2016. jan 11.

690 órát kaptak a daganatos betegek

írta: budapest24
690 órát kaptak a daganatos betegek

Jótékonysági koncerttel kezdte az évet Szekeres Adrien és Karácsony János, akik az Óbudai Danubia Zenekarral és a Benkó Dixieland Banddel léptek közös színpadra. A Dobó Kata által konferált rendezvény bevételeit a daganatos embereket segítő Magyar Hospice Alapítvány kapta, amelynek munkatársai így 690 órával tovább állhatnak a betegágyak mellett.
4cf9c4db-776b-4f11-ae3e-7283c95b0171.jpg

Az ünnepekről, a szeretetről és az élet értelméről beszélt Dobó Kata a „Minden perc értékes” elnevezésű jótékonysági koncert háziasszonyaként. Szavainak különleges súlyt adott, hogy a rendezvényt szervező Magyar Hospice Alapítvány az aktív gyógykezelésben már nem részesülő, végstádiumú daganatos betegek ápolásával foglalkozik. „A szeretetben élni lehet, mint a fényben vagy a levegőben” – idézte Márai Sándor gondolatait Kata a szervezet jótékonysági nagyköveteként.

A számos megható pillanat egyike a Benkó Dixieland Band tagjainak színpadra lépése volt, akik annak ellenére vállalták a szereplést, hogy vezetőjük, Dr. Benkó Sándor néhány hete elhunyt. A világhírű klarinétos 2015 novemberében még arról írt az alapítványnak, hogy az elmúlás előtti pillanatokban milyen fontos az odafigyelés és a szeretetteli gondoskodás – ezért akarta a zenéjével támogatni a hospice ellátást. Az együttes tagjai e kívánsága előtt tisztelegve játszottak az est második felében. Előttük Karácsony János és az Óbudai Danubia Zenekar adott elő LGT-dalokat szimfonikus hangszerelésben, Szekeres Adrien pedig mindkét együtteshez csatlakozott néhány dal erejéig. A művésznő korábban arról nyilatkozott, hogy saját környezetében is tapasztalta, milyen embert próbáló feladat egy daganatos beteg ápolása, ezért állt a jótékonysági koncert fellépői közé.
f3ac56d3-b555-4521-a538-24eeddc87792.jpg

A Művészetek Palotájában a több mint 1600 fős Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem teljesen megtelt vendégekkel, akik a belépőjegy megvásárlásával az alapítvány munkáját támogatták. „A fellépő művészek és a Müpa jóvoltából a koncert teljes bevétele hozzánk került, így a 2016-os évben ebből az összegből 690 órával többet tölthetünk az életük utolsó szakaszát élő daganatos betegek mellett” – mondta Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.

Az alapítvány képviselője elmondta, hogy a szervezet idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, a jubileumi év alkalmából pedig más művészek és hírességek is felajánlották támogatásukat. Közéjük tartozik Bodrogi Éva és Herczku Ágnes, akiknek jóvoltából a magyar népzene és a barokk kor zenei gyöngyszemeinek különleges találkozására kerül sor a FUGA Barokk Napok bónusz előadásán.

0ec7fe86-4810-421b-9526-d448a6e05d07.jpg

Szólj hozzá

program