2015. jún 26.

Ma is pusztít a pestis!

írta: budapest24
Ma is pusztít a pestis!

A járvány megelőzhető, de a betegség bárkit elérhet

Azt hihetnénk, hogy a pestis már csak a múlt egyik sötét epizódja, pedig a fekete halál napjainkban is jelen van és tovább szedi áldozatait. Szomorú aktualitást ad a DoQ csatorna péntek esti műsorának a hír, miszerint egy 16 éves fiú a pestis egy ritka formája miatt halt meg az egyesült államokbeli Colorado államban. Bár Taylor Gaes vélhetően Larimer megye egyetlen olyan lakosa, aki 1999 óta kapcsolatba került a halálos kórral, a példája is jól mutatja, hogy a betegség létezik és fertőz.
a_pestisjarvany.jpg

A „fekete halál” a 14. században tombolt igazán. Mint ahogy az a DoQ csatorna pénteken 19.30-kor kezdődő A pestisjárvány című dokumentumfilmjéből is kiderül, Európában alig három év alatt a lakosság egyharmada, mintegy 25 millió ember halt meg.

Hulla katapult – így indult hódító útjára a pestis

A járvány elterjedése vélhetően a mongoloktól eredeztethető, akik úgy szabadultak meg a pestis miatt elpusztult katonáiktól, hogy a holttesteket átlőtték a Kaffa városából menekülő genovai hajókra. Az itáliai flotta pedig egyenesen Európába vitte a kórt...

Véres módszerek – nem sokat segítettek

Az akkori orvostudományt sokként érte az ismeretlen kór. Sem kezelni, sem feltartóztatni nem tudták a betegséget. Ennek ellenére bevetettek mindet, amit akkori tudásuk szerint a legjobb megoldásnak véltek. Az egyház javaslatára a betegen eret vágva, a fertőzött vér lecsapolásától várták a gyógyulást, a böjtöléssel pedig az ima hatását akarták felerősíteni. Próbálkoztak természetes gyógymódokkal is, füstölőkkel és kenőcsökkel kezelték a betegeket – mindhiába.

a_pestisjarvany_2.jpg

Csőr-maszkban jártak az orvosok

Az orvosok speciális, madárcsőrre emlékeztető maszkban közelítették meg a betegeket, így védve magukat a fertőzéstől. Ennek az volt a jelentősége, hogy a „csőrbe” gyógyfüveket tudtak tölteni, a hatóanyagokkal kevert levegőt belélegezve pedig folyamatosan erősíthették immunrendszerüket. Emellett az ijesztő álarctól azt is remélték, hogy elriasztja a szervezetet megbetegítő ártó szellemeket.

a_pestisjarvany_3.png

Önostorozók – a vezeklésben hittek

A kirobbant pestisjárvány kísérőjelenségeként megjelentek a flagellánsok, vagyis az önostorozók is. Ezek az emberek úgy vélték, hogy a járványok Isten büntetései, amik a rossz erkölcs miatt sújtják őket. A bűnbánat legjobb módjának a vezeklést tartották.

Karantén – halálra ítélt városok

Az egyetlen hatásos módszer a pestis ellen a karantén volt – idővel az orvosok is rájöttek arra, hogy egyedül úgy tudják megvédeni a többséget a betegektől, ha teljes városokat zárnak le. Ezek a települések végső pusztulásra lettek ítélve. A mai napig ez az egyetlen ismert módja a járványok megfékezésének.

Ha mindent tudni akar a földkerekség legpusztítóbb betegségéről, nézze meg pénteken 19:30-kor A pestisjárvány című dokumentumfilmet a DoQ műsorán!

 a_pestisjarvany_4.png

Szólj hozzá

program életmód DoQ tv/rádió