2015. máj 15.

Pénteken tárja ki kapuit a II. Keresztény Színházi Fesztivál!

írta: budapest24
Pénteken tárja ki kapuit a II. Keresztény Színházi Fesztivál!

Szent Margit színpadon ritkán feldolgozott legendájával indul a kilenc napos rendezvény

9 napon át, 4 helyszínen, 17 különleges produkcióval és 4 külföldi társulattal várja látogatóit a II. Keresztény Színházi Fesztivál. Az Újszínház rendezvénysorozata Kocsis István Az áldozat című drámájával veszi kezdetét pénteken. A Szent Margit legendáját feldolgozó premierdarab nem véletlenül vált a Fesztivál nyitányává, ugyanis a főpróbával összekötött sajtótájékoztatón Tordai Teri, színművésznő, Dörner György, a teátrum igazgatója, valamint Nagy Viktor, rendező is arról beszélt, hogy a ke­resz­tény szellemiséget olyan min­den­ki­hez szó­ló hét­köz­na­pi tör­té­ne­te­ken ke­resz­tül sze­ret­nék közvetíteni, mint amilyenné igyekeztek formálni IV. Béla leányának legendáját.

Holnaptól színes és formabontó programokkal pezsdül fel a főváros kulturális élete, megnyitja kapuit Magyarország második Keresztény Színházi Fesztiválja. Az Újszínház által összehívott és megszervezett összművészeti seregszemle a te­réz­vá­ro­si Avilai Nagy Szent Teréz plé­bá­nia­temp­lomban tartott szentmise után Kocsis István nagy erejű, magával ragadó Az áldozat című drámájával veszi kezdetét. A Szent Margit legendáját feldolgozó darab főpróbájával egybekötött sajtótájékoztatón Nagy Viktor, Jászai Mari-díjas rendező elmondta, vizuális és gondolati katarzisban lesz részük a nézőknek.

„Ma nem divat szentekről beszélni, pedig mögöttük is ott van az ember. S a színház lényege is az emberábrázolás, így Margitban is az embert próbáltuk megragadni. Mindehhez óriási azonosulásra van szükség a rendezőtől a színészeken át a világosítóig. Azt hiszem, ennek a társulatnak sikerült ez, örömet okozott mindenkinek a közös munka. Egy vizuális és gondolati katarzis-élmény várja a nézőket” – mondta Nagy Viktor, a premierdarab rendezője, akinek szavaira reflektálva Dörner György is hangsúlyozta, miszerint a szentek is hús-vér emberek voltak, továbbá, hogy a keresztény értékeket mindenki által átélhető, hétköznapi történeteken keresztül kell visszacsempészni a mindennapokba. 

A darabban Olimpiádészt, a kolostor fejedelemasszonyát alakító Tordai Teri szerint hiánypótló ez a Fesztivál, ugyanis az emberek elszoktak a szakrális művektől, pedig szükség van az ilyen jellegű, vallásos darabokra. „Az áldozat felhívja a figyelmet arra, hogy hajlamosak vagyunk nem észrevenni a környezetünkben a zsenit, nem fedezzük fel a tehetséget” – tette hozzá a Jászai Mari-díjas színésznő, aki a Fesztivált záró gálaünnepség ötletgazdájaként részt vett a szervezési folyamatokban is.
mihalyi_gyozo_janosi_david.JPG

A május 15-től 23-ig tartó Fesztiválon a 15 éves ExperiDance Production Tánckara bemutatja a Román Sándor által elkészített Ezeregyév című történelmi tánc show-t, de érkezik Magyarországon unikumnak számító hagyományokon alapuló marionett-előadás Olaszországból, magába szippantó, rendkívül szuggesztív kortárs zenés előadás szintén Itáliából, vagy II. János Pál pápa életéről szóló misztérium musical Lengyelországból.
sajtotajekoztato_orosz_daniel_dorner_gyorgy_tordai_teri_nagy_viktor.JPG

Részletes programok és további információk:

http://www.ujszinhaz.hu/KSZF_2015_program.pdf

www.ujszinhaz.hu
tordai_teri.JPG

Szólj hozzá

fesztivál program