel. Első szerepét a Tűzforró Alabama (Crazy in Alabama) című filmben kapta tízévesen, édesanyja oldalán. A rendező nevelőapja, Antonio Banderas volt.
Az elmúlt évek olyan nagy filmsikereivel alapozta meg hírnevét, mint a Social Network – Közösségi háló és a Jumps Street 21 – A kopasz osztag.    

JAMIE DORNAN (Christian Grey) északír születésű színész nagy kritikai elismerésben részesült a Hajsza (The Fall) című sorozatban nyújtott alakításáért, több díjjal tüntették ki, és BAFTA-ra is jelölték. Első amerikai sorozata az Egyszer volt, hol nem volt (Once Upon a Time).

Első amerikai nagyjátékfilmje az Oscar-díjas Marie Antoniette, amelyet Sophia Coppola rendezett.
További fontosabb filmjei: Az új világ (New World – sorozat), Árnyak verőfényben (Shadows in the Sun).

a-szurke-otven-arnyalata-eddigi-legjobb-posztere.jpg

 Bemutató: 2015. február 12.

JENNIFER EHLE (Carla May Wilks) szerepelt Szabó István A napfény íze című, 3 Arany Glóbuszra jelölt filmjében. Színpadi színésznőként is nagy sikereket arat, két Tony-díjjal tüntették ki.

BAFTA-t kapott tévéfilm kategóriában a Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice) című Jane Austen-adaptációban nyújtott alakításáért.

További fontosabb filmjei: Zero Dark Thirty – A Bin Láden-hajsza, Fertőzés (Contagion), A hatalom árnyékában (The Ides of March), A király beszéde (The King's Speech), A zsaruk becsülete (Pride and Glory).

MARCIA GAY HARDEN (Grace Trevelyan Grey) Oscart kapott a Pollock című filmben nyújtott alakításáért, és Oscarra jelölték A titkozatos folyóért (Mystic River).

Rendkívül széles spektrumú tehetségének köszönhetően a legkülönbözőbb műfajú filmekben nyújtott kimagasló teljesítményt, a thrillertől a gengszterfilmen át a vígjátékig és a romantikus drámáig: A halál keresztútján (Miller's Crossing), Elvált nők klubja (First Wives Club), Ha eljön Joe Black (Meet Joe Black), Mona Lisa mosolya (Mona Lisa Smile), Lestrapált emberek (Used People).

 

Szólj hozzá

mozi bulvár