2015. okt 01.

A38: Wahorn András: Messzemenő következtetések Kiállítás

írta: budapest24
A38: Wahorn András: Messzemenő következtetések Kiállítás

Wahorn-zenekarok koncertjei

A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő, 2015. október 14-30.

A belépés díjtalan. A kiállítás előzetes bejelentkezéssel látogatható naponta 11 és 18 óra között. Kérjük, látogatás előtt egyeztessen a következő telefonszámon: +36 1 464 39 40. A koncertekre a belépődíj 2500 Ft, jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján vagy személyesen az A38 Hajón.

151013_wahornandras01_harmanhallgatjakawahornairportot.jpg

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Wahorn András a magyar művészet több lábon járó legendás alakja hiánypótló bemutatkozásának lehetünk tanúi az A38 kiállítóterében. A 62 éves művész kifejezetten erre a kiállításra készített képeit jelenlegi zenei formációi ihlették. A bemutatott sorozat Wahorn életének egyik legfontosabb szálát, a zenei működést mutatja be nagyméretű, 2x2,7 méteres olajfestményeken keresztül. A kiállítás ideje alatt két alkalommal koncertekre is sor kerül, ezeken a képzőművész-zenész két formációja, a Wahorn Airport és a Tapasztalt Ecsetek lép fel.

A képekről természetesen Wahorn talán a zenénél is fontosabb motívuma, szerelem sem hiányozhat, de ezúttal nem csak mint téma szerepelteti a képeken, hanem a műveket is együtt alkotják jelenlegi élettársával, Töttös Kata festőművésszel. A két alkotó képi világa, a fotorealizmus és az art brut mondhatni szöges ellentétei egymásnak, a képeken most mindez mégis találkozik, ami által meglehetősen izgalmas relációk jönnek létre. Wahorn vásznainak mindegyike egy-egy végtelenségig redukált képregény. Figurái képjelek, melyek egyszerű eszköztárral szolgálják az olvashatóságot, mutatják be az emberi élet alapmozzanatait, vonzásokat és választásokat vagy éppen taszításokat, küzdelmeket.

A műfajok közötti átjárás sose volt idegen Wahorn számára, de ebben a projektben talán minden elem közelebb kerül egymáshoz, mint az eddig történt: zene és festészet, alkotás és magánélet összemosódnak.

151013_wahornandras02_harmanhallgatjakawahornairportot_reszlet01.jpg

Wahorn az elmúlt években több improvizatív zenei formációt hozott létre a Magyar Nemzeti Wahorn Klub égisze alatt ezekből kettő is bemutatkozik a kiállítás alatt: október 15-én a Wahorn Airport, október 17-én a Tapasztalt Ecsetek ad majd koncertet az A38 Hajó Kiállítóterében. 

Wahorn Airport

október 15., csütörtök 20:00

A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 2500 Ft, elővételben kapható. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón. 

A zenekar vezetője Wahorn András, a legendás Bizottság együttes megalapítója, 30 évvel később életre hívta a Wahorn Airport formációt. Folyamatosan új utakat keres, és olyan kalandra hívja a hallgatót, melynek kimenetelét még az együttes tagjai sem ismerik. Improvizációs zene ez, kalandzene., amely a jelen pillanatára reagálva próbálja újra és újra  fogalmazni válaszait, az ismeretlent meghódítva mindig. A Wahorn Airport  a repülőtér ahonnan a szellem szárnyal fel kalandra, vagy le, megpihenni. A Bizottság a múlt, a Wahorn Airport már egész más már, mint ahogy az idő.

A zenekar tagjai

Wahorn András: szaxofon

Sőrés Zsolt: brácsa, zajok

Oliver Mayne: vibrafon

Weszeli János: dob

Román Péter: nagybőgő

 

Tapasztalt Ecsetek, október 15., csütörtök 20:00

A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 2500 Ft, elővételben kapható. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

A Tapasztalt Ecsetek a szórakoztató fúziós jazz és a kortárs zene határain egyensúlyozó kalandos vidám megpróbáltatás. Arrafelé folytatja ahol Miles Davis 1975-ben abbahagyta. Komplex kultúrális előadás mindenek elött. Nem szórakoznak, nagyon figyelnek, mert kaland zenét játszanak. A kalandozás nem szórakozás, mint tudjuk, de nagyon szórakoztató nézni (hallgatni). Felfedezésre indulnak minden alkalommal az ismeretlenbe. Ezt tapasztalhatja az aki jön.

A zenekar tagjai

Marjai Judit fotóművész és teljesen szekszszimbólum,Többszörözött Vágyak-díjas

Wahorn András szaxofonos, egyéb fúvós- (egyébként meg nagyon szívós) és festőművész Munkácsy- és a Fővárosi Tanács-, valamint Smohay- és Párhuzamos Kultúrákért-díjas, a Magyar Köztársaság Lovagja, programozó

Szurcsik József basszusgitáros festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektorhelyettese, Munkácsy- és Kondor Béla-díjas

Kopasz Tamás szólógitáros festőművész, Munkácsy-díjas főiskolai docens

 Orosz László dob- és festőművész,

Gyémánt Álom-díjas, továbbá csodálatos érzések

 Chris Allan billentyűk, valamint természethű és -ellenes hangok, Merész Tavak-díjas grafikusművész, zeneszerző, szakember

 Ulrich Gábor ütőhangszeres,

Balázsbéladíjas kulturális örökség és nehézképkezelő

151013_wahornandras01_harmanhallgatjakawahornairportot.jpg

Szólj hozzá

zene program A38 Petőfi Rádió tv/rádió