2015. jún 25.

Privát felhő: nagyvállalati rugalmasság kkv-kra szabva

írta: budapest24
Privát felhő: nagyvállalati rugalmasság kkv-kra szabva

Már hazánkban is egyre több kis- és közepes vállalkozás (kkv) gondolkodik saját privát felhő infrastruktúra kialakításában. Számukra jelentenek ideális megoldást azok az adatközponti rendszerek, amelyek a Cisco UCS Mini szervereire épülnek – állítják az S&T Consulting szakértői. 

2269790_orig.jpg

 

Az UCS Minivel a Cisco üzenete a piacnak egyértelmű. Mostantól a kkv-k számára is elérhetővé válik az a rugalmasság, ami eddig csak a nagyvállalatokra szabott hagyományos, nagy számítási kapacitású UCS (Unified Computing System) szervereknél volt megtalálható – hangsúlyozza Gyenes István, az S&T Consulting Hungary adatközponti üzletágának vezetője.  Hozzáteszi, az UCS Mini szerver kiváló építőkockája a 16-nál kevesebb szervert tartalmazó privát felhő rendszereknek, beépített üzleti intelligenciával rendelkezik és korlátozottan még bővíthető is.

Az S&T Flexpod néven maga is értékesít integrált dinamikus adatközponti privát felhő megoldást, amelyben a számítási kapacitást Cisco UCS Mini szerverek, a felhő tárhely kapacitást nagy sebességű NetApp tároló rendszer, míg az önkiszolgáló menedzsment portál és szerver virtualizáció feladatait a Microsoft Windows 2012 R2 és AzurePack termékei látják el.

aaa_3.jpg

A néhány tízezer eurótól kiépíthető rendszerrel az ügyfél megszüntetheti a meglévő infrastruktúrájának a hiányosságait. Egy olyan cégben, ahol napi probléma a fejlesztések kontrollja és erőforrásokkal való kiszolgálása, a megfelelően kialakított privát felhő hathatósan támogathatja a fejlesztők mindennapi munkáját, önkiszolgáló portálja segítségével a fejlesztési erőforrások teljes kontrollját a fejlesztők kezébe helyezi. A virtuális szerverek ott és akkor állnak rendelkezésre, amikor a feladat igényli, mindezt úgy, hogy nem szükséges hozzá bevonni az IT részleget. Az így kialakított megoldás sok egyéb előnye mellett külön kiemelhető, hogy tartalmazza az erőforrások használati statisztikáit is, ami azért jó, mert elszámolhatóvá teszi a projektekre vonatkozó IT infrastruktúra költségeit is. 

Az így kialakított privát felhő rendszerhez - az esetleges erőforrás ingadozások kiküszöbölésére - hozzá lehet kötni a külső felhő szolgáltatót is.  Az S&T azt vallja, hogy a jövő informatikája ezen a vegyes megoldáson, vagyis a hibrid felhőn alapszik.

15265519672_a2a76c3608_b.jpg

Az S&T Consulting Magyarország Kft. az 1993-ban alapított és 2003 óta a bécsi tőzsdén jegyzett S&T AG itthoni leányvállalata, a hazai informatikai piac egyik meghatározó szolgáltató cége. Éves árbevétele 2014-ben meghaladta a 7,5 milliárd forintot, ami 12 százalékos növekedést jelent a 2013-as eredményhez képest.  A budaörsi székhelyű társaság jelenleg több mint 100 főt foglalkoztat. A cégcsoporton belül már több területen is betölt kompetencia központ szerepet, egyebek mellett épp a Cisco teljes portfóliójára, így egyike az amerikai gyártó három magyarországi Gold partnerének.

Szólj hozzá