2016. feb 14.

Hollandok Valentin-napon a városi biciklizésért!

írta: budapest24
Hollandok Valentin-napon a városi biciklizésért!

Mottónk: “A biciklizés mindenkié!” Célunk: “ Biciklire fel, Európa!”

Holland kezdeményezésre Valentin napon nyeregbe pattan Európa. “Imádunk bringázni”, ezzel a szerelmi vallomással indítja el az Európai Bringafesztivált Hollandia, a világ első számú biciklis nemzete. A fesztivál április 14. és június 30. között majdnem az összes Európai Uniós országban – köztük Magyarországon is - jelen lesz, és legfőbb célja, hogy a biciklizést, mint városi közlekedési formát népszerűsítse. “Kezdésként, már Valentin-napon meg szeretnénk mutatni Európának, hogy mennyire szeretnek a hollandok biciklizni. A bringázás része az életmódunknak. Egyszerűen imádjuk! A Valentin-nap, pedig egy tökéletes alkalom, hogy megmutassuk rajongásunkat ez iránt a fantasztikus közlekedési mód iránt.” – derül ki a fesztivál hivatalos közleményéből.

gajus_scheltema_budapesti_holland_nagykovet.jpg

Fotó: Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete

Február 14-én, vasárnap, a szerelmesek napján, szinte minden európai fővárosban nyeregbe szállnak a helyi holland nagykövetségek munkatársai, és közzéteszik saját biciklis fotóikat. A fotók és a hozzájuk tartozó szerelmes üzenetek a weboldalon lesznek megtekinthetőek, de érdemes követni Hollandia budapesti Nagykövetségének Facebook oldalát is!

Európai Bringafesztivál: április 14 – június 30. 

A Valentin-napi fotózás csak az első eleme az aktivitásoknak, melyek az Európai Bringafesztivált hivatottak népszerűsíteni. A fesztivál célja pedig nem más, mint felhívni a figyelmet a biciklizésre, és arra, hogy mennyire szórakoztató, hatékony és egészséges módja ez a mindennapi városi közlekedésnek, legyen szó kikapcsolódásról vagy munkába, iskolába járásról.

Hollandia célja, hogy az Európai Unió Tanácsának soros holland elnöksége alatt javítsa a biciklizés elfogadottságát és növelje a biciklivel megtett kilométerek számát az európai nagyvárosokban. Számtalan eseményt szerveznek vagy támogatnak a holland nagykövetségek helyi szervezetek bevonásával, köztük nyilvános biciklis felvonulásokat, mint az I Bike Budapest és műhelybeszélgetéseket, melyek kertében a helyi tisztségviselők és az érdekelt felek együtt gondolkodnak arról, hogyan lehet a biciklizést még jobban integrálni a városi közlekedési rendszerekbe.

www.cyclingfestivaleurope.eu
A fesztivál weboldala áttekintést ad a bringás megmozdulásokról Európa-szerte. A fesztivál további célja, hogy összekösse az európai városokat és az érintetteket, így egy olyan közösséget hozzon létre, amelyben lehetőség nyílik a párbeszédre és a legjobb nemzetközi gyakorlatok megosztására. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. Akinek ötlete, észrevétele van a városi kerékpározás fejlesztésével kapcsolatban, lépjen kapcsolatba a Budapesti Holland Nagykövetséggel, Facebookon, vagy e-mail-ben: bdp-pcz@minbuza.nl 

Szólj hozzá

program Európai Bringafesztivál: cyclingfestivaleurope