2015. jún 15.

Menő a cseresznye, csinálj belőle turmixot

írta: budapest24
Menő a cseresznye, csinálj belőle turmixot

Kitekintünk a forró meleg nyárra...

Az elmúlt két évtizedben csaknem megduplázódott a gyümölcslevek fogyasztása, aminek egyik oka a gyümölcslevek vélt jótékony egészségügyi hatása. Igen ám, de mit is iszunk valójában? Ön például tisztában van vele, mi a különbség a gyümölcslé és a gyümölcsnektár között? Ezt ugyanis fontos tudniuk a cukorbetegeknek, a gyermekeknek és a súlyproblémával küszködőknek is, hiszen a gyümölcslé nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy édesítőszert, a nektár viszont igen.

feature_philips-137695189-f400028444_hr1863_00-fil-global-001_2.jpg

Mi mást kell még tudni a gyümölcsléről? A friss gyümölcslé egészséges, és nyilvánvaló, hogy jobb a valódit inni, mint a cukrozott vetélytársakat. Azért mégis van néhány olyan szempont, amelyre mindenkinek ügyelnie kell, még akkor is, ha maga készíti el a frissen facsart gyümölcslevét. 

A cseresznye jótékony hatása
Gazdag A-, B-, C- vitaminban. Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagymértékben vasat. Alkotóelemeinek köszönhetően tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kitűnő vértisztító, hiszen 78-82%-a víz. Segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.

Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennél fogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki. A piros húsú gyümölcsök, így a cseresznye is, fontos szerepet töltenek be a rákos megbetegedések megelőzésében.

A cseresznye gyógyító magja
A cseresznye összes részét felhasználják gyógyító célokra. Termését gyógynövényként tartják számon. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek.

A cseresznye magját széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjában B17 vitamin található. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. Ám fontos tudni, hogy a B-17 ciántartalmú vegyület! A B-17 felszívódik, egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben. A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz. Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B-17 vitamint.

feature_philips-148179000-f400028445_hr1855_30-fil-global-001_2.jpg

A cseresznye fogyókúrára esetén is hatékony
Egy marék cseresznyének 100 grammjának az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne. A cseresznye gyorsan emészthető, sőt az emésztési folyamatokat is gyorsítja, ezért alkalmas fogyókúrás célokra. Mindenképpen a főétkezés előtt egy órával 200-250 gramm cseresznyét kell elfogyasztani, mert akkor lesz hatékony. Eheted éhgyomorra, vagy étkezések után desszert gyanánt. Délután három óra után már nem ajánlatos fogyasztani, mert megterhelő az emésztőrendszer számára.

 

És tekintsünk ki picit a nyári hónapokra, itt a : 

Málna

A málna az egyik legegészségesebb gyümölcsünk - egy vitaminbomba. Tartalmaz flavonoidokat, gyümölcssavakat, aromaanyagokat, ásványi agyagokat és vitaminokat. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, kalcium, vas, cink, magnézium, foszfor-vegyületek. Magas a C-vitamin tartalma, valamint B-vitamint és béta karotint is tartalmaz.

Rendkívüli hatása van szervezetünkre, egészségünkre. Használják vércukorszint, magas vérnyomás csökkentésére, vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása stb. Savlekötő tulajdonságú, sok magja pedig elősegíti az emésztést. Lábadozás, szívbetegségek, kimerültség, depresszió esetén szintén segít és gyógyítja a gyulladt fogínyt.Bővebben a málnáról 

feature_philips-310379203-f400028452_hr1876_70-fil-global-001_1.jpg

Szeder

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B6- illetve C-vitamin, folsav) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, msngán, réz). A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít rokonáéhoz, a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb. Dúskál az antioxidáns flavonoidokban. Flavonoid vegyületei elsősorban antioxidáns hatásuknak köszönhetően hasznosak, de azt is számos kutatási eredmény támasztja alá, hogy immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk is van. Bővebben a szederről 

Ribizli

A feketeribizli levelének magas a flavonoid és procianidin tartalma. A gyümölcstermés a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. A fekete ribiszke magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz, - (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség), - kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztható magas vérnyomás, vesebaj esetén is.

Rendkívül jó hatású az ízületekben lerakódott kristályok eltávolításánál (köszvénynél), segít a fáradtságérzetet leküzdeni, valamint nagyon magas a C-vitamin-tartalma. Szerepe van a vérképzésben, fogyasztása ajánlott a vérzékenységben szenvedőknek. A piros ribizli a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja. A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.

Szólj hozzá