2015. már 02.

A határon túli diákok is jól szerepeltek a Tőzsdejátékon

írta: budapest24
A határon túli diákok is jól szerepeltek a Tőzsdejátékon

Hónapok óta tartó selejtezősorozat után nagyszabású döntővel zárult a Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) népszerű pénzügyi-értékpapírpiaci versenye és tőzsdejátéka, a „Tőzsdejáték Középiskolásoknak”. A Nemzetközi Bankárképző Központ épületében megtartott rendezvényen ezúttal is a pénzügyi szakma ismert szakértői előtt mérhették össze tudásukat a döntőbe jutott csapatok.   

martinhajdugyorgy.jpg

A versenysorozaton mintegy százötven középiskolából több mint ezer diák vett részt, húsz csapat határon túli régiókból nevezett be a megmérettetésre. A selejtezők során online tesztfeladatokat oldottak meg a diákok, és részesei voltak egy három hónapos online tőzsdejátéknak is, amely virtuálisan a világ húsz tőzsdéjén játszódott. A legjobb csapatok kerültek be az élőben zajló, szóbeli döntőbe, ahol komoly pénzügyi szakértők előtt tehettek bizonyságot tudásukról. Örömteli, hogy a Tőzsdejáték most már tényleg országokon átívelő megmérettetésé vált, egyre több határon túli iskola és csapat vesz részt a versenyen. Idén ráadásul kifejezetten jól szerepeltek a határon túliak: négy csapat jutott be az elődöntőbe, és egy erdélyi csapat az országos döntőben is számot adhatott tudásáról. A gyergyószentmiklósiak végül a dobogóra is felfértek a kiélezett versenyben. Érdekesség még, hogy az első két helyre egy-egy piarista gimnázium csapata került, az élen a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium csapata, a második helyen a budapesti Piarista Gimnázium diákjai végeztek. 

keba_donto3.jpg

A zsűriben a BÉT, a KELER, a Concorde Értékpapír Zrt, valamint a versenysorozat fő szakmai partnerének, az Erste Befektetési Zrt-nek képviselője kapott helyet. Ahogy a korábbi években is jellemző volt, ezúttal is kiemelt szakmai díjakkal és értékes tárgynyereményekkel jutalmazták a legjobbakat a szervezők. A Tőzsdejáték szponzora idén az Erste Bank volt. Fődíjként idén is ingyenes részvételi lehetőséget kaptak a győztes csapat tagjai a Közép-európai Brókerképző Alapítvány 100 órás brókerképző tanfolyamán, de több diák kapott szakmai gyakorlati lehetőséget vezető brókercégeknél, mint ahogy többen vehetnek részt BÉT, illetve KELER szakmai látogatáson is. 

keba_donto2.jpg

„Elmondható szerencsére, hogy évről évre egyre több iskola készíti fel professzionálisan a diákokat a versenyre. Sok helyütt szakköröket, felkészítő órákat szerveznek, azaz a verseny egyfajta multiplikátor hatással rendelkezik. A versennyel immár tizenhét éve bevallottan az a célunk hogy a magyar társadalom körében magasabb szintre emeljük a pénzügyi tudatosságot, a befektetési jártasságot, így az iskolai felkészítés is elősegíti ezt a folyamatot” – mondja el a verseny kapcsán Martin Hajdu György, a KEBA kuratóriumi elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. A szakember rámutat, abban is bízik, hogy a fiatalok által elsajátított szakismeret a diákok közvetítésével szép lassan átszivárog a szülők, nagyszülők világába is, ezzel segítve az egész társadalom fokozatosan javuló pénzügyi tudatosságát, úgy Magyarországon, mint akár a határon túli magyarok lakta területeken.   

keba_donto1.jpg

Szólj hozzá