2015. júl 29.

Hosszú Katinkát biztosan nem haraphatja meg egy cápa, de az utazócsomagját ő is hagyta már el

írta: budapest24
Hosszú Katinkát biztosan nem haraphatja meg egy cápa, de az utazócsomagját ő is hagyta már el

Hosszú Katinka kedden utazik Kazanyba az úszó világbajnokságra. A magyar úszókiválóságot az indulás előtti napokban kérdeztük utazási szokásairól. A rengeteg verseny, és a feszített életritmus miatt sajnos évek óta nem jut ideje a hagyományos értelemben vett nyaralásra, azonban a megszokott rutin miatt bármilyen helyzetben fél óra alatt össze tudja pakolni a számára legszükségesebb tárgyait. Hivatásából adódóan nem híve az extrém sportoknak, sem a búvárkodásnak, veszítette már el a bőröndjét és sajnos gyomorrontást is okozott már neki külföldön elfogyasztott étel, így pontosan tudja, hogy milyen fontos a megfelelő felkészülés az utazás előtt.

katka-2.jpg

Hosszú Katinka, akivel a Groupama Biztosító tavaly decemberben kiemelt partneri együttműködésről írt alá szerződést, és versenyekre történő utazásaihoz utasbiztosítást is nyújt, az év 365 napjából 250 napot külföldön tölt, így igen komoly rutinnal rendelkezik az utazások terén. Életében először tizenkét éves korában ült repülőre, de igazán az elmúlt három évben vált az utazás életformájává is, így ha repülőgépre kell szállnia, nem, hogy nem érzi megterhelőnek, hanem még meg is nyugtatja.

„Valószínűleg mert ennyit utazom, ha felszállok egy repülőre, én egyből elaszom. Lehet, hogy azért, mert egyébként is elég feszített mostanában az életritmusunk, nincs sok időm pihennni és teljes mértékben kikapcsolódni, így amikor felszállok a repülőre, azt érzem, hogy egy kicsit megáll az idő, telefon kikapcs’, nincs internet, így nem zavarhat meg senki, nem mehetek sehova, és ez az állapot engem nagyon relaxál.” 

Katinka szeret utazni, de a nagy időeltolódások őt is megviselik. „Próbálok, minél hamarabb rászokni arra az időzónára ahová megyünk. Általában a második, harmadik nap a legrosszabb, az első nap még azt hiszi az ember, hogy ez nem is olyan nehéz, de aztán ahogy ez összeadódik, elfáradok. Amit tehetek, hogy próbálok fent maradni aznap, és persze ilyenkor több kávét is iszik az ember − tette hozzá Katinka.

katka-2.jpg

A repülés egyik legnehezebb része egy profi sportoló számára az étkezés, ugyanis már a reptéren is nehéz olyan ételt találnia, ami megfelel a speciális diétájának, de a repülőgépen ez még nehezebb. Tapasztalatai szerint a legfontosabb kérdés, hogy milyen légitársasággal és milyen osztályon utazik, de a biztonság kedvéért a legtöbbször igyekszik az utazás előtt enni, vagy pedig magával vinni a diétájának megfelelő ételeket. Ha ez nem megoldható, akkor marad a repülőn felszolgált étel.

Fél óra alatt, bármilyen helyzetben bepakol

Az úszónőnek a sok utazás miatt már a csomagolás is rutinná vált. Amikor versenyekre, edzőtáborba készül, az jelenti a legnagyobb problémát, hogy ilyenkor sokszor kell magával vinnie tornatermi erőfejlesztő eszközöket is, amik igen súlyosak, és bőröndjében is sok helyet elfoglalnak. Ebből adódóan próbál nagyon ügyesen, és mindig kevesebb csomaggal útnak indulni, de ha hosszabb időre utazik, általában fejenként két nagy bőrönddel indulnak útra edző-férjével, Shane Tusuppal. „A pakolást, most már mondhatom, hogy az utolsó pillanatra hagyhatom. Régebben, ha reggel utaztam, előző nap este bepakoltam, de ma már inkább egy félórával hamarabb felkelek és bepakolok reggel. Viszont a mai napig tartjuk magunkat ahhoz, hogy a reptérre két órával indulás előtt odaérjünk” − mondta Hosszú Katinka.

