2015. nov 28.

Drasztikus visszaesés: felére csökkent az idei almatermés

írta: budapest24
Drasztikus visszaesés: felére csökkent az idei almatermés

Egyre több magyar gazda védi gyümölcseit az amerikai tárolási technikával

Az idei almatermés messze alulmúlta a számításokat. Az aszály miatt a tavalyi, közel 900 ezer tonnás terméshozamhoz képest idén csak 450 ezer tonnát tudtak betakarítani a gazdák. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tapasztalatai alapján egyre több magyar termelő alkalmazza azt az amerikai kezelési technikát, amely drasztikusan lelassítja az alma betakarítás utáni érési folyamatát, s így a gyümölcs akár 9 hónapig is friss, ropogós maradhat. Jelen helyzetben különösen fontos a gyümölcs megfelelő tárolása, hiszen annak hiányában még jelentősebb lehet a veszteség.

jonagold_wilmuta.png

A mostoha időjárás megtizedelte a magyarországi almatermést: a tavalyi 900 ezer tonnához képest idén csak 450 ezer tonnát tudtak betakarítani a gazdák. Ahhoz viszont, hogy ezt a mennyiséget értékesíteni is tudják, szükség van a megfelelő tárolásra.  Ebben nyújt támogatást az MKSZN abban az újfehértói kutatólaborban, ahol szakemberek segítenek minden termelőnek megtalálni a legoptimálisabb tárolási technikát. Itt létesül ugyanis Magyarország legújabb tudásközpontja, amely végre megfelelő szakértelemmel és infrastruktúrával támogatja a gyümölcs ipari és lakossági értékesítését.

 „A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) kutatásfejlesztési pályázatot nyújtott be az az újfehértói kutatólabor korszerűsítésére, amelynek elnyerésével az MKSZN Kft.-vel létrehoznának egy olyan tudásközpontot, ahol a kutatólabor modernizálása mellett a gyümölcstermesztők teljes körű szaktanácsadást kapnának a szürettől az értékesítésig: tárolás-, csomagolás-, válogatás-, illetve osztályozó technikák vonatkozásában is.” – mondta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN nemrégiben kinevezett ügyvezető igazgatója, aki beszámolt arról a jó hírről is, hogy terveik szerint a kutatóközpontban tovább fejlesztik azt az Amerikából származó környezet-, és emberbarát kezelési technikát (SmartFresh Quality System), amely lelassítja a gyümölcs érési folyamatát.

kasztovszky_zoltan_mkszn_ugyvezeto.jpg

„Ha a laborok korszerűsítése létrejönne, az egyetlen magyarországi független kutatási lehetőség valósulhatna meg a gyümölcstárolási technológiával kapcsolatban. Az ilyen technológiák egyike a SmartFresh, amellyel egyes almafajták hosszú hónapokig tárolhatóak, ehhez munkatársaink a termesztés helyszínén végzik el a környezetbarát kezelést.” – magyarázta Csiszár László a SmartFresh képviseletében.

 Az alma kíméletes kezelése során egy speciális, gáznemű anyaggal foglalják el az etilén, azaz a gyümölcs öregedéséért felelős növényi hormon helyét. Az újfehértói technológia nemcsak hatékony, hanem olcsó megoldást is kínál az almatárolásra, mivel 1 kg alma környezetkímélő tárolásához szükséges anyag nagyjából 6-8 Ft-ra jön ki.

golden.png

Ha a NAIK és az MKSZN megnyerik a pályázatot, és az újfehértói kutatólabort tudásközponttá fejlesztik, az éves több száz tonnányi almatermés a betakarítástól számítva még hónapokig frissen kerülhet majd a fogyasztók asztalára.

Szólj hozzá

életmód