2015. jún 03.

Mi lehet veszélyes egy gyerekjátékban?

írta: budapest24
Mi lehet veszélyes egy gyerekjátékban?

Szakmai vélemény a biztonságos játékvásárlásról

Az evidens és látható problémákon kívül számos kevésbé ismert, és többnyire láthatatlan veszélyt tartogathatnak a gyerekjátékok. A közelgő gyereknap játékvásárlás szempontjából kiemelt időszak, ennek alkalmából a REGIO JÁTÉK fogyasztóvédelmi referense összegyűjtötte a felelősségteljes vásárlás legfontosabb tudnivalóit.

diagram_rapex.jpg

Külső és belső veszélyek

Az elmúlt években a játékpiacon betiltott játékok kétharmadát a műanyag termékek lágyítására használt ftalátsavak miatt hívták vissza. Ezek közül néhány rákkeltő hatású lehet, károsan befolyásolhatja a hormonrendszert, gyomorirritációt és hasmenést is okozhat. Az anyag használatát az EU-ban már betiltották gyermekjátékok gyártásakor, de a 2013-ban kivont 127 baba és 48 csörgő nagy része emiatt került ki a forgalomból. A ftalátok mellett a termékek ólom, kadmium és nehézfémtartalma is veszélyt jelenthet, ahogy a helytelen bakteriológiai állapot is. A betiltott buborékfújók nagy részénél például a tartályban levő folyadék baktériumtartalma okozott problémát, amely vagy már a gyártáskor vagy a flakon helytelen záródása miatt került a termékbe.

Természetesen nem szabad elbagatellizálni a szerkezeti hiányosságokból adódó hibákat sem. A testi épséget veszélyeztető játékszerek között találunk törékenyeket, hegyes szélűeket, olyanokat, amelyeknek könnyen leeső, vagy leszerelhető elemei vannak. Ezek főleg 3 éves kor alatt lehetnek veszélyesek, éppen ezért szabvány írja elő, hogy figyelmeztetést kell elhelyezni azokon a játékokon, amelyek 36 hónap alatti gyereknek nem adhatók (áthúzott piros körös, 0–3 jelzés). Kiemelten fontos a termék biztonságos kialakítása olyan játékok esetében, melyek a gyermek súlyát hordozzák, mint például a biciklik, triciklik, rollerek, vagy a hinták.

„Laikusként is kiszűrhető, ha egy játék szemmel láthatóan selejt, azonban ránézésre nem lehet megállapítani, hogy a megengedettnél többet tartalmaz-e a tiltott anyagokból, vagy, hogy milyen a bakteriológiai állapota” – nyilatkozta Hódosi Zoltán a REGIO JÁTÉK fogyasztóvédelmi referense. „Éppen ezért kiemelten fontos, hogy előre tervezetten, megbízható forrásból, szakértő eladó bevonásával szerezzük be gyermekeink játékait” – tette hozzá a szakember.

5 tipp a tudatos játékvásárláshoz – mire figyeljünk a gyereknapi ajándék beszerzésekor

  1. Keressük a magyar nyelvű tájékoztató és figyelmeztető feliratokat a termékek csomagolásán!
  2. Keressük a magyar nyelvű használati utasítást.

Minden forgalomba kerülő terméknek rendelkeznie kell magyar nyelvű használati utasítással, ez alól csak az olyan játékok képeznek kivételt, amelyek használata nagyon egyértelmű (pl. labda, csörgő).

  1. Nézzük meg a CE jelölést.

Az uniós országokban piacra kerülő játékok csomagolásán rajta kell lennie a CE megfelelőségi jelölésnek, ami biztosítja, hogy a termék megfelel a játékszerektől elvárható biztonsági előírásoknak.

  1. Ellenőrizzük a gyártót.

Nézzük meg, hogy láthatóak-e a következő adatok: típus-, tétel-, sorozat- és modellszám, valamint a gyártó/forgalmazó elérhetősége. Ha ezek hiányoznak, a termék nem beazonosítható, így inkább kerüljük el.

  1. Figyeljünk a korhatár besorolásra.

Nemcsak a megajándékozott életkora számít, gondoljunk a kistestvérre is, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az ő kezében köt ki a játék.

3_ev.jpg

Akik vigyáznak a gyerekekre

A gyártástechnológia fejlődik, és új anyagokat is használ a játékipar, így folyamatosan jelenhetnek meg eddig nem ismert veszélyek. A jogszabályokat ennek megfelelően rendkívül gyakran frissítik, a megbízható játékboltoknál pedig külön szakemberek foglalkoznak a játékok biztonságának ellenőrzésével.

„Folyamatosan figyeljük a feketelistákat, és naprakészek vagyunk minden hatályos szabványsorozat és direktíva követelményeivel kapcsolatban” – emelte ki hazánk legnagyobb játékáruházláncának fogyasztóvédelmi referense.

A REGIO JÁTÉK-nál a veszélyes játékok kiszűrése a termék megrendelésénél kezdődik. Csak megbízható partnerekkel dolgoznak, és a kockázatot jelentő játékokra megfelelőségi nyilatkozatot és teszteredményeket kérnek ki. Az üzletekben emellett az alkalmazottak is folyamatosan figyelemmel kísérik a készlet állapotát

ce.jpg

A REGIO JÁTÉK-ról

A REGIO Játékkereskedelmi Kft.-t 1990-ben, családi vállalkozásként alapította Gyaraki József ügyvezető. A vállalat jelenleg 33 áruházzal és a kereskedők számára is elérhető webáruházzal hazánk piacvezető játékforgalmazója. A kis- és nagykereskedelemmel egyaránt foglalkozó REGIO JÁTÉK 2014-ben hétmilliárd forintos nettó árbevételt generált, és olyan nemzetközi márkák kizárólagos magyar forgalmazója, mint a Disney plüssök vagy a képkirakóiról ismert Ravensburger. 

Webáruház: http://www.regiojatek.hu/

Vállalati weboldal: http://regiotoy.hu/

Szólj hozzá

regiojatek regiotoy