Még közös családjuk is egy utazás során találkozott először egymással

Legkedvesebb úticélja az esküvőjéhez kapcsolódik, ami egyben az utolsó privát utazása is volt 2013-ban. „Nagyon különleges élmény volt a számomra, amikor a Seychelle-szigetekre mentük az esküvőnkre. Nem sűrűn utazunk egyébként úgy, hogy nem versenyre vagy edzőtáborra mennénk, hiszen mindig ezek a célok. Ez az út már ezért is emlékezetes volt számunkra, és persze az apropó miatt. Ráadásul szüleim útközben, Abu-Dhabiban találkoztak először Shane szüleivel. Ők Kaliforniából jöttek, mi pedig Magyarországról, és innentől mentünk együtt tovább” − mesélte Katinka.

Ha tehetné, így nyaralna Hosszú Katinka

A kevés szabadidejének köszönhetően Katinka álom nyaralásában garantáltan lenne egy kis semmittevés, egy kis városnézés, túrázás, de kemping és búvárkodás biztos, hogy nem. „Valamiért nem nagyon szeretem a kempingezést, a búvárkodást pedig még nem próbáltam. Itt az uszoda  vizében, aminek látszik az alja, nagyon jól érzem magam, de egy tóban, folyóban, tengerben, vagy óceánban annyira már nem. Szeretem nézegetni a halakat a korall zátonyon, de abban nem vagyok biztos, hogy valaha is búvárkodnék, ugyanis nagyon félek a cápáktól, és igazából még a kicsi halaktól is sokszor megijedek. Ezek ellenére általában bemegyek a vízbe nézelődni, de közben félek is, ez tény” − osztotta meg titkát az úszónő.

Persze egy profi sportolónak a nyaralás még elméleti síkon sem tartalmazhat túlságosan veszélyes szórakozási lehetőségeket. „Ha elmennék nyaralni, valószínű bicikliznék, illetve wakeboradoztam is már, amit nagyon szeretek. Könnyen belemegyek az ilyen dolgokba, de például a bungee jumpingot biztos, hogy nem próbálnám ki még akkor sem, ha lehetne. Nem is motorozom, pedig azt nagyon szeretnék, de oda kell magamra figyelnem, így nem végezhetek veszélyesebb sportokat.”

A nagy rutin ellenére Katánkát is érhetik váratlan helyzetek az utazás során

Hosszú Katinkával is előfordult már többször utazásai során, hogy hosszabb időre elvesztek a csomagjai. Egy alkalommal két hétbe telt, mire visszakapta bőröndjeit, és nagyon megijedt, hiszen tudta, hogy akár az is megtörténhet, hogy soha többé nem látja azokat viszont. A csomag elvesztése a felkészüléshez használatos tárgyak, illetve a regeneráló szerek miatt is kritikus a számára, de személyes tárgyait is félti ilyenkor, hiszen kispárnáját és plüss bárányát 12 éves kora óta mindig magával viszi utazásaira. 

Nem csak személyes tárgyaira, az egészségére is fontos odafigyelnie. „Szerencsére én nagyon szeretem a jó ételeket, szeretek mindent kipróbálni. Persze egy versenyen az ember próbál odafigyelni, hogy ne egyen olyat, amitől gyomorrontása lesz, az elmúlt három évben sajnos mégis kétszer is nagyon beleszaladtam, és sikerült Európában úgy halat ennem, hogy a végére nagyon rosszul lettem.”

A Groupama Biztosító szerint nem csak Katinkának fontos, hogy megfelelően felkészüljön az utazására

A Groupama Biztosító szerint, ha repülővel utazunk, sajnos gyakori probléma, hogy a poggyász az út során megsérül. Mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötnünk, hiszen ez az utazás költségeinek csak a töredékét teszi ki, viszont ha bajba kerülünk külföldön, nemcsak anyagi támogatásra, hanem az asszisztencia szolgálat segítségére is számíthatunk.

Szólj hozzá

életmód