2015. jún 23.

Tini fotósokat képeznek

írta: budapest24
Tini fotósokat képeznek

A fiatalok egyre jobban érdeklődnek a fotózás iránt. A digitális fényképezőgépek és az okostelefonok segítségével, és egy kis utánajárással komoly eredményeket érhetnek el. A szakemberek örülnek a gyerekek érdeklődésének, szívesen segítik őket a tanulásban.



Évtizedes távlatban rengeteget nőtt a fiatalok érdeklődése a fotózás iránt. Ez főleg annak köszönhető, hogy az egyszerűbb kompakt gépeket már sokszor gyerekek is magukénak tudhatnak. Arról nem is beszélve, hogy már a mobiltelefonokba is bekerült a fényképezőgép. Egyre többen éreznek rá a fotózás ízére, és kezdenek igényesebbé válni a maguk készítette képek tekintetében.

"A fotózás megtanulása azért is kelti fel könnyen sok fiatal figyelmét, mert rengeteg olyan nagyon vonzó, de speciális téma van, aminek a lefényképezését nem lehet csak úgy kitalálni, kell némi szakértő iránymutatás ahhoz, hogy a megörökített téma csakugyan látvány legyen, amivel a barátok elismerését már ki lehet vívni. Ilyen például a víz, a szökőkutak, vízesések, amelyek sokakat izgalomba hoznak. De beszélhetnék a különböző tükröződésekről, makro és bemozdulásos felvételekről és az éjszakai fotózásról is. És persze az örök kedvencről, a szelfizésről, akár egyedül, akár barátokkal. A fiatalok kíméletlen kritikusok is egymással szemben, ami a legtöbb esetben ösztönzően hat a fejlődésre is. Természetesen akkor, ha megvan a belső késztetés is. És ekkor már természetes az igény" - mondta Steiner Gábor fotóriporter, aki szerint egy kis gyakorlással a gyerekeknek hamar lesz sikerélményük.



"A fényképezőgépeknek egyre nagyobb a tudásuk, és ezt a trendet követik a telefonokba épített kamerák is. A szakkifejezéseket és a különböző beállításokat pedig muszáj megtanulni, mivel utóbbiak hatással vannak egymásra, így e nélkül szinte biztosan nem lesznek jó képeink, különösen nem átlagos körülmények között. Rengeteg nyomtatott és online szakirodalom lelhető fel, így a tanulás elméletileg nem nehéz, főleg, ha valaki kicsit beszél angolul is. Ezen kívül számos, különböző tudásszintekhez igazított tanfolyam közül is lehet válogatni, amelyeknek előnye a könyvekkel szemben, hogy alapvetően a gyakorlatokra építenek. Ez a legtöbbeknek megkönnyíti a tanulást, mert a tanultakat egyből a saját gépeken, fotókon lehet kipróbálni, és a beállítások változtatásának hatása is azonnal látható. Ez pedig, a szakértő segítséggel együtt sokkal biztosabb alapokat ad" - árulta el a szakember, aki szerint a nyári táborok is jó alkalmat biztosítanak a tanuláshoz.

Steiner Gábor a tanfolyamok, workshopok és más fotós események mellett évek óta szervez fotós táborokat tinédzsereknek, az általános iskola felsőbb osztályaitól. Idén két júliusi tábort kínálnak: az egyik egy budapesti napközi tábor, a másik pedig egy bentlakásos tábor a Börzsönyben, Perőcsény községben, kiváló körülmények között, rengeteg fotózási lehetőséggel.



"A nyári tábor sok szempontból különbözik a tanfolyamoktól. Egyrészt nem kizárólag a tanulásról szól, inkább arról, hogy a táborozók jól érezzék magukat, változatos programokat kínálnak nekik, miközben a szakmai fogásokat is megismerhetik. Másrészt a tábor igen erős közösségformáló, kapcsolatteremtő nyaralási-tanulási forma. Lehetőséget ad a barátkozásra és a közös munkára is, hiszen a társaság több napig folyamatosan együtt van, és együtt dolgozik. Mi is szervezünk táborokat, ezeknek a szakmai tematikáját úgy építettük fel, hogy a teljesen kezdők se legyenek hátrányban, de azok se unatkozzanak, akik már tisztában vannak az alapokkal. Így a táborozók elsajátíthatják az elméleti alapokat, és a gyakorlatban azonnal alkalmazhatják is azokat, így nem jönnek zavarba, hogy  milyen alapbeállításokat válasszanak egy-egy feladat megoldásához. Természetesen néhány nap tanulás kevés a tökéletes rutin megszerzéséhez, de egy ilyen tábor után már van miből továbbfejlődni" - tette hozzá Gábor.

Szólj hozzá

bulvár