2015. máj 22.

Hamarosan a boltokban Varga Bence első regénye, az Esős évszak

írta: budapest24
Hamarosan a boltokban Varga Bence első regénye, az Esős évszak

A 2015. június 4. és 7. között megrendezésre kerülő 86. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg Varga Bence első regénye, az Esős évszak, mely igen aktuális témát dolgoz fel: milyen lehetőségei vannak a külföldön szerencsét próbáló magyar fiataloknak.
varga_bence_esos_evszak.jpg

A kivándorlás egyre dominánsabb jelenség Magyarországon, amit szinte mindenki tud személyes példákkal, közvetlen környezetében történt esetekkel illusztrálni. A lebilincselő stílus mellett ezért is lehet bárki számára izgalmas olvasmány az Esős évszak. Az események azonban nem napjainkban, hanem a 2000-es évek elején játszódnak – így a szerző nem reflektál direkt módon a jelenkori kivándorlási hullámra, hanem egy általánosabb, időt állóbb képet kíván felrajzolni arról, hogy milyen a szülőföldről kiszakadva élni.

A történetben két teljesen eltérő személyiségű fiatal kalandjai bontakoznak ki: a végletekig realista és kilátástalan helyzetben lévő Tamás Hollandiában próbál boldogulni, ahol egy véletlen baleset tereli a számára vágyott útra. A spirituálisabb beállítottságú Iván pedig Ázsiában barangol, ahol rengeteg impulzus és egy szenvedélyes szerelem is vár rá.

„Abba most nem megyek bele, hogy a nyugatiak amúgy sem képesek kábé három percnél tovább egyetlen dologra koncentrálni, már beszélgetni sem tudnak úgy, hogy közben ne hatfelé figyeljenek, de mindegy. Mi nem tudjuk úgy átadni magunkat a semminek, mint az ázsiaiak.” Az eltérő emberi életutakon kívül ilyen kulturális különbségekre is rávilágít a könyv, mely ideális olvasmány minden, a világra nyitott könyvszeretőnek.

A világutazók akár magukra is ismerhetnek a sorok olvasása közben, az pedig egyéni interpretáció kérdése, hogy a sztorik inspirálólag, vagy visszatartó erőként hatnak azokra, akik a külföldre költözést fontolgatják.

A regény a 86. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg az Ab Ovo Kiadó gondozásában.

Varga Bence: Esős évszak

Kiadja az Ab Ovo Kiadó

Terjedelem: 312 oldal

Ár: 2950 Ft

A szerzőről:

Varga Bence 1974-ben született Budapesten. Társforgatókönyvíróként részt vett néhány játékfilm elkészítésében, majd novellákat kezdett publikálni, az Esős évszak pedig az első regénye. Korábban hosszú ideig élt Hollandiában, majd az utóbbi két évet Ázsiában töltötte, utazgatásai adtak inspirációt a most megjelenő könyvéhez.

Szólj hozzá