2015. sze 21.

A BlaBlaCar 200 millió dollárnyi tőkét von be

írta: budapest24
A BlaBlaCar 200 millió dollárnyi tőkét von be

A BlaBlaCar 200 millió dollárnyi tőkét von be, hogy kielégítse a telekocsi szolgáltatás iránti globális keresletet

twlrne86_enw5qns0a5zpgfd_pz4apa-ufbygrfptgy.png

A BlaBlaCar eddigi összesen több, mint 300 millió dolláros bevont tőkével Európa egyik legjobban finanszírozott start-up vállalkozása.

Párizs/London, 2015. szeptember 21. A Magyarországon is jelen lévő BlaBlaCar, a világ legnagyobb telekocsi közössége, a mai napon bejelentette, hogy az ötödik finanszírozási kör keretében az Insight Venture Partners és az Edge Capital vezetésével, valamint a Vostok New Ventures részvételével 200 millió dollár értékű tőkét fektetteka társaságba. A már elindított piacokon tapasztalt felgyorsult keresletnövekedés kielégítése, valamint az új piacok villámgyors meghódítása érdekében bevont tőkének köszönhetően a BlaBlaCar Európa egyik legjobban finanszírozott start-up vállalkozása lett, amelynek a mai napig több, mint 300 millió dollárnyi forrást sikerült bevonnia.

A BlaBlaCar közösségnek mára több, mint 20 millió tagja van 19 országban, és ezzel a vállalatnak sikerült a telekocsi szolgáltatást valódi tömegközlekedési alternatívává fejlesztenie, megteremtve ezzel a városok közötti távolsági utazás egy megfizethető módját, amely teljes mértékben az autó korábban elpocsékolt kapacitásán, vagyis az üres üléseken alapszik. A szolgáltatás összeköti a városok között azonos irányba igyekvő autósokat és utasokat, így mindkét fél pénzt takaríthat meg utazási költségeik megosztása révén. Ez a modell a BlaBlaCart a globális közösségi gazdaság (sharing economy) egyik vezetőjévé tette, és elősegíti, hogy a közúti közlekedés hatékonyabb és megfizethetőbb legyen.

Frédéric Mazzella, a BlaBlaCar alapítója és vezérigazgatója a követlezőket mondta: "Nagyon felvillanyozott bennünket, hogy jövőképünk szerte a világon ennyi embernél visszhangra talált, mivel a BlaBlaCar közösség minden egyes új piacon robbanásszerű terjeszkedésnek és virágzásnak indult. Egy egyedülálló, a valódi megosztás értékén nyugvó tevékenységet hoztunk létre. Erre az alapzatra építkezve az elkövetkező években még inkább ki fogjuk tudni bontakoztatni a vállalkozásunkban rejlő potenciált."

Mióta 2014 júliusában 100 millió dollárnyi forrást vontak be, a BlaBlaCar valódi globális vállalattá vált – három kontinensen hét új országban folytatták a terjeszkedést, többek között – Törökországban, Indiában és Mexikóban. Miután Európában már jól megvetette a lábát, a társaság három – németországi, mexikói és kelet-európai – felvásárlás segítségével megszilárdította piaci pozícióját, ideértve az akkor második legnagyobb telekocsiszolgáltató carpooling.com és a magyar AutoHop 2015 tavaszán történt felvásárlásait is.

A start-up ötödik finanszírozási köre az Európában tapasztalt felgyorsult növekedésre, és a feltörekvő piacokon történt gyors előretörésre adott válasznak tekinthető – ez utóbbi országokban a keresletet a tömegközlekedés hiányosságai és a gépjárművásárlás és -fenntartás magas költségei is táplálják. A BlaBlaCar a bevont tőkét ezen folyamatos növekedés, valamint a jövőbeli terjeszkedés támogatására fogja felhasználni. Jelenleg a brazil, az ázsiai és további latinamerikai piacokra vetettek szemet.

9jxsox18nsw_vzpr1gq5qnjwj0ex_jn8nzad7guwvr4_l7lsn1cokk2rwcm8ouyapigahslkddz1vlygde-kvxe_wd_yiex7aimcdu0abm5slkcv4t6ovtfrre9uzr_piog_qa9ovbheycygjwrtbvuhb938kuyd6ksivcxsbcfdwxq.jpg

Nicolas Brusson, a BlaBlaCar társalapítója a következőket nyilatkozta: "Megteremtettük az utazás egy kiemelkedően hatékony új módját, amelyet a Föld három kontinensén negyedévente immáron több, mint 10 millió ember használ. Ezzel a további tőkével képesek leszünk felgyorsítani a növekedést mind az új, mind a már elindított piacokon, hogy tovább építgethessük a világ legnagyobb megosztásra alapuló közlekedési közösségét. Ez a forrásbevonás egy jelentős lépéssel közelebb visz bennüket a mobilitás globális szintű átformálásához."

