2016. feb 04.

Kovács Kristóf: „A klasszikus vendéglátásban látom a jövőt”

írta: budapest24
Kovács Kristóf: „A klasszikus vendéglátásban látom a jövőt”

Hazai gasztro körkép a Man of the Year jelöltjeivel

Magyarország gasztronómiai élete nemzetközi szinten is elismert, egyre több Michelin csillaggal büszkélkedhetünk. Vajon minek köszönhetők az elmúlt évek eredményei és miben kell még fejlődnünk?  A hazai vendéglátás helyzetéről a Playboy Man of the Year gasztrohősei, Gerendai Károly, Zsidai Roy és Kovács Kristóf beszéltek.

kovacs_kristof.jpg

Gerendai Károly nevéhez fűződik hazánk első Michelin csillagos étterme, a Costes. A kultúraszervező és üzletember szerint számos területen fejlődött a magyar vendéglátás, azonban képzett munkaerőnek jelentősen híján vagyunk.

„Szerintem biztonsággal kijelenthetjük, hogy top 20 éttermünk nemzetközi szinten is megállja a helyét. Ez főként annak köszönhető, hogy az elmúlt években az alapanyagoktól elkezdve, a modern technológiák elsajátításán át, a fogyasztók érdeklődéséig, a gasztronómia szinte minden ágában tudtunk fejlődni. Igazán látványos a hazai borok, pálinkák és kézműves sörök iránti kereslet növekedése is” – kezdte Gerendai Károly, aki a magyar vendéglátás gyengepontjára is rámutatott. „Egyértelműen le vagyunk maradva a szakmai képzés színvonalában. Jelenleg a legnagyobb probléma a megfelelő szaktudású, mentalitású és nyelvet beszélő munkaerő megtalálása, sajnos sokan mennek külföldre a legtehetségesebbek közül.”

Kovács Kristóf, a Déryné Bisztró tulajdonosa szerint a klasszikus vendéglátás újjáélesztésében rejlik a jövő.

„Izgalmas feladat visszakanyarodni a magyar vendéglátás aranykorához. A legendás pesti kávéházak, dekadens mulatók és buja budai kisvendéglők hangulata mindig is utánozhatatlan volt. Szerintem érdemes meríteni ebből a múltbéli profizmusból és a modern viszonyok közé átültetni. Én ebben látom az igazi innovációt”- mondta el Kristóf, aki Gerendai Károlyhoz hasonlóan, leginkább az alázatos és világra nyitott szakembereket hiányolja.   

Zsidai Roy Pro Turismo díjas étteremtulajdonos szintén a szakmai képzés fejlesztését szorgalmazza.

gerendai_karoly_fotokredit_sziget_szervezoiroda.jpg

„Úgy gondolom a szakácsképzést mindenképpen rendbe kell tenni. Gyakorlatilag a mai oktatás a vezető éttermekben zajlik, ami nem ideális állapot, hiszen a szakma számos fontos elemét egy konyha nem taníthatja meg” – kezdte Zsidai Roy, többek között a Baltazár, Pierrot és Spíler éttermek tulajdonosa. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a hazai alapanyagok minősége jobb legyen, hiszen közös érdekünk, hogy kevesebbet kelljen külföldről importálni. Úgy látom már elkezdődött a javulás, például a zöldségek terén, viszont egészen alapvető termékek esetében is rengeteg az elmaradás” - mondta el Zsidai Roy, aki szerint fontos, hogy a minőség és a profizmus alapvető legyen a hazai vendéglátásban, hogy csak a koncepcióval rendelkező és lelkes munkatársakkal dolgozó éttermek maradhassanak versenyben.

A Playboy Man of the Year jelöltjeire március 23-ig lehet szavazni az alábbi linken!

zsidai_zoltan_roy.jpg

Szólj hozzá

program Playboy Man of the Year