2015. jún 11.

Három különböző generáció, három különböző gondoskodási stratégia

írta: budapest24
Három különböző generáció, három különböző gondoskodási stratégia

A Groupama Garancia Biztosító megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet  országos, reprezentatív kutatást készített, hogy felmérje, hogyan is képzeljük el a jövőnket, kikre számíthatunk, illetve mi határozza meg kiadásainkat, megtakarítási szokásainkat jelenünkben. A kutatás eredményeit májusban mutatta be a biztosítótársaság. A kerekasztal beszélgetésen Halász Judit, Kovács Patrícia és Hajas László is megosztotta saját tapasztalatait arról, hogy kiről és hogyan gondoskodnak.

 0.jpg

Tervezgetünk, de túlságosan távolinak érezzük a jövőt

A magyarok több mint kétharmada optimistán tekint időskori önmagára, mégis bizalmatlanul néz a jövő felé. „Ez főleg arra vezethető vissza, hogy a jövő még nagyon távolinak, megfoghatatlannak tűnik a fiatalabbak számára. A kiszámíthatatlannak tűnő jövőkép ellenére a megkérdezettek négyötöde megfontolt, tervező emberként tekint magára, habár 54%-uknak csupán legfeljebb 3 évre előre vannak konkrét tervei, álmai jövőjükkel kapcsolatban”- mondta Pásztor Ildikó, a Groupama Garancia Biztosító értékesítés támogatási főosztályvezetője. Így van ezzel Hajas László is, aki már tervezgeti jövőjét, de még a jelenére koncentrál.

„Gyerekkoromban a családunk egyik napról a másikra élt, napi egy tejre és három kiflire futotta. Ennek ellenére, amióta az eszemet tudom, megvoltak a magam céljai, amiért mindent megtettem. 15 éves korom óta dolgozom, a borravalómból spóroltam össze a pénzt, hogy elérjem, amit aktuálisan elterveztem. Ez máig nem változott, noha én is mostanában kezdtem el gondozni azon, hogy hogyan lesz később. B-tervem egyelőre nincs, most is még a jelenre fókuszálok” - mondta el Hajas László, mesterfodrász.

 nyugdijas_s6xd.jpg

A fontossági sorrend: egészség, család, biztonság

A felmérés az anyagi biztonság mellett azt is vizsgálta, hogy mik azok a tényezők, melyek elengedhetetlenek a harmonikus jövőkép megteremtéséhez: a legtöbben a jó egészséget, majd a boldog családi életet és végül az anyagi biztonságot tartották a legfontosabbnak.

A család nem csak a harmóniában, de a jelenre vonatkozó kiadásainkban is igen fontos szerepet játszik. Az adatok alapján ugyanis a leggyakrabban említett cél a megtakarításaink során a váratlan kiadásokra való felkészülés, ezt követi a lakásvásárlás, a munkahely esetleges elvesztésére való előkészület, illetve a gyermekek iskoláztatása. A család bővülésével Kovács Patrícia is mérföldkőhöz érkezett.

„Én szerencsés helyzetben nevelkedtem, édesanyám mindig lelkiismeretesen gondoskodott rólam, mindent megcsinált nekem. Gyakorlatilag nem is nőttem fel, nagy gyerekként éltem, csak a mának, ameddig meg nem született a saját kislányom. Gyökerestül megváltoztatta az életemet, hirtelen megismerkedtem a felelősséggel, rádöbbentem, hogy most nekem kell gondoskodnom róla, mert eltökélt szándékom, hogy mindent megteremtek neki, amire szüksége lesz a boldoguláshoz és a teljes, kiegyensúlyozott élethez” - mondta el Kovács Patrícia, színésznő. „A megtakarítás legnagyobb előnye, hogy megszünteti bennem a frusztrációt, biztonságérzetet ad a mindennapok során”- tette hozzá Kovács Patrícia.

 fiatalok_bevonasaval_2.jpg

A hollywoodi álmot szeretnénk megélni nyugdíjasként

A Groupama Garancia Biztosító felmérése megmutatta, hogy a nyugdíjas éveiről mindenkinek nagyon pozitív elképzelése van. A megkérdezettek 65%-a unokákkal játszva, szerettei körében, egészségben és boldogságban képzeli el a nyugdíjas éveket. Aktívan szeretnének élni, családi házban, társuk oldalán, barátaikkal közös programokat tervezve. Ennek ellenére a többség úgy gondolja, hogy nyugdíjasként is dolgozni fog, részben, mivel rá lesz szorulva (53%), részben, hogy aktív maradjon (56%). Halász Juditról senki nem mondhatja, hogy tipikusan otthonülő nagymama lenne, de ő sem tudná elképzelni magát passzív nyugdíjasként.

„Boldog vagyok, hogy rátaláltam a hivatásomra, amely több pusztán szakmánál, egyszerű állásnál, amit, szeretek, és pontosan tudom, hogy másnap is szeretni fogom”- mondta el Halász Judit színművész és énekesnő. „Eszembe sem jutott nyugdíjba menni. Aktívan játszom mindmáig, nem is lehetne másként. A munkám mellett pedig ugyanúgy figyelek a családomra, gyermekeimre, unokáimra, hisz a gondoskodás nem ér véget sohasem. Ameddig tudok, támaszt nyújtok nekik”- emelte ki Halász Judit.

A három különböző generációt, három különböző gondoskodási stratégia jellemzi. Van akinek a gyermeke születésével, míg másnak gyermekei kirepülésével kerül előtérbe a gondoskodás, mégis a kutatási eredmények alapján a legtöbben arra vágyunk, hogy a jövőben az idős nyugdíjas éveinket boldogan és egészségesen, a családunkkal tölthessük el, ehhez pedig kiemelten fontos a megfelelő felkészülés.

 nyugdijterv.jpg

Háttérinformációk

Groupama Garancia Biztosító Zrt.

A Groupama Garancia Biztosító 2009. április 1-jén a Groupama Biztosító és az OTP Garancia Biztosító fúziójával jött létre. Közel 1,3 millió ügyfelével és teljes körű biztosítási kínálatával a Groupama Garancia Biztosító a hazai biztosítási piac egyik legjelentősebb szereplője. 150 fiókján, illetve 1400 fős tanácsadói hálózatán kívül online, a GroupamaDirekten, az OTP Bank 400 fiókjában, valamint 450 alkuszpartnerén keresztül teszi elérhetővé szolgáltatásait. Groupama Garancia Biztosító befektetési tevékenységét „Az Év Biztosítója 2014” címmel díjazta a MoneyMoon.

 

Szólj hozzá