2015. ápr 08.

Tanulj meg élni a gyümölcscentrifugáddal!

írta: budapest24
Tanulj meg élni a gyümölcscentrifugáddal!

Itt az öntisztító készülök, ne bajlódj a hámozással!

Biztosan mindenkinek eljön az életében az a pillanat, amikor úgy érzi, mindenképpen be kell szereznie egy gyümölcscentrifugát. Sokan ilyenkor azonnal cselekszenek is, a megvásárolt eszköz pedig három használat után felkerül a konyhaszekrény legfelső polcára. Szerencsés esetben évente egyszer-kétszer talán azért még előkerül.

A szervezet működésében a víznek szerteágazó szerepe van a vérkeringés, a megfelelő vérnyomás biztosítása, emésztési és felszívódási folyamatok, tápanyagok szállítása, salakanyagok kiválasztása, sav-bázis egyensúly,  testhőmérséklet szabályozása, vizelet hígítása.

philips-230418443-hr1871_10-a3p-global-001.jpg

Az egészséges szervezetben a folyadékfelvétel, illetve -leadás egyensúlya biztosítja a megfelelő működést. Ha a folyadékfelvétel kisebb, mint a -leadás, akkor a szervezetben vízhiányos állapot lép fel, aminek számos káros következménye lehet: fáradékonyság, gyengeség, kimerültség, koncentrálóképesség csökkenése, szédülés, fejfájás nyugtalanság, zavartság, szapora légzés, szívdobogásérzés, izomgörcsök, a szervezet kiszáradása.

A kiszáradásra különösen érzékenyek az idősek és a gyerekek, így az ő esetükben különösen nagy gondot kell fordítani a megfelelő folyadékbevitelre. Egy felnőtt embernek naponta kb. 2-3 liter folyadékra van szüksége, amelyet részben folyadékfogyasztással (1,5-2 liter), részben a táplálkozás során (levesek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök, stb.) tud fedezni. A folyadékigényt befolyásolja az életkor, a környezet külső hőmérséklete, a fizikai megterhelés, az izzadás (pl. szaunázás, napozás közben), egyes egészséggel összefüggő állapotok (hányás, hasmenés, láz), alkoholtartalmú italok és magas sótartalmú ételek fogyasztása.

TIPP 1: 

Sárgarépalé

A sárgarépaléből a szervezet jobban fel tudja venni a B-karotint, mint magából a zöldségből. Napi 1-1,5 dl répalé fogyasztása fedezi a B-karotin szükségletet, melyből a májban és a bélfalban karotináz enzim hatására A-vitamin képződik. A répalé fogyasztása különösen nyáron ajánlott. Napozás során veszélyes szabad gyökök szabadulnak fel, melyek felgyorsítják a bőr öregedését. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a hámsejtek számára, véd az UV-sugaraktól, aktiválja a pigmenteket, gyorsítja, tartóssá és egységessé teszi a barnulást. Ezenkívül daganatos betegségek megelőzésére, illetve gyógyszeres terápia kiegészítésére, immunerősítő szerként, fehérvérsejt növelésére ajánlott.

Manapság a gyümölcs és zöldséglevek vitamindús ételelixírként élnek a köztudatban. Való igaz, hogy a frissen préselt nektárokkal olyan mennyiségű vitamin és ásványi anyag juthat szervezetünkbe, amelyhez egyébként több kilónyi nyers gyümölcs elfogyasztására volna szükség. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű lét fogyasztunk. Hatalmas különbség van ugyanis az üzletekben kapható sűrítményből visszahígított italok, valamint a frissen préselt változat között.

philips-230418442-hr1871_10-a2p-global-001.jpg

Mi lakozik belül?

Noha a 100 százalékos gyümölcslevek hozzáadott cukor és adalékanyagok nélkül kerülnek forgalomba, nem annyira egészségesek, mint gondolnák. A gyártás során a növények olyan folyamatokon mennek keresztül (tisztítás, sűrítés, hőkezelés) melyek hatására az ital tápanyagtartalma nagymértékben csökken.

A C-vitamin mennyiségének változása az egyik legjelentősebb, hiszen az aszkorbinsav hő hatására igen könnyen lebomlik, így pasztörizálás során hatalmas veszteséggel kell számolni. Ezt a gyártók gyakorta az italok „vitaminozásával” próbálják pótolni. A másik fontos tényező az alapanyagok (sűrítmények) és a kész termékek tárolása. Ezek gyakran hónapokig állnak a raktárak és az üzletek polcain, mielőtt a „szerencsés vásárló” kosarába kerülnének. Ekkorra azonban az egykor a gyümölcsökben rejlő tápanyagok nagy része már elveszett. Különösen így van ez a déli gyümölcsökből készült levek esetében, hiszen a felhasznált sűrítmények külföldről érkeznek, így a szállítás és a raktározás ideje alatt jelentősebb vitaminbomlással lehet számolni.

Míg a 100 százalékos gyümölcslevek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot és adalékanyagokat, addig 25-50 százalékos kistestvéreik esetében már aromák, színezékek, állományjavítók, étkezési savak valamint cukor alkalmazása is megengedett. Sőt, a 12 százalékos nektárok gyártása során már tartósítószer is kerülhet a palackba!

