2015. dec 17.

A legsikeresebb európai rock banda 50 éves pályafutása számokban

írta: budapest24
A legsikeresebb európai rock banda 50 éves pályafutása számokban

Az 50 éves jubileumi turnéjuk keretében Budapesten is fellép a Scorpions, nézzük néhány érdekesebb adatot az öt évtizedes karrierjükből:
 
  
  • Több mint 100 millió albumot adtak el világszerte, ezzel ők a legsikeresebb rock banda az európai kontinensről
  • A karrierjük kicsit döcögösen indult, ez főleg fiatalságuknak illetve a kötelező sorkatonai szolgálat miatt kieső időszakoknak is köszönhető. Az 1979-ben megjelentLovedrive című hatodik albumuk tudta felverekedni magát a slágerlista élmezőnyébe, igaz, ez rögtön a német listán kívül még a hollandoknál is top10-be került.
  • Az első slágerlista vezető lemezük az 1982-es Blackout volt, de érdekes módon nem Németországban érték fel vele a csúcsra, hanem Hollandiában.
  • Pályafutásuk alatt sikeresek voltak a koncert anyagaik is, az 1985-ös World Wide Live, az MTV Unplugged, illetve a Berlini Szimfonikusokkal rögzített Moment Of Glory is több országban a slágerlista élvonalába tudott kerülni. Ugyanakkor a válogatáslemezeik nem voltak túl népszerűek, a legtöbbje nem is került fel a listákra, a rajongók inkább összegyűjtötték az összes stúdióalbumot, mint sem válogatást vásároljanak.
  • Eddig 41 videóklipet készítettek, a világ számos országából származó rendezők segítségével. Legtöbbször amerikai direktorokkal dolgoztak, de rajtuk kívül még természetesen német illetve svéd, dán, spanyol és orosz rendezővel is tevékenykedtek.
  • Legsikeresebb kislemezük a Wind Of Change volt 1991-ben, 14 országban vezették vele a slágerlistákat, Európa összes országában pedig top10 felvétellé vált. 
  • Bár a zenekar nem írt konkrét filmzenét, de a legendás Scorpions dalok számos moziban, TV sorozatban és számítógépes játékban is felcsendültek az évek folyamán, a német drogellenes filmtől a brazil szappanoperán keresztül meglehetősen széles a skála. Anthony Hopkins, Rene Russo, Halle Berry, James Belushi, Mickey Rourke, Tom Cruise, Cameron Diaz, Robert de Niro és James Franco mellett Adam Sandler és Steven Seagal alakításának is igyekeztek nagyobb nyomatékot adni a filmkészítők egy-egy jó időben elhelyezett Scorpions slágerrel. Ezen felül a Simpson család, a Gran Turismo 5 és természetesen a Guitar Herojátékokban is felhasználtak több Scorpions nótát is.
  • Pályafutásuk kezdetétől kizárólag angol szöveggel írták és adták elő a dalokat, egyetlen alkalommal tettek kivételt: a Wind Of Change slágerüket 1991-ben felvették orosz és spanyol nyelven is, ezeket kizárólag kislemezen lehetett megvásárolni az adott országban, így manapság a gyűjtök komoly összegeket ajánlanak egy-egy piacra kerülő darabért.
  • 1995-ben vettek fel lemezre először nem saját szerzeményt: White Dove című daluk az Omega együttes Gyöngyhajú lány nótájának átdolgozása, amelyet a ruandai mészárlás menekültjeinek megsegítésére vettek fel jótékony célból, és Európa több országában is a slágerlisták élmezőnyébe tudott kerülni.
 
 
A február 29-i budapesti Scorpions koncertre jegyek kaphatók a Ticketpro országos hálózatában és a www.livenation.hu oldalon keresztül.
Szólj hozzá

program Scorpions