2015. okt 30.

Négy városban álltak ki a pikkelysömörrel élőkért az Úszók Éjszakáján

írta: budapest24
Négy városban álltak ki a pikkelysömörrel élőkért az Úszók Éjszakáján

Sors Tamás, Gergely István és Steinmetz Barnabás is a látogatókkal úszott

Negyedik alkalommal rendezték meg az Úszók Éjszakáját – ezúttal olyan országszerte ismert és kedvelt élsportolók, olimpikonok részvételével, mint Sors Tamás, Gergely István vagy Steinmetz Barnabás.  A rendezvény célja a pikkelysömör ismertségének növelése és a betegséggel élők társadalmi elfogadottságának javítása. Az összefogás és az ismert sportolók közelsége pedig évről évre több érdeklődőt vonz: idén október 29-én négy városban összesen közel kétezer ember állt ki és úszott vagy szurkolt a pszoriázissal élők elfogadásáért a Pikkelysömör Világnapon.

bp3.jpg

Az Úszók Éjszakáját a Magyar Dermatológiai Társulat hívta életre 2012-ben azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet egy kevéssé ismert betegségre. A pikkelysömör (psoriasis) a bőrt és az ízületeket érintő krónikus gyulladásos megbetegedés. A bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltokat okoz. Bármely testtájon jelentkezhet, enyhe esetekben leggyakrabban a térden, könyökön, hajas fejbőrön alakulnak ki a tünetek. A népesség 1,5-2%-át, tehát Magyarországon kb. 150-200 ezer, világszerte becslések szerint mintegy 120 millió embert érint a megbetegedés. Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a betegség lényegével, mely szerint a pikkelysömör egy egész szervezetet érintő autoimmun megbetegedés.

A négy résztvevő város helyi polgármestereinek fővédnökségével megvalósuló rendezvényt minden évben nagy érdeklődés övezi: Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged egy-egy uszodája teljesen megtelt október 29-én este. Összesen több mint 113 kilométert úszott le a közel kétezer vendég, ez pedig azt jelenti, hogy a résztvevők jócskán túlteljesítették a tavalyi 100 kilométeres eredményt.

„Az Úszók Éjszakája a társadalmi összefogásról és az egészséges életmód fontosságáról szól. Kerületünk örömmel biztosít helyszínt az ilyen típusú társadalmi célú rendezvényeknek. Fontos hogy számos élsportoló is rendszeresen a kezdeményezés mellé áll, hiszen náluk hitelesebben senki nem tudja hangsúlyozni a sport fontosságát.” – mondta el Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, az Úszók Éjszakája budapesti fővédnöke.  

„Én mára már rendszeres résztvevőnek, vagy ha úgy tetszik, az Úszók Éjszakája nagykövetének vallhatom magam. De szívesen vállalom a szerepet, mert egyrészt fontos ügyet képvisel a rendezvény, másrészt inspirál az egyre növekvő részvétel is, 2012 óta minden évben.” – nyilatkozta Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, aki az Úszók Éjszakája budapesti helyszínén volt jelen a Honvéd vízilabdacsapatának több tagjával. A vidéki városokban is számos ismert sportolóval találkozhattak az Úszók Éjszakája látogatói: Debrecenben Biczó Bence Ifjúsági olimpiai- és Európa-bajnok úszó mellett több atléta is tiszteletét tette. Pécsett többek közt Sors Tamás többszörös paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó valamint Konkoly Zsófia, a riói olimpia egyik nagy reménysége is ott volt. Szegeden pedig tobzódtak a fiatal tehetségek, hiszen Novoszáth Melinda és testvére Tamás, illetve Bonecz Boglárka és Rákos Patrik EB érmes úszók is itt csobbant.

Az uszoda tipikusan olyan helyszín, melyet a pszoriázisos betegek inkább elkerülnek a bőrükön látható elváltozások, illetve az ehhez társuló társadalmi előítélet miatt. Ezáltal hazánkban közel 150 ezer embernek okoz komoly gondot ez az egyszerű és hétköznapi sport.  Pedig az egyébként gyógyíthatatlan betegség tünetmentessé tehető. Enyhe esetekben a helyi kezelés lehet hatásos, míg a nagy felületet érintő vagy társbetegségekkel járó esetekben a szisztémásan, belsőleg alkalmazott kezelés járhat eredménnyel. A jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak is. A mozgás olyan, a pikkelysömör társbetegségeként megjelenő kórképekben hozhat javulást, mint a túlsúly, az ízületi érintettség vagy a depresszió. Az Úszók Éjszakája minden helyszínén szakorvosok tájékoztatták a látogatókat a betegségről.

