2015. jún 12.

Grant’s – egy nagy múltú családi whisky modernkori története

írta: budapest24
Grant’s – egy nagy múltú családi whisky  modernkori története

#IOU: összetartozás, sikerek, barátok és család

Foci és whisky: a Grant's a BL döntő előtt a sajtónak és barátoknak mutatta be a legnépszerűbb whisky tételeket, Kottra Dezső (Dedi) cseppmester, a Grant's magyarországi nagykövetének tolmácsolásában. Kiderült, hogy a whisky egy nagyon is változatos ital, érdemes elmélyülni ízvilágában egy kandalló mellett ücsörögve vagy éppen legjobb barátaink társaságában focimeccset nézve.
grant_s_lifestyle_social_responsibility_image_from_facebook.jpeg

A skót Grant család whiskyjének története

A Grant’s a világ harmadik legnagyobb mennyiségben értékesített skót whisky márkája, mely a nemzetközi sikerek mellett is őrzi hagyományait, manufakturális szemléletét. A cég a mai napig a Grant család kezében van, annak ötödik generációja gondosan felügyeli még a gyártás folyamatát is.  Az üveg csomagolásán látható (család)fa is jelképezi a család és a tradíciók fontosságát.

A Grant’s a legrégebbi skót, családi whisky lepárló. Az első üveggel 1887 karácsonyának napján készült el az alapító William Grant, 1914-ben pedig már 30 országban találkozhattak a márkával a whisky kedvelők. Sikeresen átvészelték a szesztilalom és a háborúk időszakát, majd 1979-ben az egymilliomodik karton Grant’s whisky eladására is sor került. Ma 54 millió palack Grant’s-et értékesítenek a világ 180 országában.lifestyle_imagery_2.jpeg

Stand together és #IOU

A Grant’s új kampánya a Stand Together, vagyis az "összetartás" a személyes kapcsolatok fontosságát hirdeti. Arra buzdít, hogy gondoljunk azokra, akik a sikerhez vezető úton mellettünk álltak, hiszen mindig van egy barát, egy társ vagy egy családtag, aki támogat céljaink elérésében.

A közösségi médiában indított #IOU kampányuk pedig ennek megfelelően az „I owe you” – vagyis tartozom neked – betűinek rövidítése, egy széles körben használt netes szleng. Arra ösztönöz bennünket, hogy köszönjük meg a kapott támogatást és emeljük poharunkat azokra, akiknek a legtöbbel tartozunk. Ez alatt a hashtag alatt gyűlnek a Grant’s barátainak koccintós fotói is, melyeket Facebook oldalukon is megtalálunk.

A barátságról egy YouTube film is készült, amely extrém, humoros, kissé provokatív stílusban közelíti meg az összetartást.
lifestyle_pack_imagery.jpeg

Vízzel és jéggel vagy barátokkal?

A Grant’s új kampánya arra biztat bennünket, hogy térjünk vissza valóságos barátainkhoz, velük osszuk meg sikereinket, élményeinket és persze whisky-nket - erre utal az angol "Best served with friends", azaz legjobb barátokkal fogyasztva felirat is.

Komolyra fordítva a szót, kitöltés után érdemes néhány percet várni, mert az illatanyagok lassan bontakoznak ki a maguk teljességében. Ha túl erősnek érezzük az italt, akkor akár egy cseppnyi vízzel (lehetőség szerint skót forrásvízzel) is lágyabbá tehetjük, vagy fogyaszthatjuk on the rocks, azaz jégre töltve is.

Azoknak, akik a koktélozás világa felé kacsintgatnak, remek választás lehet a Whisky Sour, amely nem más, mint citromlé, méz vagy cukorszirup és whisky jégre töltve, vagy a Grant’s Highball, amely 4 cl Grant’s whiskyből és gyömbérből álló longdrink.
lifestyle_pack_imagery_1.jpeg

A Grant’s portfólió

A Grant család italainak különlegessége, hogy a kevert (blended) whiskyjeik alapjául szolgáló single malt és grain whiskyk jelentős részét a mai napig saját maguk készítik, melyeket az állandóan magas minőség érdekében tölgyfahordókban érlelnek. Különös figyelmet kell szentelni a hordók minőségének, hiszen a whiskyk karakteres ízét 70%-ban éppen a tölgyfából hosszú évek alatt kioldódó ízanyagok adják. A végeredmény egy gyümölcsös, enyhén füstös-fanyar, mézfinomságú ital lesz. Magyarországon jelenleg a Grant’s Family Reserve, a kék címkés Grant’s Signature és a Grant’s Select Reserve kapható.

A kóstolt tételek

Grant’s Family Reserve

A Grant’s Family Reserve a világ egyik legkedveltebb scotch whisky-je, amit világszerte több mint 180 országában fogyasztanak.  A Grant’s legtisztább, tökéletes ízharmóniát képviselő italában rabul ejt az összetvéveszthetetlen Speyside stílus a maláta-jegyekkel. A banános és a vaníliás, édes ízjegyeket finoman egyensúlyozza ki a maláta karakteresebb íze. 

Grant’s Signature

A Grant’s Signature egy izgalmas újdonság, a Grant's prémium variánsa. A Grant’s Signature-t a márka alapítója, a karakán jellemű William Grant ihlette: gazdag, malátás karakter jellemzi, melyet az árnyalatnyi meleg karamell- és sütemény-aroma lágyít. A Grant’s Signature az újdonságot, az új aromák felfedezésének élményét jelenti a whisky-kedvelők számára.

lifestyle_pack_imagery_2.jpeg
Grant’s Select Reserve

A Grant’s Select Reserve egy prémiumkategóriás whisky, tökéletes választás az olyan whisky-fogyasztók számára, akik a maguk számára újszerű élményt – vagy éppen másoknak ajándékot – keresnek. A Grant’s Select Reserve egyedülállóan ötvözi az édes, gazdag és tőzeges aromát egyetlen párlatban, melynek pazar díszdoboza is tükrözi a tartalom igényes voltát.

Whisky kisokos

A whisk(e)y története valahol Skóciában vagy Írországban kezdődött a X-XII. század környékén. Hagyományosan különféle gabonák (elsősorban árpa, rozs és búza) keverékéből készül. Bár a whisky és whiskey írásmód között csupán egy aprónyi e betű az eltérés, whisky és whiskey között hatalmas különbségek lehetnek, hiszen a megkülönböztetett írásmód a whisk(e)y eredetét is jelzi. Whisky-nek a Skóciában és Kanadában, whiskey-nek pedig az Írországban vagy az USA-ban készülő italt nevezik.

Attól függően, hogy milyen alapanyagból készül a whisk(e)y, a következő főbb típusokat különböztetjük meg:

  • maláta (single malt) whisky, ami egy adott lepárlóüzemben, kizárólag malátázott árpából készül
  • gabona (grain) whisky, ami legalább egyféle, nem malátázott gabonából (rozs, kukorica, búza) és árpa, árpamaláta, vagy gabonamaláta keverékéből készül
  • kevert (blended) whisky: maláta és gabona whisky keveréke

 

Grant’s whisky

www.grantswhisky.com

Facebook oldal
http://www.facebook.com/GrantsWhisky

Grant's Stand together video
https://www.youtube.com/watch?v=foL0y_QPII0&feature=youtu.be

Szólj hozzá

program