2015. sze 18.

12 ország legjobb lovasai a PreVital Nemzetközi Futamon

írta: budapest24
12 ország legjobb lovasai a PreVital Nemzetközi Futamon

Szeptember 19-20. között immár nyolcadszor rendezik meg a Hősök terén Magyarország legnagyobb kulturális, turisztikai, gasztronómiai és történelmi településfesztiválját, a Nemzeti Vágtát. Az egyedülálló lovas ünnep már az induláskor átlépte az államhatárokat, és fogadott lovasokat a történelmi Magyarország területéről. A rendezvény 2013-ban még szélesebbre tárta kapuit, hiszen akkor rendeztek először Nemzetközi Futamot, amelyen nyolc ország lovasa mérte össze tudását a Hősök terén kialakított rendkívül exkluzív lovaspályán. A Nemzeti Vágta szervezői tovább emelték a tétet. A sikereken felbuzdulva úgy döntöttek, hogy a PreVital Nemzetközi Futamon 12 ország lovasa vehet részt a versenyen.

logo_hosok_1271799655.jpg

„Fantasztikus érzés látni, hogy csodálatos társunk, a ló, miként köt össze embereket, nemzeteket, kultúrákat és az ő segítségével miként ismerjük meg még mélyebben egymást, miként kötünk barátságokat és valósítjuk meg az álmainkat. A ló segít megerősíteni bennünk a szeretetet és egymás megbecsülését” – mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke.

A PreVital Nemzetközi Futam sajátossága, hogy ebből a versenyszámból nincsenek kizárva a hivatalos galoppsportban eredményes lovasok, így az induló országok a legjobb profi zsokéik közül választanak versenyzőt. A tavalyi bajnok Magyarország színeiben induló Varga Zoltán idén sérülés miatt nem állhat rajthoz. Helyét egy feltörekvő fiatal tehetség, Benkő Ádám veszi át. A mindössze 20 éves zsoké képviseli hazánkat – mondta Szotyori Nagy Kristóf, a PreVital Nemzetközi Futam versenyigazgatója.

2015-9-13-20-09-141119123997.jpg

A verseny másik különlegességét az adja, hogy a lovasok nem saját lovaikat ülik meg, hanem a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. által rendelkezésükre bocsátott Magyarországon őshonossá nyilvánított Shagya-arab fajtájú lovakkal versenyeznek. A Shagya-arab Bábolnán kitenyésztett fajta, mely egészen 1836-ban behozott Shagya Senior arab telivér ménre vezethető vissza, mely egyúttal a névadója is lett a fajtának. 

 „A PreVital Nemzetközi Futamban a lovasok két előfutamban és a döntőben versenyeznek majd a győzelemért. A verseny különlegessége, hogy minden egyes lovas a saját nemzete tradicionális népviseletében képviseli országát, így a színek és formák forgatagában, a közönség bepillantást nyerhet a kulturális és nemzeti sokszínűségbe” – emlékeztet Szotyori Nagy Kristóf.

 „A verseny nemcsak a nemes küzdelemről szól, hanem arról, hogy a tisztelet és a megbecsülés jegyében megismerjük egymás nemzeti hagyományait, lovas kultúráját és vigyük egymás jó hírét szerte a világban” – tette hozzá Lázár Vilmos.

A PreVital Nemzetközi Futam mezőnyének indulási sorrendje, valamint, hogy ki melyik bábolnai lóval indulhat, szeptember 17-én a Bábolnai Ménesbirtokon tartott ünnepélyes sorsoláson dőlt el

AZ IDEI NEVEZETT ORSZÁGOK INDULÁSI SORRENDJE ÉS A NEMZETKÖZI FUTAMBAN RÉSZTVEVŐ LOVAIK:

  1. futam:
  2. AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Ló neve: SHAGYA VII-1

2.SZERBIA KÖZTÁRSASÁG

Ló neve: JUSSUF VIII-2

  1. ROMÁNIA

Ló neve: SHAGYA VII-2

  1. CSEH KÖZTÁRSASÁG

Ló neve: GAZAL XXII-4

  1. OMÁNI SZULTÁNSÁG

Ló neve: SHAGYA VI-1

  1. SZLOVÁK KÖZTÁRSASÁG

Ló neve: JUSSUF VIII-1
2015-9-13-20-09-13571611014.jpg

  1. futam:
  2. SZLOVÉN KÖZTÁRSASÁG

Ló neve: SIGLAVY BAGDADY MESE

  1. MAGYARORSZÁG

Ló neve: JUSSUF VIII-2

  1. KATARI ÁLLAM

Ló neve: KEMIR VI-2

  1. KÍNAI NÉPKÖZTÁRSASÁG

Ló neve: GAZAL XIX-6

  1. OROSZORSZÁGI FÖDERÁCIÓ

Ló neve: 291 JUSSUF VIII

  1. EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK

Ló neve: O'BAJAN XXVI-2

2015-9-13-20-09-14669426065.jpg

Szólj hozzá

program Nemzeti Vágta