„Negyedik alkalommal is bebizonyosodott, hogy tudunk nemzetközileg is kiemelkedőt alkotni itthon, hiszen a pszoriázissal kapcsolatos rendezvényeket alapul véve az Úszók Éjszakája valóban egyedülálló. A betegséggel kapcsolatos általános ismeretek növelése pedig megkérdőjelezhetetlen, minthogy ma már a WHO is elismeri, hogy a kór pszicho-szociális terhet jelent, valamint hogy sok beteg nem jut megfelelő kezeléshez az ismeretek hiánya miatt.” – mondta el a rendezvény után Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

A helyi betegszervezetek és klubok, melyek az ország több városában működnek, rendszeres támogatást és segítséget nyújtanak a hozzájuk forduló betegeknek. Túl azon, hogy egymás között megbeszélik problémáikat, gondjaikat, betegségükkel kapcsolatos tudást és lelki támogatást is kapnak. Magyarországon több városban is várják az érdeklődőket. A pszoriázis klubok elérhetőségei a www.uszokejszakaja.hu honlapon is megtalálhatók.
bp4.jpg

 

A pikkelysömörről

A pikkelysömör (psoriasis) a bőrt és az ízületeket érintő krónikus gyulladásos megbetegedés. A bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltokat okoz. Bármely testtájon jelentkezhet, enyhe esetekben leggyakrabban a térden, könyökön, hajas fejbőrön alakulnak ki a tünetek. A népesség 1,5-2%-át, tehát Magyarországon kb. 150-200 ezer, világszerte becslések szerint mintegy 120 millió embert érint a megbetegedés. A nők : férfiak aránya nagyjából egyenlő a megbetegedettek között.

Milyen testtájakat és a bőrön kívül milyen szerveket érinthet a pikkelysömör?

Legjellemzőbb a könyök, a térdtáj és a hajas fejbőr érintettsége, súlyos esetekben az egész testfelszín érintett lehet. Ritkábban a hajlatokban, tenyereken, talpakon is előfordulhat. Jellegzetesek a köröm tünetei is. A pikkelysömörben szenvedők mintegy 10-40%-ánál a betegség az ízületeket is érintheti, súlyos, akár mozgáskorlátozottsághoz vezető ízületi gyulladást is okozhat.

Hogyan alakul ki, mi okozza a pikkelysömört?

A betegség kialakulásához szükséges az örökletesen fennálló genetikai hajlam. A bőr és az ízületi tünetek hátterében közvetlenül viszont olyan kóros immunfolyamatok állnak, melyek folyamatosan fenntartják a gyulladást. Számos egyéb ok is szerepet játszhat a tünetek kialakulásában. Bármilyen gyulladásos góc – például egy rossz fog, vagy gyulladt mandula, arcüreggyulladás – vagy egyéb megbetegedés elég lehet ahhoz, hogy a genetikai hajlam megléte esetén a psoriasisos tünetek kialakuljanak.

Milyen hatása van a pikkelysömörnek az életvitelre?

Kiterjedt bőrtünetek esetén igen zavaró lehet a bőr állandó hámlása, mely a környezetben – ruhán, szobában – mindenki által látható. Ha valaki megfelelően kezeli kenőcsökkel a bőrét, akkor pedig a kenőcs okozhat látható nyomokat, és nagymértékben hátráltatja a mindennapos tevékenységeket. Az ízületi érintettségben szenvedőknél a betegség súlyos, akár mozgáskorlátozottsággal járó és rokkantsághoz vezető ízületi gyulladást is okozhat, mely jelentős fizikai fájdalommal is jár. Mindezek a tényezők összeadódva eredményezik, hogy a psoriasis az életminőséget nagymértékben ronthatja.

Mit jelent a pikkelysömörös ízületi gyulladás?

