2015. aug 13.

Német, holland és olasz művészek oktattak Gömörszőlősön

írta: budapest24
Német, holland és olasz művészek oktattak Gömörszőlősön

Ahogyan az Európai Unió országiban, úgy Magyarországon is súlyos probléma a fiatalokat érintő munkanélküliség. Az EU-ban minden negyedik 25 év alatti fiatal küzd nehézségekkel a munkaerőpiacon. Hollandiában és Németországban a munkanélküliségi ráta (11%), de 2012-ről 2013-ra mintegy 45%-os, drasztikus növekedést mutatott. Romániában, Franciaországban és Magyarországon a szám körülbelül megfelel az EU átlagnak (25%), míg Olaszországban és Görögországban jóval átlag feletti azon fiatalok száma, akik nem tudnak elhelyezkedni.  Olaszországban a 25 év alattiak 35,3 míg Görögországban 55,3%-a nem tud dolgozni, ami azt jelenti, hogy a munkanélküliség ezekbe az országokban minden harmadik, illetve minden második fiatalt érinti.
work_work_work.jpg

A Szubjektív Értékek Alapítvány szervezésében 8 ország 24 fiatal ifjúsági munkásként dolgozó művésze gyűlt össze Gömörszőlősön 8 napra, hogy új szempontokból vizsgálja meg az európai munkanélküliség kérdését, hogy a munka világával kapcsolatos tapasztalatokat művészi eszközökkel dolgozzák fel. A tréning célja az volt, hogy az ifjúsági munkások hazatérve segíteni tudjanak a munkaerőpiacon kívül rekedt fiataloknak, hogy non-formális eszközök segítségével olyan művészeti workshopokat tarthassanak, amelyek segítenek feldolgozni a munkanélküliség kérdéskörét. A foglalkozásokat többek között J-JD német énekes, producer, D-Luzion holland énekes és Pamela Barberi olasz videóművész tartotta.

A tréning zárásaként látványos bemutatót tartottak a résztvevők, amelyen a környék lakói is részt vettek.

A képzés nem állt meg itt, a résztvevők most egy digitális tananyagon dolgoznak, hogy megkönnyítsék Európa szerte a munkanélküli fiatalokkal foglalkozó ifjúsági munkások mindennapi munkáját, és hogy új eszközökkel világítsák meg a sokszor nehezen érthető munkaerőpiaci kérdéseket.

További információ itt!

 

Szólj hozzá

fesztivál program