2016. jan 09.

Charlie Wilson igaz története a DoQ-n

írta: budapest24
Charlie Wilson igaz története a DoQ-n

A cowboy, aki legyőzte a Szovjetuniót, vagy az ember, aki felfegyverezte a tálibokat? Charlie Wilson politikai tevékenysége máig vitatott részét képzi az Amerikai Egyesült Államok történetének. Texas egykori kongresszusi képviselője az 1980-as években pénzt és katonai felszerelést szerzett a szovjetek ellen harcoló afgán mudzsahedeknek: ezzel a lépéssel ugyan közelebb hozta a hidegháború végét, ám közvetett módon hozzájárult a szélsőséges tálibok megerősödéséhez Afganisztánban. A DoQ szombati nagyfilmje betekintést enged Charlie Wilson igaz történetébe.

charlie_wilson_1.jpg

Charles Nesbitt "Charlie" Wilson az Egyesült Államok haditengerészetének tisztje és az USA Kongresszusi képviselője volt, aki örökre beírta magát a világtörténelembe. A DoQ csatornán január 9-én debütáló Charlie Wilson igaz története című dokumentumfilmből kiderül, hogy a texasi playboynak bélyegzett Wilson miként vette rá a Kongresszust, hogy több milliárd dollárral támogassa a CIA legnagyobb fedett hadműveletét, a Ciklont, amely a Carter és a Reagan kormányzatok alatt légvédelmi fegyverekkel és rakétákkal szerelte fel a szovjetek ellen harcoló afgán mudzsahedeket.
charlie_wilson_2.jpg

A korabeli felvételeknek és a Wilsonnal készült interjúknak köszönhetően a nézők újraélhetik a Hidegháború ezen izgalmas epizódját, megismerhetik a politikus döntéseinek hátterét és a katonai konfliktus fordulópontjait. Találkozhatnak Joanne Herringgel, a nővel, aki úgy bírta cselekvésre Wilsont, hogy elküldte egy sokkoló, sebesült gyermekekkel teli menekülttáborba, hogy a politikus saját szemével láthassa a megállíthatatlan Szovjet harci gépezet pusztítását. Emellett a film bemutatja a képviselő működésének hosszú távú következményeit és azt a folyamatot, ahogy az USA saját, jövőbeli ellenségét juttatta fegyverekhez.

Charlie Wilson igaz története január 9-én 21:05-től a DoQ műsorán
charlie_wilson_3.jpg

Szólj hozzá

program DoQ