2015. nov 25.

20 éves a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál!

írta: budapest24
20 éves a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál!

Balance: 46 artista – 9 országból – 11 műsorszámmal – túl 62 előadáson

2016. január 7-11. között 11. alkalommal rendezi meg a Fővárosi Nagycirkusz a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjét, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, amelyre a világ számos pontjáról érkeznek a legsikeresebb produkciók, hogy megmérettessék magukat a szakma legnagyobbjai, kiválóságai előtt.

buveszmutatvany.jpg

Az 1996-ban útjára indított, a nemzetközi szakmai világ érdeklődésére is számot tartó seregszemlén a tradicionális cirkuszművészeti produkciók mellett megjelennek az új, kortárs irányzatok is; izgalmas kísérletek, művészi törekvések teszik még színesebbé a kínálatot.

A fesztivál célja egyrészt, hogy egy széles látképet nyújtson a világ legkiválóbb cirkuszművészeti produkcióiból, másrészt, hogy a legsikeresebb magyar csapatokat is bemutassa a közönségnek. A versenyprogramon kívül megrendezik a magyar műsort is, amelyen hazai előadók és az utánpótlás, az ígéretes tehetségek is bemutatkoznak a közönségnek. 13 országból érkeznek a művészek: Németország, Spanyolország, Ghana, Oroszország, USA, Ukrajna, Mongólia, Kolumbia, Olaszország, Portugália, Románia, Franciaország és Magyarország világhírű artistái is fellépnek a fesztiválon. 

A zsűribe a cirkuszművészeti szakma legjobbjait várják, többek között Charile Chaplin fiát, Eugene Chaplin-t, Peter Dubinsky-t, a Firebird Production elnökét, Helmuth Grosscurth-ot a ECA elnökét, de megtiszteli jelenlétével az eseményt a Pueblai Egyetem Cirkuszi tanszék, a Krone Cirkusz, a Rigas Cirks, valamint a Royal Theatre Carré igazgatója is.

A 2016-ban megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő fesztiválhoz kapcsolódóan január 11-én rendezik meg az ECA konferenciát, amelyen a cirkuszművészet presztízsének növeléséről, társadalmi üzenetéről és a modern cirkuszi technikáról tanácskoznak majd a szakmai kiválóságok.

A fesztivál ideje alatt több kapcsolódó programot terveznek a szervezők: ekkor rendezik meg a Tihanyi 100 kiállítást, amellyel a Los Angelesben élő világhírű bűvészt, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének tiszteletbeli állandó tagját, Czeisler Ferencet köszöntik 100. születésnapja alkalmából.

silver_power.jpg

Egyedülálló bűvészmutatvány szilveszterkor

Különleges meglepetéssel készül a Fővárosi Nagycirkusz december 31-én. Lezárul egy év, vele együtt egy nagyszabású műsor, a Balance is véget ér. A szilveszteri előadás azonban más lesz, mint a többi! 20 órakor egy egyedülálló bűvészmutatvány részesei lehetnek, akik ellátogatnak az Állatkerti körútra.

Mint a bűvész, aki varázskendőjével csodálatos metamorfózist képes létrehozni a lefedett tárgyakon, úgy borítja a Fővárosi Nagycirkusz is önmagára azt a varázsleplet, amelyet majd felfedve egy egészen új és gazdag cirkuszművészeti központtá alakul át a varázslat (és a sok munka) által. Fehérbe burkolózik az épület, hogy a leplek takarásában már elinduljon az új, szárba szökkenjen egy modern, egy újragondolt cirkuszművészeti gondolkodás csírája.

E nagyszabású vállalkozás indítja az évet a Fővárosi Nagycirkuszban, s vele együtt a 2016-ban 20 éves Budapesti Cirkuszművészeti Fesztivált, amely – a Balance után – a következő lépcsőfoka lesz e több száz éves, nagy hagyománnyal bíró művészeti ág értékeinek megőrzésének, társadalmi fontossága újra-pozicionálásának.

December 31-én 21 órától a Balance előadást láthatják a nézők, akik a meghívott sztárvendégekkel  együtt köszönthetik az új esztendőt egy pohár pezsgő kíséretében, majd egy éjszakába nyúló partin vehetnek részt az előadás fellépőivel.

