2015. máj 12.

Pünkösd a szentendrei Skanzenben

írta: budapest24
Pünkösd a szentendrei Skanzenben

Matyó hímzőasszonyok, tápéi gyékényszövők, solymászok, mezőtúri fazekasok, hagyományőrző dunai halászok, kalocsai pingálók – csak néhány azok közül a közösségek közül, amelyekkel a szentendrei Skanzen pünkösdi rendezvényén találkozhatunk. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Pünkösdi Örökség Fesztivál lehetőséget teremt arra, hogy egyszerre megismerhessük a magyar nemzeti jegyzéken szereplő szellemi örökségeket. Megtudhatjuk, hogy zajlik a mohai tikverőzés, miként díszítik a Pünkösdkor a templomot Mendén, hogyan varrják a leheletfinom cérnából készülő halasi csipkecsodákat. Emellett kóstolhatunk szatmári szilvalekvárt vagy borsodnádasdi molnárkalácsot is.
1punkosd_masolata_1.jpg

Mint minden évben, most is készülnek a szervezők meglepetésvendéggel az UNESCO reprezentatív listájáról: idén a macedóniai dobos-táncos csoport mutatja be a fergeteges Kopachkata táncot.

A pünkösdi fesztivált az elmaradhatatlan pünkösdi királyválasztáson és királynéjáráson kívül kézműves bemutatók, kirakodóvásár, népzene- és néptáncforgatag is színesíti.
4punkosd.jpg

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre - 2015. május 24-25.

Részletes program itt!

5punkosd.jpg

Szólj hozzá

Skanzen Pünkösd