A psoriasisban szenvedők mintegy 10-40%-ánál a bőr mellett az ízületeket is érinti a megbetegedés. Érintheti a végtagok kis ízületeit, a nagy ízületeket vagy a gerincoszlopot. Enyhe esetben fájdalommal, ízületek duzzanatával jár. Súlyos, előrehaladott esetekben az ízületek deformálódnak, és mozgásuk korlátozottá válik.

bp5.jpg

Milyen társbetegségek fordulhatnak elő a pikkelysömörben szenvedő betegeknél?

A pikkelysömört ma már több, más szervrendszert érintő gyulladásos megbetegedéssel – például gyulladásos bélbetegségekkel, reumatoid artritisszel – rokon szisztémás megbetegedésnek tartják. Számos, eddig teljesen függetlennek hitt megbetegedésről – például depresszióról, metabolikus szindrómáról – derült ki, hogy lényegesen gyakrabban társulnak a pikkelysömörhöz. Ezen társbetegségek gyakorisága a bőrtünetek súlyosságával arányosan növekszik.

Hogyan diagnosztizálják a betegséget?

A típusos bőr vagy ízületi tünetek alapján bőrgyógyász, reumatológus bevonásával tudja a betegséget diagnosztizálni. Nem típusos esetben a bőrből szövettani mintavétel is segítheti a diagnózis felállítását.

Milyen lehetőségek vannak ma a pikkelysömör kezelésére?

A pikkelysömör kezelése során cél a tünetmentesség elérése. Ennek érdekében, ha a tünetek csak kisebb bőrterületet érintenek, helyi kenőcsös kezelések a legcélszerűbbek. Súlyos kiterjedt esetekben egész test fénykezelés vagy gyógyszeres kezelés javasolt. Gyógyszeres kezelésre a hagyományos szerek, ezek hatástalansága vagy ellenjavallata esetén, a biológiai választ módosító szerek jöhetnek szóba.

db1.jpg

Az Úszók Éjszakája összes olimpikon, élsportoló résztvevője:

Budapest:

  • Steinmetz Barnabás kétszeres olimpiai- és Európa-bajnok, világbajnok vízilabdázó
  • Gergely István kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok vizilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja
  • Illés Sándor Universiade-győztes vízilabdázó
  • Kovács Gergő U20-as világbajnoki bronzérmes vízilabdázó
  • Simon Roland Universiade kerettag vízilabdázó
  • Mindannyian a RacioNet Honvéd vízilabda csapatának tagjai

Debrecen:

  • Biczó Bence ifjúsági olimpiai- és Európa-bajnok úszó
  • Tóth Milán triatlonista
  • Zékány-Nagy Patrik ifjúsági OB érmes triatlonista

Pécs:

  • Financsek Gábor ifjúsági Európa-bajnok úszó, a 2012-es olimpiai csapat tagja (vegyesváltó)
  • PSN Zrt. Úszó szakosztálya - köztük Konkoly Zsófia magyar bajnok paraúszó, a riói olimpia egyik nagy reménysége
  • ANK Úszóklub - köztük Sors Tamás többszörös paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraúszó
  • Kolibri Szinkronúszó Egyesület
  • PVSK-Füszért OB I.-es vízilabdásai plusz az élvonalbeli utánpótlás
  • Piranha VSE élvonalbeli vízihoki csapat
  • Pécsi Szenior Úszó Klub
  • Sztojkovics Éva egykori többszörös magyar kosárlabdázó és más pécsi kosarasok

Szeged:

  • Kanyó Dénes kétszeres világbajnok búvárúszó
  • Bonecz Boglárka Ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes úszó
  • Rákos Patrik Európa-bajnoki bronzérmes nyíltvízi úszó
  • Novoszáth Tamás Európa-bajnoki második nyíltvízi úszó
  • Novoszáth Melinda Ifjúsági Európa-bajnokság bronz- és ezüstérmes, háromszoros junior bajnok úszó

 db2.jpg

Jelen leírás általános tájékoztatási céllal készült és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberrel történő konzultációt. Konkrét panasz, kérdés esetén kérjük forduljon kezelőorvosához.

Hivatkozás: Szegedi A, Kiss F, Gaál J: Psoriasis napjainkban. LAM 2008; 18(2):103–110.

 Fotók: PRo Kommunikációs Kft.

 

Szólj hozzá

program életmód Úszók Éjszakája