2015. okt 15.

Rekordszámú látogató a 3. Kürtőskalács Fesztiválon

írta: budapest24
Rekordszámú látogató a 3. Kürtőskalács Fesztiválon

Antal Timinél senki nem siríti profibban

Kígyózó sorok, több mint 20 ezer látogató és rekordmennyiségű eladott kürtőskalács a mesebeli Vajdahunyad Váránál. A hétvégi 3. Kürtőskalács Fesztiválon bebizonyosodott, hogy a hideg sem rettenti el az erdélyi finomság szerelmeseit. Hódított a Kürti Cake, a csokifondü, de az extrém chilis-csokis kalácsot is vitték, mint a cukrot.

kurtosfeszt_9.jpg

„Boldogok vagyunk, ugyanis ismét egy kitűnő Fesztivált tudhatunk magunk mögött. Sokat imádkoztunk az égiekhez, hogy kerüljön el minket az eső és szerencsére vasárnap délutánig meg is hallgatták fent a fohászainkat. A hűvös, szomorkás idő ellenére nagyon sokan eljöttek idén is, a számok magukért beszélnek. A Fesztivál 3 napja alatt több mint 20 ezren látogattak ki a mesebeli helyszínre, 25000 kürtőskalács sült a faszénparázson, közel 4 tonna fehérlisztet, 4 tonna szenet használtunk fel, és majdnem 2 tonna cukor fogyott. Az idei szenzációs desszert-különlegesség, a Kürti Cake szinte mindenkit levett a lábáról, de az abszolút favorit még mindig a Kürtős Fondü és a Kürtős Csapágy voltak. Ami az ízbombákat illeti a málnás és az aszalt gyümölcsös kalácsok taroltak. Persze a „Mentes” sátornál is hosszú volt a sor” – mesélt a rendezvényről számokban András Tünde, a Fesztivál rendezvényigazgatója.

Farkasházi Rékát teljesen magával ragadta a fesztivál hangulata és az erdélyi finomság mennyei illata. A csinos színésznő szombaton a Nagy Közös Sütést vezényelte le, vasárnap pedig a Farkasházi Réka és a Tintanyúl gyerekzenekarával csalt mosolyt a kicsik arcára.

„Nagyon örülök, hogy egy ilyen ízletes, különleges fesztivál háziasszonya lehettem, minden percét élveztem. Teljesen levettek a lábamról a szervezők, ugyanis mivel gluténérzékeny vagyok, sajnos jó ideje be kell érnem a kürtőskalács illatával, de megtört a jég. Ínycsiklandozó gluténmentes finomságot ettem, bevallom, nem éreztem a különbséget. A vasárnapi koncert pedig mindent felülmúlt, örülök, hogy a borongós idő ellenére velem táncoltak a kisebbek és nagyobbak” – mondta mosolyogva Farkasházi Réka, a Kürtőskalács Fesztivál háziasszonya.

„A Nagy Közös Sütés nemzetközivé nőtt az idén: 66 lelkes vállalkozó sütött egyszerre kürtőskalácsot. Az ország minden tájáról érkeztek kürtős-szerelmesek, sőt Portugáliából, Németországból és Ázsiából is csatlakoztak hozzánk. Nagyon örülünk, hisz’ végül 150 kalácsot és 150 ezer Ft-ot juttathattunk el a FODISZ-nak, sőt vendégül láttuk a 30. SPAR Maratonon futó fogyatékkal élő gyermekeket és felnőtteket. A Nagy Közös Sütés után megválasztottuk a legszebb kürtőst, melynek készítőit hivatalosan is Vitéz Kürtős taggá avattuk. Sőt a nevezők közül egy csapat gazdagabb lett egy Bake’n’Rollal is” – mesélte büszkén András Tünde.

Az amatőr sütők táborában feltűnt Antal Timi is, aki visszatérő „versenyzőként” profikat megszégyenítve sirítette a kalácsokat.

 „Számomra hagyománnyá vált, hogy minden évben feltűnök a Nagy Közös Sütésen és brillírozok. Nagyon élvezem a sütés folyamatát, büszke vagyok magamra, mert egyre szebbek a kalácsaim, már most készülök a jövő évi jótékony akcióra” – mosolyog Timi, aki nem szereti az extrém dolgokat, így kürtősből is a hagyományos cukrosra szavaz.

 „Az édességek mellett óriási népszerűségnek örvendett a Faszenes Ételek Udvara, örülünk, hogy kiterjesztettük a vár belső részére is a fesztivált. Fantasztikusan sikerült a grill ételek bemutatója, a sós falatokra vágyók is megtalálták a fogukra való csemegéket” – tette hozzá a Vitéz Kürtős alapítója, Bálint Gáspár.

kurtosfeszt_4.jpg

A szombati rekordkísérletet követően egész hétvégén folyamatosan pirultak az ínycsiklandozó kalácsok. Pénteken a Maszkura és Tücsökraj valamint az Indygo Zenekar, szombaton Szabó Ádám, Janicsák Veca és Zséda, vasárnap pedig a Group’n’Swing varázsolt fergeteges hangulatot. A Gyermekligetben színes játékokkal, mini kürtőssel várták a legkisebbeket. A Csináld magad! sátorban pedig bárki kipróbálhatta a kürtős-készítés varázslatos művészetét.

kurtosfeszt.jpg

 

Forrás: Just Creative

Fotó: Kürtőskalács Fesztivál / Vanik Zoltán

Szólj hozzá

Kürtőskalács Fesztivál