Lémustra: itt a nyár, készíts sok-sok gyümölcslevet
Mi ezzel a géppel ajánljuk neked!
Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Segítségével a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük. Az egészséges táplálkozás alapja a teljes értékű gabonafélék illetve a zöldségek, a gyümölcsök és főzelékek rendszeres, napi fogyasztása.
Facsarót választani, nem olyan egyszerű, mint ahogyan az első látásra tűnik. Minden facsaró képes a facsarásra, de a folyamat ami alapján a végeredményt megkapjuk mindig eltérő. A különböző folyamatok, különböző munka lépcsőket jelentenek, a facsarás különböző ideig tarthat aszerint, hogy gyümölcsről vagy zöldségről van szó.
A zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök rendszeres fogyasztásának számos kedvező hatása jelentős részben a flavonoid tartalomnak köszönhető. Naponta legalább háromszor fogyasszunk friss zöldséget és gyümölcsöt. Vitamintartalmuk legjobban nyersen fogyasztva őrizhető meg, hőkezelés hatására, egyéb élelmiszeripari feldolgozásuk során nagy részük elbomlik. Egy elemzés szerint az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás naponta csupán 150 g-mal való növelése az összes szív- és érrendszeri halálozás 22, a koszorúér-betegség okozta halálozás 40, a szélütésből származó halálozás 25%-os csökkenését eredményezné.
A szőlő
Szinte minden szőlő alkalmas a lé készítésére. A friss szőlőlé sok A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint nikotinsavamiodot tartalmaz. Ugyanakkor bővelkedik ásványi anyagokban. Hatásosan serkenti az anyagcserét, emiatt gyorsabban égeti a fölös tápanyagokat, rendkívül jó fogyókúrás eszköz. Tisztítja a vért, serkenti a vérképződést és a máj méregtelenítő tevékenységét.
TIPP: Friss, érett és kemény bogyójú fürtöket válasszunk. Egy kilogramm szőlőből egy fél liternyi lé préselhető.
Az őszibarack
Az őszibaracklé elég sűrű, ezért érdemes felhígítani vízzel vagy almalével, szőlőlével keverni. A friss őszibaracklében igen sok az A-vitamin, de tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint. Ásványi anyagok között számottevő a kálium, nátrium, kalcium, vas, foszfor. A gyümölcs leve tisztítja a beleket.
Hasznos tipp: Kerüljük a túlságosan zöld példányokat, inkább a teljesen megéretteket, sötét színűeket használjuk lékészítésre. Egy kilogramm őszibarackból 2,5-4 deciliter lé készíthető.

A szilvalé
A szilvalé készítéséhez aszalt szilvát szoktak használni. Az ebből készült sűrű lé tetszés szerint lehet hígítani. Az aszalt szilva levében sok az A-vitamin, valamint az ásványi anyagok közöl a réz és a vas. Benzoesav- és kínasavtartalmának köszönhetően pedig hatásos hashajtó.
TIPP: Nagy, édes, kimagozott aszaltszilvaszemeket válasszunk!
A körtelé
Igen sűrű és nagyon édes. Éppen ezért ízlés szerint hígíthatjuk almalével vagy citromlével. A körtelé számottevő mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, és C-vitamint, folsavat, valamint nikotinsavamidot. Gazdag foszforban és káliumban, ezen kívül van benne nátrium, kálium, kalcium, vas, klorid, és kén. Enyhe vizelethajtó és hashajtó hatású.
TIPP: Lékészítésre mindenképpen épp, kemény húsú, élénk színű körtét válasszunk. Enyhén megpuhult körtét sem ajánlott már felhasználni, mert kevés lé nyerhető belőle. Egy kilogramm körtéből 2,5-4 deciliter lé nyerhető.
Almalé
A hámozatlan almából készült friss lé gazadag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok benne az A-, B1-B2-, B6-, és a C-vitamin, a biotin, a folsav, a pantoténsav, az ásványi anyagok közül a nátrium, a kálium, a magnézium, a vas, a mangán, a réz, a szilícium, a klorid, a foszfor, a kén. Ezért is nagyon fontos, hogy hámozatlanul legyen felhasználva, hiszen hámozott alma levében feleannyi vitamin van. Bélműködést szabályozó ital. Segít megszüntetni a hasmenést, a székrekedést.
TIPP: Lékészítése során ügyeljünk arra, hogy olyan almát válasszunk, amelyet nem kell meghámozni. Készítésére kifejezetten jók a kemény almák, mivel a puhább húsúak kevesebb levet adnak. Egy kilogramm almából 4-5 deciliter lé nyerhető.