Ha a fenti érvek ellenére mégis a dobozos gyümölcslevek mellett döntünk, válasszunk 100 százalékosat, és hígítsuk fele arányban szénsavmentes ásványvízzel vagy szűrt vízzel. A keverés a citrusfélékből készült italok esetén a magasabb savtartalom miatt is fontos, ugyanis a hígítatlan változat fogyasztásakor a gyomorban erősebb savhatás jelentkezhet. A bio üzletek polcain már olyan termékeket is találunk, amelyek kizárólag frissen préselt gyümölcsből, sűrítmény felhasználása nélkül készülnek: a készen kapható levek közül ők bizonyulhatnak a legjobb választásnak.

A frissen facsart gyümölcsleveket nyugodtan higítsd ezekkel:

Víz, ásványvíz

A szomjúság csillapítására, a folyadék pótlására a víz és az ásványvíz a legmegfelelőbb, érdemes a napi folyadékszükséglet nagy részét ezekből fedezni. Energiát nem, ásványi anyagokat viszont tartalmaznak. A csapvízben kalcium, magnézium, és fluor található. Az ásványvizek ásványianyag-tartalma és azok mennyisége fajtától függő. Érdemes az alacsony ásványianyag-tartalmúakat (500 mg/l alatti) választani, ugyanis ezek fogyasztása kapcsán nem kell tartanunk az ásványi anyagok túladagolásától.

feature_philips-148179000-f400028445_hr1855_30-fil-global-001.jpg

TIPP 2:

Zellerlé

A zellerlé szerves anyagai, ásványi sói hozzájárulnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásához. A vér Ph-értékét lúgos irányba fordítja. A zellerlé gyakori fogyasztásával elkerülhető a szervezet elsavasodása. Napi 1-1,2 dl zellerlé fogyasztása mellett javul a bőr állapota. Allergiás bőrkiütések (ekcéma, csalánkiütés), pikkelysömör kezelésére javasolják. Idegnyugtató hatása révén hiperaktív gyerekeknél jó eredménnyel alkalmazzák. Segíti a csontképződést (szerves nátriumot tartalmaz, mely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása), hozzájárul az egészséges csontszövet megőrzéséhez, csontritkulásban szenvedő betegeknél a terápia kiegészítésére javasolják. A zellernek mellékhatása nincsen, de kumarin is található benne, mely arra érzékenyeknél allergiás reakciót is kiválthat

Zöldség- és gyümölcslevek

Azon kívül, hogy szerepük van a folyadékpótlásban, energiát, szénhidrátot, élelmi rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat is juttatnak a szervezetbe a zöldség- és gyümölcslevek. Mindenképp érdemes a natúr, 100 %-os gyümölcs-, illetve zöldségleveket választani az alacsonyabb gyümölcstartalmú, cukrozott termékek helyett.

Tej

A tej fontos részét képezi táplálkozásunknak. Mintegy 90 %-a víz, de emellett értékes, teljes értékű fehérjéket, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Gyerekek esetében különösen fontos a rendszeres fogyasztása. A tej mellett az ízesített tejitalok (karamellás tej, kakaó), valamint a különféle kefír- és joghurtitalok szintén alkalmasak a folyadékpótlásra.

feature_philips-148178996-f400048228_hr1855_30-fil-global-001.jpg

Tejes turmixok

A tej és a gyümölcsök értékes tápanyagait együtt tartalmazzák a tejes turmixok. Különösen frissítőek hidegen, főként nyáron. Egy-egy pohár turmix akár reggeli italként, vagy tízóraira, uzsonnára is megfelelő.

Frissen préselt finomságok

A leginkább kifizetődő megoldás, ha beszerzünk egy lékészítő gépet, hiszen így változatos hozzávalókból olyan zöldség- és gyümölcskoktélokat készíthetünk, amelyek garantáltan tartalmazzák a növényekben rejlő tápanyagokat. Az összetevőket mi határozhatjuk meg, így valódi italkülönlegességek kerülhetnek ki a présből. A különféle koktélok ráadásul igazán jótékony hatást fejtenek ki bizonyos betegségek esetén, ezért ha például allergiával, vagy migrénnel küzdünk, csak meg kell vásárolnunk a megfelelő alapanyagokat, és hozzá is foghatunk a „kúrához”.

feature_philips-137695190-f400048226_hr1863_00-fil-global-001.jpg

Extra jó receptek, amit ki kell próbálnod!

Magnéziumital migrén, megfázás és magas vérnyomás ellen

Hozzávalók: egy gerezd fokhagyma, egy kis csokor petrezselyem, négy-öt sárgarépa, két ág szárzeller, zsenge petrezselyemhajtás díszítésnek 

Elkészítés: A fokhagymát csomagoljuk petrezselyembe és nyomjuk át a gyümölcsprésen a megtisztított sárgarépával és zellerrel együtt. Az ivólevet töltsük pohárba és hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel. 

Tisztító koktél allergia és nátha esetére

Hozzávalók: félcentis gyömbérdarab, egy cékla, fél magozott alma, négy sárgarépa 

Elkészítés: A megtisztított hozzávalókat nyomjuk át lékészítő gépünkön.

 feature_philips-137695189-f400028444_hr1863_00-fil-global-001.jpg

Üde arc koktél (pattanások ellen)

Hozzávalók: Két szelet ananász (a héjával együtt), fél uborka, fél magozott alma

Elkészítés: A hozzávalókat nyomjuk át a gyümölcsprésen.

Klorofillkoktél depresszió ellen

Hozzávalók: három cékla levele, egy csokor petrezselyem, maréknyi spenót, négy sárgarépa, fél magozott alma.

 Egészégedre!

Szólj hozzá

egészség