2015. feb 25.

Bántalmazó életközösségnek minősül minden válás és szakítás

írta: budapest24
Bántalmazó életközösségnek minősül minden válás és szakítás

Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus szerint a BTK nem ad megoldást a családon belüli erőszakos ügyek rendezésére.

Tudomásul kell vennünk, hogy a XXI. század a családok újrafelosztásának az évszázada. Belegondolni is rémes, hogy a világon éves szinten kétszer annyi nő hal meg családon belüli erőszak áldozataként, mint a napjainkban zajló háborúkban a katonák. Nők és férfiak milliói élnek olyan párkapcsolatban, amely nem méltó hozzájuk. Szakítunk és elválunk, de ez közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Megsínylik a gyermekek, de felnőttek is ritkán kerülnek ki ép lélekkel a megromlott házasságokból, különösen, ha az korábban, mint gazdasági életközösség is kielégítően  működött.

"Kimondhatjuk, hogy szinte minden válással, vagy szakítással végződő hosszabb párkapcsolat bántalmazó életközösségnek minősül, hiszen ha nem is csattannak el pofonok, mindenütt jelen van a lelki terror, azaz az egymás feletti uralkodni akarás. Kérdés, hogy van-e kiút és, ha igen, elég-e ehhez a módosított, intim partnerek egymás elleni erőszakos cselekményeit büntetni rendelő BTK. Méginkább foglalkoztat minket, mint Gyermekes Társkeresőket az a kérdés, hogy a bántalmazások után marad-e még bármi illúziója a traumatizált személyiségnek a másik nem iránt" - mondta Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus, aki szerint a válasz elkeserítő.

dr_-szoor-anna2-247x300_1.jpg


"A BTK nem ad megoldást a családon belüli erőszakos ügyek rendezésére, mentálhigiénés szakemberek nélkül pedig szinte lehetetlen a lelki gyógyulás a már megromlott együttélést követő szakítás után. Ugyanakkor kizárólag tisztázott jogi helyzetben és gyógyult lélekkel kezdődhet a hosszútávra tervezett új párválasztás. Csakis stabil alapokra lehet erős várat építeni, ingoványos talajon még próbálkozni is kár. A bántalmazottaknak nem szabad egy életen át a beléjük beszélt, minden valóságot nélkülöző  bűntudattal élni, mert az melegágya az újabb és újabb bántalmazó párkapcsolatok kialakulásának" - tette hozzá a Gyermekes Társkereső Szolgálat vezetője, aki szerint az ördögi kör kizárólag az orvos, jogász, rendőr, pszichológus, pedagógus és szociális munkás szakemberek együttes munkája által szakítható csak meg.

Szólj hozzá

bulvár