Jeff Höring, az Insight Venture Partners ügyvezető igazgatója csatlakozik a vállalat Igazgatótanácsához. A következőket mondta: "Örülök, hogy csatlakozhatok Frédéric-hez, Francis-hoz, Nicolas-hoz, valamint az egész csapathoz ebben a sorsdöntő pillanatban. Sikerült villámgyorsan megalkotniuk egy egyedülálló szolgáltatást, és azt világméretűvé tenni. Nagyon ritka az olyan társaság, amely felhasználóinak száma már akkor is hatalmas, amikor még csak a valódi áttörés kapujában állnak."

A BlaBlaCar-t 2006-ban alapította Frédéric Mazzella (CEO), Francis Nappez (CTO), és Nicolas Brusson (COO). Jelenleg a BlaBlaCar a következő országokban van jelen: Benelux-államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Horvátország, India, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia, Törökország és Ukrajna.

A mostani befektetés (a kezdeti befektetés követően) az ISAI vezetésével nyújtott 1,25 millió dolláros második (2011), az Accel Partners vezetésével nyújtott 10 millió dolláros harmadik (2012), illetve az Index Ventures vezetésével nyújtott 100 millió dolláros negyedik finanszírozási kört (2014) követi.


BlaBlaCar

A BlaBlaCar a világ vezető, 19 országban elérhető globális telekocsi közössége, amelyet megbízható autósok és utasok alkotnak. A BlaBlaCar weboldal és okostelefonalkalmazás összeköti az azonos irányba tartó utasokat és autósokat, hogy együtt utazhassanak és megoszthassák költségeiket. Az utasok hozzájárulnak az autós üzemanyag- és esetleges autópálya-költségeihez, de mindez nem a profitszerzés, hanem kizárólag a költségek megosztása céljából történik. A platform biztonságos, bizalomalapú közösség, ahol a tagok valódi személyként, teljes profillal jelennek meg. A tagok személyes profiljukban azt is megadhatják, mennyire beszédesek útközben a "bla" – "blablabla" skálán, ahonnan a közösség neve is származik. További információ: www.BlaBlaCar.hu

Az Insight Venture Partners bemutatása
Az Insight Venture Partners a világ egyik vezető kockázati- és magántőke-befektetési vállalkozása, amely olyan nagy növekedési potenciállal rendelkező technológiai és szoftvercégeket finanszíroz, amelyek tevékenységükkel képesek teljesen átformálni egy iparágat, amelyben tevékenykednek. Az 1995-ben alapított Insight Venture Partners ezidáig több, mint 13 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtött össze, majd fektetett be világszerte több, mint 250 vállalatba. Küldetésünk, hogy megtaláljuk, finanszírozzuk, és gyümölcsöző együttműködést alakítsunk ki jövőbelátó vezetőkkel, valamint praktikus, gyakorlatias növekedési tanácsokkal támogassuk őket, elősegítve a hosszú távú sikerüket. Az Insighttal és valamennyi beruházásával kapcsolatos további információkért látogasson el ahttp://www.insightpartners.com weboldara, vagy kövessen minket a Twitteren: @insightpartners

A Lead Edge Capital bemutatása
A Lead Edge Capital egy innovatív, globális szinten tevékenykedő befektető társaság, amely rugalmas tőkét és széleskörű szakmai tapasztalatot kínál a vállalkozóknak kültagjain, vagyis egy csoport élvonalbeli vezetőn, vállalkozón és üzletkötőn keresztül, akik az alapjaikban befektetők. A Lead Edge-et megtaláljuk a világ minden táján tevékenykedő, számos sikeres online piactér – köztük az Alibaba Group (Kína), a BlaBlaCar (Franciaország), a Delivery Hero (Németország), a Vivareal (Brazília), és a Catawiki (Hollandia) – beruházói között. A New York-i székhelyű társaság több, mint 850 millió dollár értékű eszközt kezel.

A Vostok New Ventures bemutatása
A Vostok New Ventures Ltd, korábbi nevén Vostok Nafta Investment Ltd, egy olyan befektetési társaság, amelynek üzleti koncepciója, hogy szakmai tapasztalata, szakértelme és kiterjedt hálózata segítségével felismeri a jelentős értéknövekedési potenciállal rendelkező eszközöket, és ezekbe fektet. A vállalat különös hangsúlyt fektet az online piacterekre, és az erős hálózatokat és közösségeket kiépítő vállalkozásokra. A Vostok New Ventures svéd letéti igazolásait (Swedish Depository Receipt, SDR) jegyzik a Stockholmi Értéktőzsdén, a közepes tőkeértékű (mid-cap) szegmensben, "VNV SDB" ticker (kijelzési kód) alatt. A Vostok New Ventures vállalattal kapcsolatos további információkért látogasson el a www.vostoknewventures.com weboldalra.

Szólj hozzá

blabla