2016. feb 10.

A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje

írta: budapest24
A Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje

John Williams Filmharmonikusok

A Budafoki Dohnányi Zenekar az elmúlt években több alkalommal is hatalmas sikert aratott a világ legismertebb filmzenéinek előadásával. 2016. április 16-án először kerül bemutatásra a John Williams Filmharmonikusok koncert a Papp László Budapest Sportarénában, amely felejthetetlen élményt kínál minden filmzene és Star Wars rajongónak. A műfaji sokszínűségéről ismert szimfonikus zenekart és a közel kétszáz tagú kórust Hollerung Gábor zeneigazgató vezényli, a produkciót filmrészletek, hazai táncegyüttesek és légtornászok látványos koreográfiája kíséri.

hollerunggabor.jpg 

A Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) 2007-ben rendezte első filmzene koncertjét, mellyel egy új műfajt teremtett Magyarországon. A John Williams Filmharmonikusok koncert rendkívüli élményt és szórákozást ígér a közönség számára, ahol a Star Wars filmzenék kapják a főszerepet. Sosem hallott teljességben mutatják be a jól ismert és az eddig itthon nem játszott számokat is. A Csillagok háborúja filmzenéit idén negyedszerre jelölte díjra a Filmakadémia, bár eddig csak egy szobrot kapott 1978-ban. Williams pályája során több mint száz film zenéjét írta, munkásságát számos díjjal elismerték, öt Oscar-, húsz Grammy-, négy Golden Globe- és négy Emmy-díjat nyert. Az amerikai zeneszerző negyven éve dolgozik együtt Steven Spielberg rendezővel, így a koncerten a közös munkásságukat fémjelző filmek közül is felcsendülnek az ismert dallamok.

A koncerten a Star Wars mellett felhangzanak az E.T. – a földönkívüli, az Indiana Jones, a Jurassic Park ismert és a közönség körében kedvelt filmzenéi, és egy-egy szám a Harry Potter és a Reszkessetek betörők filmekből is. A BDZ most először mutatja be a Kapj el, ha tudsz, a Hook, a Visszatérés Sohaországba és az Egy gésa emlékiratai című filmek zenéit.
filmharmonikusok_bdz_filmzene.jpg

A Budafoki Dohnányi Zenekar a hazai zenei élet meghatározó szereplője, minden évben számos, több művészeti ágat ötvöző produkciót is színpadra állít. 2011-ben közreműködött a Sting Symphonicity turné budapesti és grazi állomásán. Ugyanettől az évtől a Havasi Symphonic projekt társrendezője, amellyel 2015-ben a New York-i Carnegie Hallban is bemutatkozott

Hollerung Gábor 1993 óta a Budafoki Dohnányi Zenekar karnagya és művészeti vezetője. A Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, Liszt-díjjal és Érdemes Művész címmel is elismert népszerű karmester számos európai zenekar mellett vendégszerepelt amerikai és ázsiai zenekaroknál is.
filmharmonikusok_bdz2.jpg

Április 16-án a BDZ egy vadonatúj programmal, látványelemekkel és számos meglepetéssel várja a film, a zene és a filmzenék rajongóit. A koncert közben pedig felbukkannak az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének tagjai is.
filmharmonikusok_bdz1.jpg

Jegyek: www.broadway.hu

Szólj hozzá

program Budafoki Dohnányi Zenekar