2015. már 13.

Gancia - az első olasz pezsgő gyártója Magyarországon is bemutatkozott

írta: budapest24
Gancia - az első olasz pezsgő gyártója Magyarországon is bemutatkozott

Massimiliano Gancia tartott mesterkurzust a VinCE Budapesten

Elsőnek lenni mindig kiváltság. Carlo Gancia 1850-ben nemcsak az első olasz pezsgőházat alapította meg, de 20 évvel később először készítette el az azóta kultikussá vált Asti pezsgőt. A Gancia család ötödik generációs leszármazottja épp a hétvégén tartott mesterkurzust Közép-Európa legnagyobb boros-pezsgős rendezvényén, a VinCE Budapesten, ahol természetesen az édes buborékok királyát, a Gancia Astit, valamint a magyar piacra a közeljövőben bevezetésre kerülő Pinot di Pinot is megkóstolhatták a résztvevők.

Az Asti-módszer lényege, hogy a legtöbb pezsgőtől eltérően itt nem borból, hanem közvetlenül mustból történik a másodlagos erjesztés, azaz annak cukortartalmából jönnek létre a buborékok, mégpedig nagyméretű acéltartályokban, élesztő segítségével. Ez mindig magas maradék cukrot, azaz dosage-t eredményez, ami meghatározza az Asti pezsgők karakterét. Ahogyan Massimiliano Gancia, az alapító ükunokája a VinCE Budapest mesterkurzusán elmondta: a módszer kitalálójaként azóta is méltán lehetnek büszkék a Gancia Astira. A piemonti muskotályos szőlő parfümös aromája – kiegészülve a visszafogott alkoholtartalommal – gyönyörűen elegyedik a mézre emlékeztető édességgel, éppen ezért kiváló kísérője lehet a különféle desszerteknek, de akár önállóan is megállja a helyét étkezés után. A szőlő kiváló adottságú termőhelyét és a pezsgők nemesítéséhez ideális Gancia pincészetet egyébként az UNCESCO a világörökség részévé is nyilvánította. 

Pezsgőfronton az Asti mellett a Prosecco számít Olaszország másik ikonjának, a Gancia pedig két változattal is képviselte ezt a típust a mesterkurzuson. A Gancia Prosecco és a kizárólag csak az előadáson kóstolható, prémium terroirról származó Gancia Valdobbiadene Prosecco egyaránt magukban hordozzák azt a letisztultságot, amelyet Massimilliano Gancia is kiemelt, mint a márka egyik fő jellemzője. A tartályos erjesztésnek köszönhetően itt nincsenek másodlagos aromák, a Gancia Prosecco karakterét teljes egészében a glera (vagy korábbi nevén prosecco) szőlő gyümölcsössége adja. Ez a tisztaság, valamint a könnyed frissesség testesíti meg azt a laza, olaszos életérzést, amit mindenki vár egy tökéletes proseccótól. Ugyanezt a klasszikus vonalat képviseli a mesterkurzuson szintén megkóstolt Gancia Brut is, amely intenzív, elegáns aromáival és szárazságával a mediterrán konyha nagy barátja. 

Hamarosan hazánkban is kaphatóak lesznek a Massimiliano Gancia által bemutatott Pinot di Pinot Brut és Pinot di Pinot Rosé tételek is, amelyekbe a fentiekhez hasonlóan tartályos erjesztéssel kerülnek a buborékok, azonban érdekességük, hogy válogatott pinot nero, pinot bianco, illetve pinot grigio szőlőkből készülnek. Ezek a fajták egyensúlyos savakat és gyönyörű virágosságot kölcsönöznek a pezsgőnek, nem véletlenül nyerte el a mesterkurzus résztvevőinek is a tetszését. A világon egyedülálló módon kizárólag a Gancia készít speciális Pinot di Pinot pezsgőket, ráadásul az előadást tartó Massimilliano Gancia édesapja álmodta meg elsőként ezeket a tételek.

A GANCIA magyarországi forgalmazója

A ROUST Hungary szeszes italok importálásával és forgalmazásával foglalkozó nemzetközi vállalat, melyet Bols Hungary-ként 1991-ben alapítottak Magyarországon. 1992-ben elnyerte a Jägermeister hazai forgalmazásának jogát. Az elmúlt időszakban többszöri tulajdonosváltás, illetve márkafelvásárlások során márkaportfóliója olyan közismert szeszesitalmárkákkal bővült mint a Royal vodka, Bols vodka, Russian Standard vodka, METAXA, Zubrowka, Bols likőrcsalád, Aperol, Campari, Cinzano és Gancia portfólió, Grant’s whisky, Glenfiddich maláta whisky, Rémy Martin cognac, Tullamore Dew ír whiskey, Carolans krémlikőr, Cointreau és sok egyéb likőr- és szeszmárka. A vállalatot kiemelkedő üzleti eredményei, márkaépítési és forgalmazási szakértelme, valamint felelős alkoholfogyasztás melletti elkötelezettsége a hazai szeszesitalpiac egyik vezető szereplőjévé emelte. Éves forgalma alapján a legnagyobb égetett szeszesital importőr és második legnagyobb égetett szeszesital forgalmazó vállalat.

unnamed-9_3.jpg

Felelős alkoholfogyasztás

Az 'Italmérték' program 2010-ben indult a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács tagvállalatainak kezdeményezésére.

A program célja, hogy megváltoztassa a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat és elterjessze a felelősségteljes és mérsékelt alkoholfogyasztást. A mértékletes alkoholfogyasztásra nincs pontos kritériumrendszer vagy definíció. Az az alkoholfogyasztás tekinthető mérsékeltnek, amely nem okoz sem egészségügyi problémát az alkoholt fogyasztó személynek, sem társadalmi problémákat szűkebb és tágabb közösségének. Azt is lehet mondani, hogy ez még az a mérték, amelynél az alkohol fogyasztása úgy élvezhető, hogy nem növeli lényegesen annak kockázatait.

A mértékletes fogyasztás személyre szabottan változó mértéket jelent a nem, az életkor, az életvitel, az egészségi állapot és sok más tényező függvényében, hiszen ezek mind befolyásolják az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatását.

További információ: www.italmertek.hu

 

Szólj hozzá

program