2015. nov 17.

Új fejezet kezdődött az iskolai testnevelésben

írta: budapest24
Új fejezet kezdődött az iskolai testnevelésben

8000 testnevelőt és minden iskolát elért az MDSZ testmozgásprogramja

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) Szabó Tünde sportért felelős államtitkár részvételével sikeresen zárta le T.E.S.I. elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósuló projektjét, amely az iskolai testnevelés minőségközpontú szakmódszertani megújulását helyezte a középpontba. Balogh Gábor, a szövetség elnöke számokban értékelte a projekt kivételes eredményeit Szécsényben. balogh_gabor_elnok.JPG

A Magyar Diáksport Szövetség Szécsényben, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközép Iskola tornatermében zárta le egyik legnagyobb projektjét, amelynek köszönhetően új fejezet kezdődött az iskolai testnevelés történetében. 

Az eseményen Balogh Gábor, a szövetség elnöke és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár értékelte az összetett programot, amely a testnevelés új stratégiájának és a fizikai állapot új mérési rendszerének kialakításáról, valamint az önkéntes részvétel ösztönzéséről szólt a komplex iskolai testmozgásprogramokban. 

dr_csanyi_tamas_orat_tart.JPG

Az esemény keretében a szövetség bemutatta a testnevelést tanító pedagógusok szakmódszertani felkészítése érdekében tett konkrét lépéseit, így azt is, hogy miként sikerült közel 8000 tanító és testnevelő tanárt elérnie ingyenes, akkreditált pedagógus-továbbképzéseivel, hogyan volt képes eljuttatni közel 4000 iskolai telephelyre azt a saját fejlesztésű TESIM® Testnevelés Módszertani Könyvek című, több tízezer kiadványt tartalmazó sorozatot, valamint a NETFIT® (Nemzeti Egységi Tanulói Fittségi Teszt) mérésekhez szükséges eszközcsomagot, amely már az elmúlt tanévtől kezdve támogatja a minőségi mindennapos testnevelés megvalósítását. Továbbá szó esett az önkéntes alapon szerveződő testmozgásprogramok szervezését támogató TE IS (Testmozgás az Iskolában) fejlesztésének folyamatáról és gyakorlati kipróbálásának tapasztalatairól is.
kiadvanyok.JPG

 

Szeptembertől már több mint 1 millió gyermek vesz részt a testnevelés órákon, tehát egyre egészségesebb nemzetté válunk. Köszönet a Magyar Diáksport Szövetség és az általuk kidolgozott T.E.S.I. program résztvevőinek, akik támogatják a kormány kiemelt feladatát, az egészség fejlesztését. A program szervezőinek kívánom, hogy sportos, egészséges generáció nőjön föl Magyarországon.” – mondta Szabó Tünde államtitkár.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balogh Gábor, a szövetség elnöke szintén köszönetet mondott minden közreműködőnek, így a helyszínt adó iskola igazgatójának is, aki a program valamennyi elemét megvalósította az intézményében. Többek között az MDSZ nem formális tanulási környezetben zajló, hangsúlyosan a hátrányos helyzetű tanulók bevonására és befogadására, valamint az önkéntesség eszméjének terjesztésére építő testmozgásprogramot, a TE IS-t is.

 

 

 „Fontos mérföldkőhöz érkezett a kormányzat és a Magyar Diáksport Szövetség. Azt gondolom, sikerült nagyon jó időpontra tenni ezt a projektzárót, hiszen Magyarország labdarúgó válogatottja kijutott az Európa-bajnokságra. Ilyen sikerekre van szüksége Magyarországnak” – kezdte az elnök beszédét.

„A program kiindulópontja az volt, hogy a mostani generáció jóval kevesebbet mozog, fittségi problémákkal küzd. Ezen szerettünk volna változtatni, amikor kidolgoztuk négy pillérre épülő komplex testmozgásprogramunkat, amely olyan jól sikerült, hogy nemzetközi szinten is elértük az ingerküszöböt, szerte a világban elismerik a munkánkat. Hatvan szakember dolgozott a projektben két éven keresztül, és köszönet a külsős szakértőknek is” – zárta mondatait Balogh Gábor, aki utolsó, de kiemelten fontos pontként hozzátette, a mai naptól fogva egy e-mailes regisztráció mellett ingyenesen letölthető a szövetség összes a programhoz kapcsolódó oktatási anyaga az MDSZ portáljáról.                                                             

 

Dr. Csányi Tamás, az MDSZ szenior szakmai menedzsere az esemény végén egy rövid bemutatóval szemléltette, hogyan erősítik meg a gyerekek belső motivációs rendszerét a testnevelés órákon, amelynek köszönhetően a diákok szívesen vesznek részt azokon. 

 

 

Projekt megvalósítási időszaka: 2013. január 1. - 2015. október 30.

További információ: www.mdsz.hu

 

Szólj hozzá

program Magyar Diáksport Szövetség