2015. sze 17.

Digitális szeptember: mesterséges intelligencia, kódoló lányok és Mérő László Extremisztánból

írta: budapest24
Digitális szeptember: mesterséges intelligencia, kódoló lányok és Mérő László Extremisztánból

Az Európa Pont szeptemberi fókusztémája az innovatív és tudásalapú Európa – mindaz, ami képessé teszi az Európai Uniót arra, hogy megállja a helyét a digitalizálódó világ globális versenyében. Ebben a folyamatban kulcsszereplők a fiatalok: olyan innovatív ötletekre és oktatási módszerekre van szükség, amelyek segítségével Európa fiataljai képesek a kor vívmányait saját boldogulásuk javára felhasználni. A digitális írástudás, az oktatási szemlélet változása, az élethosszig tartó tanulás mind kulcsfontosságú ahhoz, hogy Európa a világ élvonalában legyen a tudományos teljesítményben, a kutatás-fejlesztésben. Szeptemberben ezért olyan módszereket, programokat, kezdeményezéseket mutatunk be, amelyek segítenek felkészülni a fiatal európai generációnak az új kihívásokra.

431101_300323040034095_218903656_n.jpg

Szeptember 25-én,a Kutatók éjszakájána SKOOL projekt olyan sikeres nőket mutat be, akik a fiatal lányok példaképei lehetnek, és akik rávilágítanak arra, hogy a programozás ma már nem a férfiak kiváltsága. Vendégünk leszPrievara Tibor, a budapesti Madách Gimnázium tanára is, aki azzal lett országszerte ismert, hogy angolóráin diákok döntik el, állítják össze, mi legyen a témazáróban, sőt azt is, hogyan szeretnék tanulni a nyelvet. Ehhez kapcsolódóan beszélgetünk arról, milyen eredményeket lehet elérni akkor, ha a diákokhoz a saját nyelvükön szólnak, mennyire vált be ez a modell és hogyan lehetne kiterjeszteni ezt a szemléletet más területekre.

Az est zárásaként a témához kapcsolódóan Mérő László matematikus, pszichológus „Újfajta írástudás Extremisztán világában” címmel tart előadást.

E havi filmklubunkban, szeptember 29-én szintén a digitális és a valós világ kapcsolatát vizsgáljuk. A 2015-ös Ex Machina sci-fi (egyben briliáns pszicho-thriller) a mesterséges és a természet adta intelligenciáról, a teremtőről és a teremtettről, valamint ezek egymásra hatásáról és összecsapásáról szól. Mi tesz valakit emberré? Hol van a határ ember és gép között, mivé fejlődhet egy mesterséges létforma, és honnantól beszélhetünk saját öntudatról? És mivel jár, ha az ember istent játszik... Ilyen kérdéseket boncolgat az idei év egyik legizgalmasabb sci-fije, amely sajnos a magyar mozikig nem, csak a Titanic filmfesztiválig jutott el. A filmklub vendége Kazi Sándor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karának oktatója lesz.

Helyszín:

Európa Pont / Millenáris Park - 1024 Budapest, Lövőház u. 35.

Részletes program:

Kutatók Éjszakája – Vendégünk Mérő László

2015. szeptember 25. 17:00

Az Európa Pont idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz: idén a digitalizáció, a digitális tanulás és digitális írástudás kerül a középpontba. A SKOOL projekt olyan sikeres nőket mutat be, akik a fiatal lányok példaképei lehetnek, és akik rávilágítanak arra, hogy a programozás ma már nem a férfiak kiváltsága. Később a Google Grund mutatkozik be.

A Kutatók Éjszakáján vendégünk lesz Prievara Tibor, a budapesti Madách Gimnázium tanára, aki azzal lett országszerte ismert, hogy angolóráin diákok döntik el, állítják össze, mi legyen a témazáróban, sőt azt is, hogyan szeretnék tanulni az angol nyelvet. De hogyan működik mindez a valóságban? Miért, egyáltalán van-e szükség ehhez hasonló lépésekre, be kell-e vinni az internetet az osztályterembe. És milyen eredményeket lehet elérni akkor, ha a diákokhoz a saját, digitális nyelvükön szólnak, és kreatív projekteket kell megoldaniuk?

Az est zárásaként Mérő László matematikus, pszichológus előadását hallgathatjuk meg „Újfajta írástudás Extremisztán világában” címmel.

 

TE HOGYAN TENNÉD JOBBÁ A VILÁGOT? 

MiniARC kiállítás

szeptember 26-november 8.

Alkoss és pályázz egy békésebb, egyenlőbb világért!

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az ARC a Fejlesztés Európai Éve alkalmából kreatív plakátpályázatot hirdetett. A pályázati felhívásban arra kérték a pályázokat, gondolkozzanak el, hogy lehetne megoldani a fejlődő világ problémáit, és mit tehetnek ők egy békésebb, egyenlőbb világért? Mit tudnak változtatni a gondolkodásukon, napi rutinjukon, életmódjukon? Mit kéne tennünk nekünk, európaiaknak? Milyen ötletük van, hogyan lehetne véget vetni az éhezésnek, a fegyveres konfliktusoknak, hogy ne kelljen tömegeknek elhagyniuk otthonaikat? Hogyan juthatnának többen ivóvízhez, orvosi ellátáshoz, oktatáshoz?

A legjobb 29 alkotásból álló óriásplakát kiállítás  2015. szeptember 26 és november 8 között lesz látható az Európa Pont mellett, a Millenáris Parkban. 

Lumiére Filmklub - Ex Machina

szeptember 29. 19:00

A filmről:

„Caleb 24 éves, programozó a világ legnagyobb internetes cégénél. Megnyer egy versenyt, amelynek díja, hogy egy hetet tölthet egy privát hegyi nyaralóban, amely Nathannek, a cég vezérigazgatójának tulajdona. Ám amikor Caleb megérkezik a mindentől távol eső luxusházba, rájön, hogy tulajdonképpen egy különös és lenyűgöző kísérletben kell részt vennie: kapcsolatba kell lépnie a világ első igazi mesterséges intelligenciájával, amely egy gyönyörű robotlány testében lakik.”

Vendégünk:Kazi Sándor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának oktatója.

Szólj hozzá

tudomány fesztivál program