2015. okt 08.

Budapest – A fiatal tehetségekért

írta: budapest24
Budapest – A fiatal tehetségekért

A MOME alkotóival indítja támogatói programját a Főváros

Az idén debütáló „Budapest - A fiatal tehetségekért” programot a Főváros több alkotói ágra kiterjesztő tehetséggondozó és egyben támogatói célzattal indítja el a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szervezésében. A program távlati célja: a különböző területről érkező fiatal tehetségek számára kiállítási és bemutatkozási lehetőség biztosítása.

_dsc8712.jpg

A kezdeményezés első állomásaként a művészeté a főszerep, amelynek helyszíne az Art Market Budapest keretében bemutatkozó Art Photo Budapest szekció, ahol ezúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fiatal fotós talentumait mutatja be a Főváros, a MOME Presented by Budapest standon.

A MOME, élve a lehetőséggel, sűrű programmal készül a négy napos vásárra: minden nap két-két hallgató egy-egy projektjét mutatják be egy mini-kiállítás keretében. A mini-kiállítások lehetővé teszik, hogy átfogó képet nyújtson a MOME Fotógráfia tanszékén folyó képzésről a visszatérő látogatóknak, valamint lehetőséget teremtsen a kiállító alkotókkal való találkozásra. A MOME-n folyó képzés sokszínűségéről nem maradnak le az alkalmi látogatók sem, hiszen a stand asztalain kihelyezett portfóliókon és művészkönyveken keresztül bárki megismerkedhet a fiatal fotográfushallgatók szemléletével és alkotásaival. A standon kiállítók: Ács Alíz Veronika, Generál Kristóf, Gombás Bianca, Herczeg Eszter, Hodosy Enikő, Rétfalvi Soma, Koleszár Adél és Piti Marcell.

Budapest Főváros Önkormányzata különösen fontosnak tartja, hogy Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóművészeti vásárán kiemelt hangsúlyt fektessen a fiatal tehetségek támogatására, és idén először - de a hagyományteremtés céljával - bemutatkozási lehetőséget biztosítson a művészeti piacra frissen kilépő alkotóknak.

_dsc8887.jpg

A múlt évben létrehozott, nagysikerű Art Photo Budapest szekció egy teljes kiállítási csarnokot tölt meg kortárs fotóművészettel.

A Fővárossal létrejött idei együttműködés meghatározó részeként a Robert Capa, André Kertész vagy Moholy-Nagy László teremtette tradíciót friss tartalommal megtöltve Budapestet újra az európai fotóművészet meghatározó helyszíneként teheti ismertté – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes az Art Photo Budapest szekciót megnyitó beszédében.

Az Art Market Budapest a rendezvény megálmodása óta a magyar főváros egyik legkiemelkedőbb kulturális turisztikai vonzerejévé vált.  Idén ötödik almalommal, október 8. és 11. között Budapest a régió képzőművészeti fővárosaként és Európa egyik jelentős vásárvárosaként egyedülálló látványossággal várja a látogatókat a Millenáris kiállítási csarnokaiba. Az idei Art Market Budapest rendezvényen közel 6000 négyzetméteren mintegy 500 művész több ezer alkotásával találkozhatnak a látogatók. A 25 országból érkező közel 100 kiállító között valamennyi jelentős hazai kortárs galéria is képviseli magát.

szalay-bobrovniczky_alexandra_ledenyi_attila.jpg

Budapest Főváros Önkormányzatának a rendezvénnyel kialakított támogatói szerepe révén a kínálat folyamatosan megújuló, magas színvonalú képzőművészeti tartalommal gazdagodhat, és Budapest ezzel rögzítheti helyét Európa jelentős kulturális fővárosai között.

 

Fotó: Budapest Városarculati Nonprofit Kft.

Szólj hozzá

program