Balance: 46 artista – 9 országból – 11 műsorszámmal – túl 62 előadáson

Még december 31-ig látható a Fővárosi Nagycirkusz Balance című műsora, amely tematikájában és gondolatiságában is az egyensúly, a harmónia köré épül, finom mozgásokkal keres üzenetet, óvatos bátorsággal próbál letisztult látványvilágot felmutatni. Valamennyi műsorszámot belengi az egyensúly, a balansz termékeny problematikája, a fellépők sokszor emberfeletti teljesítményt igénylő produkciói elgondolkodtatnak önmagunkkal és környezetünkkel való kapcsolatunkról, a fizikai törvényeinek legyőzéséből adódó katartikus élménybe beleszövődik a gondolat: én hogyan teremtem meg az egyensúlyt az életemben?

Összhangban lenni egymással és önmagunkkal, kiegyensúlyozottan fordulni oda (vissza) önmagunkhoz, a társunkhoz, a szerelmünkhöz, konkrétan életünk és produkciónk, azaz, „csapatunk” valamennyi tagjához. Egyensúly az ember-állat viszonyban, egyensúly a minket körülvevő csodákkal, tárgyakkal.

Az előadáson fellép a moszkvai Idol fesztivál Arany Közönségdíját elnyerő Gerling csoport, igazi magyar virtust, tradicionális produkciót láthat a közönség a Teibler-csoport előadásában, a Louléban megrendezett I. Nemzetközi Cirkuszi Artistafesztivál bronzérmese, az X-Treme Brothers egy handstand számot mutat be kivételes egyensúlyérzékkel és összehangolt mozgással. A keleti varázs és a páratlan ügyesség találkozik a rendkívül tehetséges lábzsonglőr, Kimberly Lester produkciójában, míg a vidám pillanatokról Pascal bohóc gondoskodik. Az akrobatika elemeit is felhasználva alakította ki zsonglőrprodukcióját az ukrán White Fantasy, míg a Flying Farfans különleges kereszttrapéz-számával hódít a levegőben. Nem mindennapi bátorságról és kölcsönös bizalomról tesz tanúbizonyságot a Duo Claire formáció, a Baross Imre Artistaképző iskola két növendéke, miközben produkcióját egy háló segítségével mutatja be fent a kupolában. A kis- és nagymacskák, perzsacicák és oroszlánok a gyermekek kedvencei, a Flying Ball pedig a fiatalok körében hódít kosárlabda show-jával.
balance-original-69619.jpg

A Fővárosi Nagycirkusz előadásain sztárok is felbukkannak a díszpáholyban, akik családjukkal nézik meg a Balance-ot. Eddig 24 sztár láttam az előadást.

"A lelki és a világgal való egyensúly is hamarabb megszületik az emberben, ha ilyen fantasztikus egyensúlyban van porond és közönség.”- fogalmazott Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész, rendező.

Hajnóczy Soma kétszeres bűvészvilágbajnok a magyar Duo Claire hálószámát emelte ki, elmondta, hogy a művészi produkcióban a lányok hajlékonysága nyűgözte le.

Szente Vajk színművész, rendező, író, műfordító és műsorvezető az előadás után elmondta, hogy a levegőakrobatika-számok alatt nagyon izgult, hiszen ilyenkor mindig félti az artistákat.

„Sokszor kedvem lett volna felsikoltani a félelemtől, az izgalomtól. Az egész nagyon elegáns és izgalmas volt, nagyon örülök, hogy eljöttem.” – mondta el Fodor Zsóka színművész.

Nagy Sándor színművésznek az oroszlánszám lett az egyik kedvence, Molnár László és Ladinek Judit színművészeket a Gerling csoport produkciói nyűgözték le leginkább, a védőháló nélkül bemutatott magasdrót-, valamint a lélegzetelállító dupla halálkerékszám alatt nagyon izgultak az artistákért.

Dolhai Attila színművész szerint: „Nagyon jól volt felépítve a műsor, lélegzetelállító volt az a bátorság és koncentráltság, amit bemutattak a porondon.”

„Azért szeretem a cirkuszt, mert még a színháznál is több, mert abszolút a pillanat művészete.”- mondta el Magyar Attila színművész, rendező, színházi író, a Budaörsi Játékszín művészeti vezetője.

„Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek, az idősebb korosztály is megtalálja a műsorban azt a számot, amely igazán tetszik neki.  Hajrá, cirkusz, hajrá, fejlődés!”- fogalmazott Feke Pál színművész, Junior Prima- és Artisjus díjas énekes.

Szólj hozzá

program Fővárosi Nagycirkusz