2015. aug 09.

Munka után narancssárga buborékok között

írta: budapest24
Munka után narancssárga buborékok között

Budapesten ismét megnyitott az Aperol Garden, amely a forró nyári napokon, munka után igazi felfrissülést nyújt Buda zöld kertjei tövében, a Larus Rendezvényközpont Sirály teraszán. Itt szeptember végéig 990 forintos áron fogyaszthatjuk a tökéletes arányokkal elkészített Aperol Spritz-et: 3-2-1 - már indulhatunk is! A terasz 16.00-tól - 24.00-ig várja vendégeit - laza, hangulatos, természetesen narancssárga környezetben, kellemes zenével. unnamed-2_30.jpg

Aperol Garden

A nyár Budapesten is a tipikus mediterrán életérzést jelenti, amikor esténként baráti társaságok népesítik be a hangulatos bárokat, kerthelyiségeket, kiülős helyeket. Munka után még szívesen találkozunk a barátokkal, hogy jól érezzük magunkat és ellazuljunk. 

A Sirály Sétányon lévő Aperol Garden tökéletes helyszín erre, hiszen a közelben lévő Gesztenyés kert könnyen feledteti velünk a nyüzsgő városi forgatagot. A zöldövezeti hangulatot kényelmes raklapbútorok és számos programlehetőség színesíti: szerdánként a MoM Kulturális központ által szervezett kertmozi, csütörtökönként Dj Zoohacker mixei, péntekenként pedig élő gitár est teszi még szórakoztatóbbá. A programok előtt-alatt vagy netán után jól esik az Aperol Spritz!

 unnamed_111.jpg

A narancssárga olasz fröccs

Az Aperol…

A név mindent elárul: az Aperol a tökéletes aperitif. Színe élénk narancssárga, ízvilága egyedi, könnyű, gyümölcsös-kesernyés. Olaszországban szinte megalkotásának pillanatától kezdve – azaz lassan száz éve! – töretlen népszerűségnek örvend: a Barbieri testvérek Padova városában 1919-ben, a Nemzetközi Vásáron mutatták be először az italt. Az összetevők között megtaláljuk az édes és keserű narancsot, a rebarbarát, de a jácintot, enciánt és számos más gyógynövényt is. A recept, mely garantálja az ízek tökéletes összhangját, az igazán nagy hagyományokkal rendelkező italokra jellemzően természetesen szigorúan titkos, és közel száz éve változatlan. A 11%-os alkoholtartalmú Aperolt leginkább az Aperol Spritz alapjául használják, sőt Olaszországban, ha Aperolt kérünk, automatikusan Aperol Spritz-et fogunk kapni.

unnamed-3_16.jpg …és a Spritz

A Spritz pontos eredete nem tisztázott, de az első változatait már az 1800-as években is fogyasztották, Olaszország osztrák megszállása alatt. A spritz szó valószínűleg a német spritzen rövidítése, amit mi magyarok is átvettünk “spriccel” formában. A Wachau híres borait túlságosan erősnek találó osztrák katonák egy kis szódával tették kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá a hegy finom nedűjét. Aztán az évek során valamikor egy kis Aperolt is adtak a frissítő italhoz – így született az Aperol Spritz első változata. 

unnamed-5_8.jpg

Az Aperol Spritz neve ne vezessen félre senkit: hamisítatlan itáliai találmányról van szó – az Aperol alapú, habzóborral és egy kis szódával készült ital az olasz nyitottságot, és természetesen a mediterránok számára nagyon fontos barátságot is szimbolizálja. Nem mellékesen pedig remek hűsítő egy forró nyári nap után, melyben az Aperol édes-kesernyés ízét a prosecco bársonyos buborékjai lágyítják. 

aperol_spritz_3-2-1_1.jpeg 

Aperol Spritz – így készítsük el 

Az Aperol itthon már-már mozgalmat indított annak érdekében, hogy elterjessze a tökéletes Aperol Spritz receptjét, amely természetesen a megfelelő arányokban rejlik. 3-2-1: azaz 3 rész Prosecco (olasz habzóbor), 2 rész Aperol, 1 rész szóda és egy szelet narancs és jég. 

Az Aperol Garden-ben az Aperol Spritz mellett Aperol Fröccs is kapható, mely prosecco helyett fehérborral készül.

Az Aperol jellegzetesen kesernyés ízével finoman dominál a többi összetevő felett. A prosecco eredetileg egy olasz szőlőfajta neve, száraz olasz habzóbort jelent, amit elsődlegesen a gyümölcsös ízek határoznak meg. Ezen kívül már csak jégre, szódára, és egy szelet narancsra lesz szükségünk – és természetesen figyelni kell az arányokra!

aperol_pouring_1.jpeg 

3-2-1: kész az Aperol Spritz

3 rész Prosecco (olasz habzóbor)

2 rész Aperol

1 rész  szóda

egy szelet narancs és jég

Legjobban fehérboros pohárban mutat.

 unnamed-4_10.jpg

Aperol Garden

Larus Rendezvényközpont (Felső/ Sirály terasza)

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

 
Szólj hozzá

program