2015. nov 07.

Íme, a világ 5 legpusztítóbb természeti katasztrófája

írta: budapest24
Íme, a világ 5 legpusztítóbb természeti katasztrófája

Hogyan küzd meg az emberiség az anyatermészet kiszámíthatatlan erőivel? Melyik volt a 20. század leghalásosabb természeti katasztrófája? Milyen csapás vár még a Föld lakosságára? A DoQ csatorna két természettudományos sorozata, a Megakatasztrófák és Történelem előtti megaviharok ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ, miközben a múlt legpusztítóbb földrengéseit, áradásait, vulkánkitöréseit és viharait rekonstruálja különleges, számítógépes technológiával. 

megakatasztrofak.jpg 

Többmillió halálos áldozat és felbecsülhetetlen értékű anyagi kár – a történelem során az anyatermészet számos alkalommal demonstrálta pusztító erejét, és mikor az elemek az emberiség ellen fordulnak, nincs esély a túlélésre. A DoQ novemberben minden hétköznap délben viharok, földrengések és szökőárak epicentrumába kalauzolja a tévénézőket, hogy testközelből élhessék át a világ legpusztítóbb földrajzi katasztrófáit és a Föld leglátványosabb természeti csodáit. Bemelegítésképpen íme, a modern történelem 5 legemlékezetesebb természeti csapása! 

megakatasztrofak_5.jpg

Mont Pelée vulkánkitörés - 1902

Mindenki ismeri Pompeii történetét, a megkövült emberek városát, melyet időszámításunk szerint 79 augusztusában a Vezúv a földdel tett egyelővé. 1902 tavaszán a történelem megismételte önmagát a Dél-Amerikától északra húzódó Martinique szigetén: április 8-án, az 1851 óta passzív Mont Pelée váratlanul működésbe kezdett, ám az emberek nem vették komolyan a veszélyt, így a vulkántól 9 km-re található Saint Pierre nevű városkát nem evakuálták időben. Két hét múlva 800 fokos kőzetporral terhelt izzó gázfelhő robbant ki a vulkánból, és nagy sebességgel megindult a város felé, amit körülbelül 2 perc alatt el is ért. Saint Pierre és 32 000 fős lakossága pillanatok alatt megsemmisült.

 Kínai áradás - 1931

A valaha rögzített leghalálosabb természeti katasztrófa az 1931-es kínai áradás volt. A júliustól novemberig tartó áradások – amelyben érintett volt a Sárga folyó, a Jangce és a Huai is – kolerát és tífuszt hoztak magukkal, és az ország ipara és mezőgazdasága teljesen megbénult. A kilátástalan helyzetet gyilkosságok és kannibalizmus súlyosbította a katasztrófa sújtotta területeken. A becslések szerint mintegy négymillió ember vesztette életét ebben az időszakban.

megakatasztrofak_2.jpg 

Valdiviai földrengés - 1960

1960. május 22-én soha nem mért erősségű, 9,5-ös földrengés rázta meg a chilei Valdivia városát. A katasztrófa során 178 gigatonnányi energia szabadult fel, ami kb. 1000 atombomba egyidejű felrobbanásával egyelő erejű, így a földrengést még a Valdiviától 7000 km-re található Hawaii-on is érzékelték. Hihetetlen szerencse, hogy a katasztrófában „csak” 6000 ember vesztette életét, míg az anyagi kár több, mint 1 milliárd dollár volt.     

megakatasztrofak_6.jpg

Bhola ciklon - 1970 

1970. november 20-án a történelem egyik leghalálosabb trópusi ciklonja sújtott le Bangladesre. A 185 km/órával tomboló Bhola-ciklon számtalan part menti szigetet tarolt le és félmillió ember halálát okozta, megsemmisítve ezzel többek között a 167 000 fős Tazumuddin populáció 45 %-át.

megakatasztrofak_3.jpg 

Kaliforniai erdőtűz - 2007

Kalifornia történetének legnagyobb erdőtüze a 2007-es évhez kötődik, amikor egy elektromos vezeték meghibásodásának következtében kigyulladt a San Diegóhoz közeli erdő. Az erős szélben gyorsan terjedtek a lángok, így a tűz hamar elérte a lakott területet: közel egymillió ember kényszerült elhagyni az otthonát, és legalább 1500 ingatlan vált lakhatatlanná csak San Diegóban. A lángok több mint félmillió hektáron tomboltak Santa Barbara megyétől az amerikai-mexikói határig. 

Megakatasztrófák és Történelem előtti megaviharok - novemberben minden hétvégén 12:00-kor a DoQ műsorán.

megakatasztrofak_4.jpg

Szólj hozzá