2015. ápr 17.

Harrison Ford hangján szól hozzád az óceán

írta: budapest24
Harrison Ford hangján szól hozzád az óceán

A Conservation International gondolatébresztő kampányt indított hollywoodi sztárok és a HP közreműködésével.

„A természetnek nincs szüksége az emberre. Az embernek van szüksége a természetre.”

Ez a provokatív és gondolatébresztő üzenete annak a kampánynak, amely világsztárok bevonásával igyekszik minél szélesebb réteg szemét felnyitni a környezetszennyezés valós veszélyeire. „A természet szól hozzád” a Conservation International nemzetközi természetvédelmi szervezet kezdeményezése, a HP többrétű támogatásával. Többek között Harrison Ford, Kevin Spacey, Julia Roberts és Edward Norton hangján szólal meg az óceán, az őserdő, az anyatermészet vagy éppen a termőföld. A színészek egyes szám első személyben világítanak rá, hogy az embernek van szüksége a természetre, nem pedig megfordítva.

photo.jpg

 

A Conservation International nemzetközi természetvédelmi szervezet „Nature Is Speaking - A természet szól hozzád” kampányának célja, hogy minél nagyobb tömegeket elérve, egy erőteljes üzeneten keresztül felrázza az embereket, és új megvilágításba helyezze a környezetvédelem fontosságát. „A természetnek nincs szüksége az emberre. Az embernek van szüksége a természetre” ez a fő mondanivalója azoknak a YouTube kisfilmeknek, amelyekben hollywoodi világsztárok személyesítik meg ezúttal a bolygónk meghatározó szereplőit. A Conservation International és a Hewlett-Packard évek óta dolgoznak együtt különböző projekteken, így nem meglepő a technológiai óriáscég szerepvállalása a kampányban.  Kiemelt partnerként a HP minden egyes #NatureIsSpeaking közösségi aktivitás után – legyen az hashtag, megosztás, like, vagy akár kattintás – egy dollárral támogatja a Conservation Internationalt. A kampány 2015 szeptemberéig tart. Eddig félmillió dollár gyűlt össze.

harrison_ford_backlot_a_l.jpg

A HP és a Conservation International kapcsolata nem ezzel a kampánnyal kezdődött. A nemzetközi természetvédelmi szervezettel karöltve a technológiai vállalattal olyan big data szolgáltatást fejlesztett ki korábban, amely drámaian megnöveli az információgyűjtés, továbbítás, valamint szűrés sebességét és pontosságát a környezetvédelmi kutatások során. A HP Earth Insights nevű big data projektnek köszönhetően a kutatók gyors és valós idejű adatokat kaphatnak a veszélyeztetett területek és állatfajok pontos állapotáról, mely egy korai figyelmeztető és egy hiánypótló döntéstámogatói rendszer egyben. Képes a 16 esőerdőből özönlő adatokat rendszerezni, tárolni és hozzáférhetővé tenni a világ bármely pontján dolgozó kutatócsoport számára.

A tét nem kicsi: a világ őserdeiben 30 millió különböző faj él (az összes létező faj fele), valamint itt termelődik a Föld oxigénszükségletének a 40 százaléka. Ez az adat akkor válik igazán aggasztóvá, ha hozzátesszük, hogy ezeknek az erdőknek a területe évente 4,6 millió hektárral csökken az emberi beavatkozásnak köszönhetően. A HP Earth Insights célja, hogy pontosan számszerűsítse ennek a pusztításnak a következményeit, és ezekkel az információkkal szembesítse azokat, akik felelősek az erdőirtásokért, vagy tenni tudnának ellene. A HP eme korábbi projektje mintegy előkészítése a mostani „A természet szól hozzád” kampánynak, amely az Earth Insights projekt során kinyert vészjósló adatokat és információkat igyekszik a széles közönség számára is feltárni.

10365761_10153254093267112_5651233433603717787_n.png

 

A HP Earth Insights program több mint 3 terabyte kritikus biodiverzitási adatot tárol és nyújt ezekhez hozzáférést. Az eddig példanélküli részletes és rendszerezett adatok között 1,4 millió kameracsapdákkal készült fotó található a megfigyelt fajokról, valamint 3 millió klímamérési adat a csapadékról, hőmérsékletről, szén-készletekről és páratartalomról. A HP Earth Insights a korábban használt technikáknál kilencszer gyorsabban dolgozik, így a kutatók az adatok birtokában sokkal hatékonyabban harcolhatnak a környezetszennyezés és természet kizsákmányolása ellen.

A projektben a HP több csúcstechnológiája egyesül, mint a big data, a mobilitás, a biztonsági rendszerek és a felhőalapú adatkezelés. A HP Earth Insights révén akár az erdőirtások nagyságrendje is számszerűsíthető. Ez az egyik nagyszerű példája annak, hogyan állítható a technológia a természetvédelem szolgálatába.

 

Mi az a  big data?

Elképesztő, korábban soha nem látott iramban képződnek adatok az élet bármely területén, legyen szó akár tudományos kutatásokról, a pénzügyi vagy a magánszektor, és az egyéni felhasználók által előállított egyre több és nagyobb adatmennyiségről. Mindaddig azonban, amíg ez a töménytelen információ rendszerezetlenül és kontrolálatlanul árad és gyűlik, szinte teljesen haszontalan. Strukturáltan és kielemezve azonban nagy hasznot hozhat a cégek és ügyfelek számára. Összefoglalóan ennek az egyre növekvő adathalmaznak a gyűjtését, tárolását és feldolgozását szokás big datának nevezni, amely technológiát előszeretettel alkalmazzák a kiskereskedelemtől a HR-en és a politikai választásokon át, a marketing számos területén. Nem csoda, hogy ekkora a kereslet a képzett szakemberek iránt.

11156321_10153255516157112_2924440957568281732_n.png

A fokozódó digitalizáció napról napra egyre növekvő adatmennyiségeket eredményez, amelynek kezelése a hagyományos módszerekkel és adatbázisokkal már lehetetlen. Nagyon rövid időre tekint csak vissza a big data mint tudomány, de friss becslések szerint 2015 végére 4,4 millió új munkahelyet hoz létre ez az új technológiai ágazat. Az úgynevezett adattudósokra már most is hatalmas a kereslet. Leginkább akadémiai kutatócsoportokból igazolnak a cégek például olyan asztrofizikusokat vagy alkalmazott matematikusokat, akik jártasak az adatelemzésben és modellalkotásban. Világszerte most indulnak csak a kifejezetten ilyen szakembereket képző kurzusok. Tavaly óta Budapesten, a Közép-Európai Egyetemen is oktatják a big datát.

A megfelelően alkalmazott big data magyarázatot adhat a felhasználók fogyasztói és információs viselkedésére, segítséget nyújthat piacok felméréséhez, javíthatja a marketing- és értékesítési kampányokat, támogatást adhat az árképzésnél és optimalizálhatja a logisztikai folyamatokat és az árufolyamot. Az üzleti életben tehát már mélyen megvetette a lábát a big data, napjainkban azonban egyre gyakrabban használják ezt a technológiát a környezetvédelemben is.

Szólj hozzá