2015. júl 03.

Te tudod, hogy mivel moss fogat?

írta: budapest24
Te tudod, hogy mivel moss fogat?

Dr. Gera István, Magyar Fogorvosok Egyesülete

Fogaink állandó támadásnak vannak kitéve. A rendkívül savas és cukros italok és ételek ellen  természetes védekezőképességük már nem nyújt elegendő védelmet, ezért nekünk is komoly szerepet kell vállalni szájhigiéniánk megőrzésében. Nem elég az otthoni kétszeri szimpla fogmosással megelégedni, hiszen a fogakat borító lepedék (dentális plakk) felhalmozódása folyamatos, ezért a fogak tisztítására, védelmére is folyamatosan oda kell figyelnünk. Az állandó rohanás sem lehet kifogás! Ha nincs is nálunk mindig a megfelelő fogtisztító eszköz, akkor figyeljünk arra, hogy mit eszünk, iszunk, és a nagyobb problémák megelőzése érdekében étkezések után öblítsük ki szájüregünket és használjunk cukormentes rágógumit, ami nemcsak szájhigiéniánk szempontjából előnyös, de jót tesz önbizalmunknak is. Hisz a csillogóan fehér, egészséges fogak, a jó lehelet a biztosítéka a jó közérzetünknek.
kepatmeretezes_hu_shutterstock_176927096.jpg

Fogmosás után a letisztított fogfelszíneken már órákon belül jelentős mennyiségű plakk baktérium rakódik le, ami 48 órán belül olyan szervezettséget ér el, hogy gyulladásos reakciókat indíthat el az ínyszövetben. Az ínygyulladás elkerülésében elengedhetetlen részt képvisel az otthoni szájápolás, ezért fontos, hogy a megfelelő eszközök álljanak rendelkezésünkre. Az otthoni fogtisztítás legfontosabb része a fogkefe vagy még inkább az elektromos fogkefe és az ezzel történő rendszeres – minimum napi kétszeri - fogmosás, ami önmagában a legtöbb esetben sajnos nem elégséges. A fogak közötti részek nehezen érhetőek el, pedig a plakk képződés ezeken a területeken a legintenzívebb. Így hát hiába mos valaki naponta többször is fogat, ha nem jó technikával, és nem jó eszközökkel végzi. A fogtisztító eszközök palettája mára hatalmassá nőtte ki magát, az eredményesség érdekében vizsgáljuk meg ezek közül pár működését és használatát!

Kézi fogkefék

A fogkefék speciális műanyagból készülnek. Egy-egy sörtecsomó több száz elemi szálból áll és ezek elhelyezkedése is sokféle lehet. Vannak egyenesen és fűrészfogszerűen levágott, valamint speciális három dimenzióban elhelyezett, szögbe állított sörtecsomókat tartalmazó fogkefék. A fűrészfog és ferde sörtecsomós kefék abban segítenek, hogy jobban be lehessen hatolni a fogak közé. A műanyag szál keresztmetszete és keménysége terén is vannak fontos eltérések, amik szerint megkülönböztetünk kemény, közép-kemény és puha fogkeféket. Ahhoz, hogy a dentális plakkot a leghatékonyabban tudjuk eltávolítani, a klinikai vizsgálatok szerint érdemes közép-kemény fogkefét használni, a puha (sensitive, sensible stb.) fogkeféket pedig elsősorban fognyaki érzékenységben szenvedőknek ajánljuk. Használat során viszont az elemi sörteszálak sérülnek, a sörtecsomók szétnyílnak, az egész fogkefe feje deformálódik. Ilyenkor a fogkefe veszít hatékonyságából és érdemes kicserélni. Általános gyakorlat mellett átlagban háromhavonta kell új fogkefét vásárolni, ha csak egy fogkefével mosunk fogat.

Elektromos fogkefék

Az első elektromos fogkefék az 1940-es évek elején jelentek meg, de akkoriban még csak oda-vissza történő horizontális fűrészelő mozgást végeztek.. Az 50-es-60-as évektől már vibrációs funkcióval lettek felvértezve, ahol a kis körkörös mozgásokat végző körkefékkel jobban hozzá lehetett férni a szájüreg nehezen megközelíthető régióihoz is. A forgófejű fogkefék alkalmazása mindenki számára előnyösnek és hatékonyabbnak bizonyult a hagyományos kézi fogkefékkel szemben, melyek használata nemcsak időigényes, de megfelelő alkalmazásához jó kézügyességgel is kell, hogy rendelkezzünk. A forgófejű elektromos fogkefék mellett vetélytársként ma már a szónikus fogkefék is nagy teret nyertek, melyek erőssége abban rejlik, hogy az elemi sörteszálak magas frekvenciás rezgésével lazítják fel és távolítják el a plakkot fogainkról.

 kepatmeretezes_hu_shutterstock_157319927.jpg

Fogköz-tisztítás

A biztos siker érdekében a fogkefék mellett érdemes speciális fogköz-tisztító eszközöket is igénybe venni, hogy a fogak közötti területek is kellőképpen tiszták legyenek. A legismertebb ilyen fogköz-tisztító eszköz a fogselyem, amely számtalan vékony, de erős elemi szálból áll és könnyen bevezethető még a legszűkebb helyekre is. Érdemes időt fordítanunk arra, hogy alkalmazási módját külön megtanuljuk, mert helytelen használatával könnyen megsérthetjük ínyünket. A fogköz-tisztító kefék ugyancsak eredményes kiegészítő eszközként funkcionálhatnak. Ma már különböző méretben kaphatók és alkalmasak a legszorosabb fogköztől a legtágabb fogköz  tisztítására is.

Ha megfelelően használjuk fogkefénket és a szükséges kiegészítő eszközökkel is már rendelkezünk, közelebb vagyunk ahhoz, hogy fogaink egészségesek, ápoltak és kellőképpen esztétikusak legyenek. Egy valamit viszont érdemes észben tartani! Nemcsak azokban a percekben kell szájhigiéniánkkal törődnünk, amikor a konkrét tisztítást végezzük, hanem a nap folyamán végig tudatosan kell óvnunk fogaink épségégét. Tehetünk azért is, hogy kevesebb lepedék rakódjon le a szájüregünkben és ragadjon a fogak közé, míg elérünk az esti fogmosásig. Napközben ezért célszerű cukormentes rágógumit használni, hiszen segít abban, hogy a fogfelszínek elég jelentős hányadáról eltávolítsuk a frissen lerakódott lepedéket, s emellett a rágás stimulálja a nyáltermelést is, amely hozzájárul a szájban termelődött savak közömbösítéséhez és a szájüreg tisztán tartásához. A jó leheletről, az egészségesen csillogó fogakról nem is beszélve!

Megfelelő fogtisztító eszközök, egy csomag cukormentes rágógumi és egy kis tudatosság. Ha ezekre figyelünk, máris nem kell a féléves fogorvosi vizsgálaton attól félnünk, hogy mennyire fog fájni az injekció, csak nyugodt szívvel távozhatunk a rendelőből magunk mögött hagyva egy átlagos rutinvizsgálatot.

További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

Szólj hozzá

életmód